Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
Tam teşekküllü bir sağlık raporu almanın ücreti, devlet hastanelerinde 200 TL olarak belirlenmiştir. Üniversite hastanelerinde ise bu ücret 300 TL'dir. Ancak Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerinde çalışan hekimler, sağlık raporları için ücret talep etmemektedir. Tam teşekküllü sağlık raporları neden istenir?
İşe giriş için alınması zorunlu olan bu sağlık raporu için işçilerden herhangi bir ücret talep edilmez. Ancak istisnai durumlar olabileceği gibi, Sağlık Bakanlığı tarafından; sağlık kurulu raporu almak isteyen bir kişi 200, üniversite raporu almak isteyen bir kişi ise 300 Türk Lirası ödemekle yükümlüdür.
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
İlgili 26 soru bulundu
Heyet raporu genel olarak ortalama 3 ve ya 4 gün içinde alınabilir. Özellikle tam teşekküllü sağlık raporu için 7 iş günü belirlenmiştir. Heyet raporunun çıkması 7 iş gününü bulur.
İşe giriş sağlık raporu Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri olan OSGB firmalarından alınabilir. Ayrıca az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için Aile Hekimliği de tercih edilebilir.
Sağlık raporu almak için 4 adet vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı fotokopisi ve aslı ve hangi raporu ne amaçla almak istediğinizi belirten dilekçe gerekmektedir. Dilekçeyi, sağlık kuruluşunun danışma bölümünden alabilirsiniz. Belgelerinizin eksik ya da yanlış olması durumunda sağlık raporu alamazsınız.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır.
Sağlık ocaklarının muayene etme, ilaç yazma gibi yetkileri olduğu gibi hastaya rapor yazma hakkı da vardır. Aile hekimleri hastalık durumuna göre kişilere rapor yazabilir.
Ayrıca Sağlık Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu sağlık kurulu raporu için 200 TL üniversite fiyatı ise 300 TL olarak belirlenmiştir. Genel itibariyle ortak sağlık ve güvenlik birimi işyeri hekimi tarafından verilen raporlar için ücret ödenmez.
İşveren, çalışanın iş pozisyonuna uygunluğunu değerlendirmek ve iş sağlığı güvenliği standartlarına uygunluğunu sağlamakla yükümlüdür. Bu nedenle, işveren işe alınacak olan çalışanın sağlık raporunu talep eder ve bu raporu ücretini karşılar.
Sağlık ocaklarından alınmak istenen sağlık raporları için kişilerin randevu alma zorunlulukları mevcut değildir. Muayene olmak için aile hekimliğinden randevu alınma zorunlu olmamasından dolayı, sağlık raporu almak isteyen kişiler de randevu almadan sağlık ocaklarına başvurabilirler.
Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinden alınan devlet hastanesi sağlık raporu ücretsiz olarak alınabilmektedir. Eğer sosyal güvenceniz yoksa 50-100 TL arasında bir rakam ödemeniz gerekir.
Devlet Hastanesinden Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporları sağlık ocakları, özel sağlık kuruluşları ve sağlık merkezleri ya da hastanelerden alabilirsiniz. Bunun yanı sıra “işe giriş için sağlık raporu nereden alınır?” sorusuna cevap olarak devlet hastanelerini gösterebiliriz.
Sağlık Bakanlığı tarafından alınan sağlık raporu ücretleri 50 TL olmaktadır. Üniversite hastanelerden alınan sağlık raporu ücretleri ise 75 TL olmaktadır. Sağlık kurulu raporu ücretleri ise 200 TL olmaktadır. Üniversite fiyatları ise 300 TL olmuştur.
Sağlık raporunun temini için aşağıda listelenmiş doktorlardan birinden randevu almanız gereklidir. önce hazır olması gerekmektedir. Raporunuzu görüşme gününüzdeibraz etmeniz istenecektir. Görüşme gününüzde sağlık raporunuzun hazır olmaması dosyanızın işlemlerinde gecikmeye sebep olacaktır.
"Aile hekimlerinden kaç gün rapor alınabilir?" sorusunun yanıtına gelirsek aile hekimleri 10 gün rapor verebilir. Bu süre, bir aile hekiminin tek seferde verebileceği en uzun rapor günüdür. 10 günlük süre tamamlandıktan sonra kontrol için doktora gittiğinizde aile hekimi size tekrar bir 10 günlük rapor yazabilir.
Çalışanın raporlu olduğu dönemde, normalde alacağı brüt ücretin %60 oranlık kısmını SGK öder. Rapor süresinin 10 iş gününden daha az olması durumunda işveren, işçi kıdemine göre bir ücret belirler. İşçi kıdemi bir yıldan fazla ise brüt maaşın %60'ı hesaplanır. Bu süre bir yıldan az ise brüt tutarın %40'ı hesap edilir.
Az tehlikeli sınıfında yer alan iş yerlerinde en geç 5 yılda bir defa, Tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerinde en geç 3 yılda bir defa, Çok tehlikeli sınıfında yer alan iş yerleri için ise en geç yılda bir defa işe giriş sağlık raporları yenilenmelidir.
Sağlık raporu; Özel hastaneler, Aile hekimleri, Özel tıp merkezleri ve polikliniklerden alınabilir.
Çeşitli kurumlar tarafından birçok kez istenen sağlık raporunu almanın kolay yolları bulunuyor. Bu raporları hastanelerden alabileceğiniz gibi e-devlet gibi internet üzerinden almak da mümkün. Sağlık raporu, resmi başvuru yapacağınız kuruma ibraz etmeniz gereken raporlardan bir tanesi.
1. Engelli sağlık kurulu raporu almak için öncelikle MHRS (Alo 182 ve MHRS Mobil) üzerinden randevu alınması gerekmektedir. 2. Randevu tarihinde Sağlık Kurulu biriminde rapor için başvuru yapan hasta, kullanım amacına yönelik hazırlanan özel dilekçe formunu doldurmalıdır.
Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sağlık raporu alabilmek için kişinin ilk olarak bir sağlık kuruluşuna gitmesi gerekir. Özel hastaneler, poliklinikler, aile hekimleri ve özel tıp merkezlerine başvuru yaparak sağlık raporu alabilirsiniz.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 39. maddesine göre, özel hastanelerden alınan raporlar geçerlidir. 2014 yılında yönetmelikte yapılan değişiklikle özel hastanenin SGK ile anlaşmalı olması şartı da kaldırılmıştır. Yani SGK ile anlaşması olsun ya da olmasın, özel hastane raporları geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri