Eğer ki aracın dönüşü sırasında ses duyuyorsanız bu dişliler hasar görmüş veya kırılmış olabilir. Bu arızanın giderilmesi için aracın diferansiyel kontrollerinin yapılması ve eğer gerekliyse parçanın onarılması gerekir. Sık görülen bir başka arıza tipi de diferansiyelden gelen kaçak yağ arızasıdır.
CALDİNİ ŞANZIMAN VE DİFERANSİYEL SES KESİCİ ÜRÜN TANIMI Şanzıman ve Dişli Diferansiyel Ses Kesici, düz şanzımanlarda ve diferansiyellerde kullanılmak üzere özel olarak geliştirilmiş bir üründür. Sürtünme azaltıcı ve aşınma önleyici özelliği sayesinde, vites kutusunda mükemmel koruma sağlar.
Aracınızla seyahat hâlindeyken özellikle de virajlı yollarda diferansiyel ağlaması olarak da adlandırılan bir uğultu sesi geliyorsa (Bu en sık görülen arıza belirtisidir. Aracınız özellikle virajlarda döndüğü esnada ses duyuyorsanız bu ses dişlilerin hasar gördüğüne ya da kırıldığına işaret olabilmektedir.)
Araç diferansiyel bozukluğunun anlaşılması güç aktarma oranı olarak da bilinen diferansiyelin kontrol edilmesi ile olur. Bu organ araçta moment artışını ve araç viraj dengesini sağlamaktadır. Araç diferansiyel bozukluğu olması halinde araç viraj alırken denge sağlayamaz.
Eğer vitesi boşa attında ses kesiliyosa difransiyeldir. Eğer araba hem viteste hemde boşta giderken ses yapıyorsa büyük ihtimal aks bilyesidir.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer gelen ses bir sürtünme sesi ise problem yüksek ihtimalle diferansiyel rulmanlarından kaynaklanmaktadır. Böyle bir arıza durumunda mevcut rulmanların değiştirilmesi ve yerine yenilerinin takılması gerekir. Bu şekilde bu arıza tamamen çözülecektir.
Diferansiyel yağı biterse ne olur
Bu dişlilerin yağsız kalması çok kısa süre içerisinde aşınmaya ve geri dönüş olunmaz tahribata sebebiyet verecektir. Uzun süre yağsız kullanımlarda diferansiyel içinde bulunan ayna ve mahruti dişlilerinde kırılma meydana gelerek diferansiyel kitlenecektir.
Diferansiyel, genel olarak tekerleklerin farklı hızda dönmesine yarar. Diferansiyelin yeri aracın çekişine göre değişir fakat görevi aynıdır.
Yani yağ kaçağı sorununun kaynağı ne olursa olsun tamiri mümkün olmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki diferansiyel tamiri ya da değişim işlemi kadar bu işlem esnasında kullanılan ürünün aracınızın motoruna uyumlu ve orijinal olması da oldukça önemlidir.
Şanzımandan Ses Gelmesi
Şanzımanın yağsız kalması ya da aşınmış dişliler bu sorunu ortaya çıkar. Bilgisayarlı sensörler ve solenoidlerde aracın şanzımanına yanlış veri iletirse tıkanmaya sebep olabilir. Genellikle araç seyir halindeyken uğuldama sesi duyulur.
Diferansiyel vuruntu yapıyor, ne demek? Güç aktarma organlarından olan şaft ve diferansiyel bir çok parçadan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında kabul edilebilir oranda çalışma boşluğu bulunur bu boşluk arttığında ise farklı ses yada sesler, vuruntu hissedilebilir.
Arabadaki uğultu sesi genel olarak tekerlek ve motor, tekerlek arasındaki mekanik parçalardandır. Bu sesin ortaya çıkmasının genel olarak ilk sebebi aks bilyesidir. Aks bilyesi porya bilyesi olarak da telaffuz edilebilir.
Diferansiyel, motorun verdiği dönüş hızını ayarlar. Bu dönüş hızı, ilk olarak şanzıman ile değiştirilir ve ardından diferansiyele iletilir. Diferansiyel, bu hız akışını dönüş açısına göre ayarlar ve tekerleklere aktarır.
Diferansiyel çalışma prensibi, dönme hareketini dengelemek için tekerlekler arasındaki hız farkını ayarlamak şeklindedir. Bir aracın virajlarda dış tekerlek daha hızlı dönerken iç tekerleğin daha yavaş dönmesi gerekir. Diferansiyel bu farklı hızları dengeleyerek aracın istikrarını ve kontrolünü sağlar.
Fakat bu kilit asıl marifetini virajlarda gösteriyor. Virajlar yay biçimine benzer bir yol izlediği için, buralarda iç tekerleklerin daha yavaş dış tekerleklerin ise daha hızlı dönmesi gerekiyor. Bu hız seviyesini ve tekerlerin tur sayısını düzenleyen ise diferansiyel kilidi oluyor.
Diferansiyel, bir akstaki iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlara sol ve sağ tekerler farklılık gösterdiği için gereklidir. Arka köprüde bulunan bir düzendir, arka tekerleklerin farklı dönmesini ve tork artışını sağlar. Şafttan aldığı hareketi 90 derece döndürerek akslara iletir.
defransiyel 1.5 litre alır. 2 litre sığmıyor. 1.5 litresi dişli yağı 25-30 TL idi bir aralar. ama zam gelmiş olabilir.
Diferansiyel, iç tekerleklerin daha düşük hızda dönmesini sağlarken dış tekerleklerin de daha yüksek bir hızda virajı almasını sağlar. Tekerleklerin atacağı tur sayısı da diferansiyel tarafından belirlenir ve düzenlenir. Motordan gelen dönüş hızı direk olarak tekerleklere iletilmez.
Düzgün çalışan bir diferansiyel, aracınızın optimum seviyede yakıt tüketmesine neden olarak yakıt tasarrufu sağlar. Arızalı bir diferansiyel motor torkunu lastiklere verimli bir şekilde iletemez ve dolayısıyla yüksek yakıt tüketimine yol açabilir.
En Doğru Diferansiyel Katkı Yağı Seçimi
75 140 diferansiyel yağı ile bu sorunun çözebilirsiniz. 85 140 diferansiyel yağı ise sanayi tipi düz ve sarmal şeklindeki dişlilerde kolaylıkla kullanılabilir.
Diferansiyel Yağı Ne Zaman Değişir? Diferansiyel yağı, otomobil üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak her 50.000 ila 100.000 kilometre arasında değiştirilmelidir. Bu işi profesyonellere bırakmak çok daha kolay, temiz ve hızlı olacaktır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Castrol Universal 75W-90, API GL-4 ve API GL-5 spesifikasyonlarının istendiği senkromeçli manuel transmisyonlar ve diferansiyellerde kullanıma uygun çok amaçlı otomotiv dişli yağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri