Seçimlere katılmak üzere istifa etmek suretiyle görevlerinden ayrılan kamu görevlileri, adaylığı veya seçimi kaybetmeleri halinde, göreve dönmek amacıyla Yüksek Seçim Kurulunca seçim sonuçlarının ilanını takip eden 1 ay içinde çekilme isteminde bulundukları idareye başvurmalıdır.
Türkiye, yerel seçimler için 31 Mart 2024 tarihinde sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu, seçimlerde aday olabilmek için kanun gereği çekilmesi veya görevinden ayrılması gerekenler için tarihi açıkladı. Kamu görevlilerinin aday olabilmesi için 1 Aralık 2023 saat 17'ye kadar görevlerinden ayrılması gerekiyor.
Buna göre, bağlı olduğu kurum tarafından kabul edilen mazereti olmadığı halde, görevine kesintisiz 10 gün süreyle devam etmeyen memurlar çekilme isteğinde bulunmuş sayılır. Keza, ücretsiz izin süresi dolduğu halde, devam eden 10 gün içinde görevine dönmeyen memurlar da görevden çekilmiş sayılır.
Bu itibarla, 2024 Mahalli İdare Seçimleri nedeniyle görevden ayrılanların kurumlarına tekrar dönmek istemeleri halinde kurumları tarafından eski görevlerine, eski görevlerinin dolu olması halinde kazanılmış hak aylık derecelerindeki başka bir göreve atanmaları gerekmektedir.
YSK: Yerel seçimde aday olmak isteyen kamu görevlileri 1 Aralık'a kadar istifa etmeli. YSK, 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri'nde aday olabilmek için kamu görevlilerinin 1 Aralık Cuma günü saat 17.00'ye kadar görevlerinden ayrılma isteğinde bulunmaları gerektiğini bildirdi.
İlgili 32 soru bulundu
Bir işe girildikten sonra ilk 2 ay içerisinde istifa edilmek isteniliyorsa, bu durumda herhangi bir ihbar süresi geçerli değildir. İlk 2 ay hem işverenin hem de çalışanın deneme süresidir. Bu yüzden de ilk 2 ayda istifa etmenin herhangi bir bağlayıcılığı yoktur. Çalışan dilekçesini vererek doğrudan ayrılabilir.
Son gününüzden en az iki hafta önce istifa bildiriminde bulunmak profesyonel bir nezakettir. Ancak, acil yer değiştirme gibi nedenlerden dolayı daha kısa bir süre içinde de istifa bildiriminde bulunabilirsiniz.
Kendi isteğiyle memuriyetten istifa eden veya istifa etmiş sayılan personel iki defadan fazla olmamak ve açıkta geçen bekleme süresini tamamlamak kaydıyla 657 sayılı Kanunun 92. maddesine göre tekrar memuriyete dönebilir.
657 sayılı Kanunun 92'nci maddesinde memurların bu kanun çerçevesinde çekilmelerine sınırlama getirilmiş olup, iki defadan fazla istifa edenlerin tekrar memur olarak atanamayacakları belirtilmiştir. Devlet memurları kanununda istifa memura tanınmış bir haktır.
→ Olağan çekilme prosedürüne uyarak (bir ay bekleme veyahut istifasının kabulü şartını yerine getirerek) istifa eden memurlar 6 ay geçmeden tekrar devlet memurluğuna dönemezler. → Memurun çekilmiş sayılması durumunda ya da bir ay bekleme koşuluna uymaması halinde ise bir yıl süreyle devlet memurluğuna alınmaz.
İstifa Hakkının Kullanımı
Kural olarak memurun yazılı istifa beyanının kuruma iletilmesi yeterlidir. Kurumun istifayı kabul etmeme yetkisi bulunmamaktadır. İstifa talebi terditli olarak yapılabilir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94'üncü maddesine göre memurun çekilmiş sayılabilmesi için; yazılı çekilme talebinin atamaya yetkili amir tarafından kabul edilmesi ya da mezuniyetsiz veya kurumlarınca kabul edilen mazereti olmaksızın görevin terk edilmesi ve bu terkin kesintisiz 10 gün devam etmesi (müstafi ...
Yukarda yapılan açıklamalara göre istifa ile sona eren memuriyet dönemi için kıdem tazminatına hak kazanılması söz konusu olmaz.
Oy verme gününden geriye doğru hesaplanacak altmış günlük sürenin ilk günü seçimin başlangıç tarihidir. (4) Seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi hâlinde bu karar kırksekiz saat içinde Resmî Gazete'de yayımlanarak ilân olunur.
Erdoğan 18 Ocak 2023'te seçimlerin tek partili CHP iktidarının sona erdiği 14 Mayıs 1950 seçimlerine atfen 14 Mayıs'ta yapılacağını belirtti.
Devlet Memurları Kanununa Tabi Olan Memurların İstifa Sonrası Göreve Dönmesi. Devlet memurluğundan istifa eden kişilerin yeniden memuriyete dönebilmesi mümkündür. Bu hususa ilişkin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu 92. Maddesi ile düzenleme yapılmıştır.
Hiçbir haklı nedeni yokken istifa eden işçiye işsizlik maaşı bağlanmaz.
İşçinin gerçek irade beyanıyla yaptığı istifa (yazılı olmalıdır) hukuki değerliliğe sahip olup, işveren tarafından yasal ve hukuken kabul etmeme durumu söz konusu olamaz. Kaldı ki, işveren tarafından işçinin istifasının kabul edilmemesi halinde, işçi gerekirse istifa ettiğini noter kanalıyla işverene ulaştırmalıdır.
Bu kapsamda, izinsiz veya Kurum tarafından kabul edilen herhangi bir mazereti olmaksızın görevini kesintisiz 10 gün terk eden Devlet memuru görevinden çekilmiş sayılacaktır. Dolayısıyla 10 gün süren kesintisiz terk durumu bir nevi zımni çekilme (istifa) talebi olarak değerlendirilmelidir.
Kanun, mazeretsiz göreve gitmeyen kişilerin şu cezalarla karşılaşacağını belirtir: Mazeretsiz 1 veya 2 gün göreve gitmeyen memur: Bu gruptaki memurlar, aylıktan kesme disiplin cezasıyla karşılaşırlar. Aylıktan kesme cezası, memurun brüt aylığından 8'de 1 ile 30'da 1 arasında kesinti yapılmasıdır.
Devlet Memuru Olarak Görev Yapanlar KPSS Sınavına Girerek Farklı Bir Kuruma Atanabilirler mi? Memur olarak atanan kişiler aynı sınav sonucunu ve puan türünü kullanarak yeniden merkezi yerleştirme süreçlerine başvuramazlar. Bu değişim yasal düzenlemelerle engellenmiştir.
Ayrılacağınız işyerinde 6 aydan az süredir çalışıyorsanız en az 2 hafta önce, 6 ay ile 1,5 yıl arası çalışıyorsanız 4 hafta önce, 1,5 yıl ile 3 yıl arasında çalışıyorsanız 6 hafta önce, 3 yıldan fazla çalışıyorsanız 8 hafta önce istifa mektubunu vermeniz ve bu süreleri çalışarak geçirmeniz gerekiyor.
WHATSAPP KONUŞMALARI KİŞİSEL VERİ NİTELİĞİNDE OLUP HUKUKA UYGUN ŞEKİLDE ELDE EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE İŞÇİNİN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ HAKSIZ FESİHTİR!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri