1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Devlet geliri sadece merkezi yönetim bütçesine giren kamu gelirleridir. Devlet geliriyle en büyük kamu tüzel kişisi olan devletin elde ettiği gelirler kastedilir. Kamu yararı için çalışan kuruluşların ve yerel yönetimlerin gelirleri ise bu kavramın dışında tutulur.
Gerçek Kamu Gelirleri (Mülk gelirleri, hizmet satışları gelirleri, vergi, vergi benzeri gelirler) Gerçek Olmayan Kamu Gelirleri (Hazine imkanlarından sağlanan gelirlerle, borçlanmalar yoluyla elde edilen gelirler) Bu gelirler, gelecekte gerçek kamu gelirleri ile ödenmek üzere elde edilmiş gelirlerdir.
Dolaylı vergiler içinde KDV önemli bir yer tutuyor. 2022 yılı bütçe gerçekleşmeleri Hazine ve Maliye Bakanlığınca “Aralık Ayı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşme Raporu” ile açıklandı. Buna göre 2022 yılı vergi gelirleri 2 trilyon 353 milyar TL olarak gerçekleşti.
İlgili 19 soru bulundu
Devletin, kamu ihtiyaçlarını gidermek amacıyla yerine getirmek mecburiyetinde olduğu kamu hizmetleri için yaptığı giderleri karşılamak için gelir elde etmesi gerekmektedir. İhtiyaç duyulan bu gelirin büyük bir kısmı, vergi adıyla anılan mali yükümlülüklerden temin edilmektedir.
Prof. Dr. Murat Batı hesapladı: Ocak-Temmuz 2023 döneminde 2 Trilyon 52 Milyar 628 milyon TL verginin içinde gelir vergisinin payı %16, stopaj yoluyla alınan gelir vergisi %14, kurumlar vergisi %15, toplam KDV %34, toplam ÖTV %20, KDV ve ÖTV ise toplamda %54 oranında yer aldı.
Kamu giderleri (İng. Public expenditure) veya Devlet masrafları, Hükümet ve diğer kamu tüzel kişilerinin, kamu yararına çalışmalarını finanse etmek üzere yaptıkları harcamalardır. Kamu giderleri ağırlıklı olarak eğitim, sağlık, adalet, ulaşım ve altyapı gibi alanlarda kullanılır.
Kamu kaynakları: Borçlanma suretiyle elde edilen imkanlar dahil kamuya ait gelirler, taşınır ve taşınmazlar, hesaplarda bulunan para, alacak ve haklar ile her türlü değerlerdir.
Vergiler, harçlar, harcamalara katılma payları, fiyat (ücret gelirleri), taşınmaz mal gelirleri yerel yönetimlerin en önemli öz gelir kaynaklarıdır. Ceza gelirleri, faiz gelirleri, özel kişi ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlar da yerel yönetimlerin diğer öz gelir kaynakları arasında sayılabilir.
Hanehalkı Bütçe Araştırması'nın 2022 yılı sonuçlarına göre; Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı %22,8 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları alırken, ikinci sırayı %22,4 ile konut ve kira harcamaları, üçüncü sırayı ise %21,3 ile ulaştırma harcamaları aldı.
Kamu idareleri, merkez ve merkez dışı birimlerinin ödenek taleplerini dikkate alarak gider tekliflerini hazırlamaktadır. Genel bütçe gelir teklifi Cumhurbaşkanlığı tarafından, diğer bütçelerin gelir teklifleri ise ilgili idarelerce hazırlanmaktadır.
Kamu Gelirlerinin Çeşitleri: Kamu gelirleri vergi, harç, resim, şerefiye, parafiskal gelir, borçlanma, mülk ve teşebbüs geliri ve para cezalarından oluşmaktadır.
Türkiye'nin milli geliri (GSYH)
Türkiye'nin milli geliri 1980'de 96,6 milyar dolar iken dünya ekonomisin büyüklüğü 11,24 trilyon dolardı. 2021'de Türkiye'nin GSYH'si 806,8 milyar dolara dünya ekonomisinin büyüklüğü ise 96,29 trilyon dolara kadar çıktı.
a) Sermaye gelirleri olarak nitelendirilen faiz, kar payı, kira vb. gelirler ile emek gelirleri olarak nitelendirilen aylık, ücret, serbest meslek kazancı ve sosyal güvenlik katkıları gibi gelirler farklı oranlarda vergilendirilmektedir.
1. vergiler, 2. harçlar, 3. resimler, 4. şerefiyeler-harcamalara katılma payları, 5. para ve vergi cezaları, 6. fonlar, 7. maliye-para politikası tedbirlerinden doğan gelirler, 8. mali tekeller, 9. parafiskal gelirler-vergi benzerleri, 10. cebri-zorunlu borçlanmalar. bölümünü vergi gelirleri oluşturur.
Bunlar, özel mülkiyete geçirilmeye elverişli olmayan hiç kimsenin egemenliğine bırakılmayacak nitelikte olup, kamu hukukunun düzenleme alanına giren mallardır. Bunlar; tarıma elverişli olmayan yerler, kayalar, tepeler, dağlar ve onlardan çıkan kaynaklar, akarsular ve yatakları, kıyılar, genel sular, ormanlar.
Kamu mallarının özel mülkiyet düzeni dışında tutulması, mülkiyet hukuku açısından çok önemli sonuçlar doğurmaktadır. Örneğin kamu mallarının bu özellikleri devam ettiği sürece özel hukuk kişilerine satışı ya da devredilmesi mümkün değildir.
Merkezi yönetim bütçesinde en fazla paya sahip olan gider kalemleri cari transferler, personel giderleri, faiz giderleri ve sermaye giderleri.
1050 sayılı Kanunda bütçe türleri; 1- Genel Bütçe, 2- Katma Bütçe, 3- Özel Bütçe ve bunlara bağlı döner sermaye bütçesi, şeklinde düzenlenmiş ve söz konusu Kanunda öngörülmemiş olmasına rağmen uygulamada fon bütçeleri de tesis edilmiştir.
2023 yılı merkezi yönetim bütçesinde bütçe giderleri toplamı 4 trilyon 469 milyar 570 milyon TL, faiz hariç bütçe giderleri 3 trilyon 903 milyar 974 milyon TL, bütçe gelirleri ise 3 trilyon 810 milyar 149 milyon TL olarak belirlenmiştir.
Belçika yüzde 52,6 ile OECD üyeleri içinde çalışanların en fazla vergi ödediği ülke.
Kurumlar vergisi beyan eden mükellef listesinde ise ilk sıranın sahibi tahakkuk ettirilen 11 milyar 51 milyon 920 bin 642 lira vergiyle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası oldu. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), "2019 Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Türkiye Geneli İlk 100 Sıralaması"nı açıkladı.
Ekonomik Özgürlük Endeksi'ne göre Birleşik Arap Emirlikleri, ticarete açıklığı ve düşük vergileri sayesinde dünyanın en özgür ülkelerinden biridir. Komşularının çoğu gibi, BAE de petrol ihracatından bol miktarda para kazanmaktadır. Böylece ülke vatandaşları orada vergisiz olarak yaşayabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri