DHBT sınavındaki her sorunun 5 puan değerinde olduğu açıklandı. Bu doğrultuda, adaylar DHBT netlerini 5 ile çarparak toplam puanlarını hesaplayabilecekler. 10 net elde eden bir adayın puanı 50 olacak, 20 net elde eden bir adayın ise 100 puan alacağı bilgisi paylaşıldı.
Paylaş: Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen DHBT (Diyanet Hizmetleri Başarılılık Testi) baraj puanı 50 olarak açıklandı.
Sadece puanınız hesaplansın kafi. KPSS'nin Dhbt sınavına %30 etkisi vardır. Çalışmaya vaktimiz varsa KPSS boş geçirilmemeli. Ama vaktimiz az ise bilinmeli ki Dhbt % 70 etkisi oluyor Dhbt'ye yönelirse daha etkili olacaktır.
DHBT yani Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi, çoktan seçmeli toplam 40 sorudan oluşmaktadır. Bu soruların ilk 20 tanesi yani DHBT-1 soruları temel din bilgisi sorularıdır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortaktır. Fakat ikinci 20 soru yani DHBT-2 soruları adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir.
KPSS DHBT netler nasıl hesaplanıyor? Puanlar, her bir test bölümünden yapılan netler kullanılarak hesaplanmaktadır. Her bir test bölümünde yapılan olduğunuz net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
DHBT sınavındaki her sorunun 5 puan değerinde olduğu açıklandı. Bu doğrultuda, adaylar DHBT netlerini 5 ile çarparak toplam puanlarını hesaplayabilecekler. 10 net elde eden bir adayın puanı 50 olacak, 20 net elde eden bir adayın ise 100 puan alacağı bilgisi paylaşıldı.
DHBT sınavına girmek için KPSS'den 60 ve üzeri puan almak gerekmektedir. DHBT İÇİN KPSS ŞART MI? Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyenler ilk olarak KPSS ve DHBT Sınavlarına girmek zorundadırlar.
Sınavın geniş konu dağılımı ve derinlemesine bilgi sorgulayan soru tarzı, pek çok aday için DHBT'yi zor bir sınav haline getiriyor.
KPSS DHBT'de yer alan ilk 20 soru DHBT-1, ikinci 20 soru ise DHBT-2 şeklinde isimlendirilmektedir. DHBT-1, tüm öğrenim düzeyleri için ortak temel din bilgisi sorularından oluşmaktadır. DHBT-2 ise adayların öğrenim düzeyine göre farklılık göstermektedir. DHBT sınav puanı, bir sonraki DHBT yapılana kadar geçerlidir.
Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev almak isteyen İmam-Hatip, Müezzin-Kayyım ve Kur'an Kursu Öğreticisi adayları ÖSYM tarafından uygulanan DHBT sınavına girip başarılı oldukları takdirde atanmak için hak edebilmektedir.
BUNA GÖRE KPSS DEN DİYELİM 70 ALDIN. DHBT1 DEN 80 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 16 DOĞRU) DHBT2 DEN 70 ALDIN ( YANİ 20 SORUDAN 14 DOĞRU) BU PUANLARA GÖRE YENİ VERİLECEK VE DİYANETTE.
mezunları hem merkezi atamalar ile çeşitli kadrolara atanabilmekte hem de ”Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT)” sınavına katılıp yeterli puanı alarak Diyanet İşleri Başkanlığının açtığı özel kadrolara yerleşebilmektedir. Merkezi Atama Nedir?
Kuran kursu hocası olmak için AYT'de sözel puan türüne ait İlahiyat taban puanı 213,47142 olarak belirlenmiştir. Kuran kursu öğreticisi olmak için TYT sonucuna göre belirlenen 2 yıllık İlahiyat taban puanı ise 225,47341'dir.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığınca, 2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) Sınavı yapıldı. 2022-KPSS DHBT sınavı 30 ilde, 150 bin adayın katılımıyla düzenlendi. Yaklaşık 20 bin görevlinin yer aldığı sınavda, adaylara 40 soru için 60 dakika cevaplama süresi verildi.
ÖSYM'nin 2023 takvimi incelendiğinde, DHBT sınavına yer verilmediği görülüyor. Bu durum, sınavın bu yıl gerçekleştirilmeyeceğine işaret ediyor. 2024 DHBT NE ZAMAN? ÖSYM'nin 2024 başvuru ve sınav takviminin önümüzdeki Kasım ayında netleşmesi bekleniyor.
2) TERCİH İŞLEMLERİ
https://abys.diyanet.gov.tr/ internet adresinden bireysel olarak yapacaklar ve tercihlerini, internet üzerinden elektronik ortamda göndererek tercih bildirimini tamamlayacaklardır. Bunun dışındaki araçlarla (posta, fax, elektronik posta vb.) yapılan tercihler kabul edilmeyecektir.
DHBT'ye girdiği öğrenim düzeyi ile aynı öğrenim düzeyde KPSS'ye girmemiş adayların puanları hesaplanmayacaktır. Sınav sonuçları her öğrenim düzeyi için (ortaöğretim, ön lisans, lisans) ayrı ayrı değerlendirilecektir. Puanlar, 100 üzerinden puanlara dönüştürülecektir.
ÖSYM tarafından düzenlenen KPSS DHBT sınavından 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. DHBT sınavında yapılan net sayısı, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte birinin çıkarılmasıyla hesaplanmaktadır. Sınavda yer alan her test kendi içinde değerlendirilecektir.
DHBT sınavına girmek için KPSS'ye girme zorunluluğu var mı? DHBT adayları KPSS sınavına girmek zorundandır, adaylar DHBT'ye gireceği mezuniyet alanında KPSS'ye girmek zorundadır, Şöyleki lise mezunları lise DHBT sınavına gireceği için lise düzeyinde KPSS sınavına girmek zorundadır.
Bu, adayların sınava girdikleri tarihten itibaren iki yıl boyunca ilgili puan türünü kullanabilecekleri anlamına gelir. İki yılın sonunda, adayın sınav puanı geçerliliğini yitirir ve Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolarına başvuru için yeniden sınava girmesi gerekir.
Sınav sözlü olarak Ankara, Antalya, Bursa, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Elazığ, İzmir, Kayseri, Konya, Kastamonu, Manisa, Tekirdağ, İstanbul (Avrupa), İstanbul (Anadolu), Trabzon, Samsun, Şanlıurfa, Rize ve Van illerindeki sınav merkezlerinde yapılacaktır.
KPSS Ön Lisans 1 Eylül, KPSS Ortaöğretim 15 Eylül, KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi (DHBT) ise 22 Eylül'de yapılacak.
a) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) İmam hatip lisesi mezunu veya üstü dini öğrenim düzeyine sahip olmak, b) (Değişik:RG-8/2/2014-28907)(1) Kur'an kursu öğreticiliği yapmaya mani bir engeli bulunmamak, c) KPSS'den Başkanlıkça belirlenen puanı almış olmak, şartları aranır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri