1. Linguistik Zeka. Linguistik zeka, dil ve sözcüklerle ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, yazılı ve sözlü iletişimde başarılıdır, anlam ve sözcükler arasındaki ilişkileri kolaylıkla kurarlar.
Sözel-Dilsel Zeka
Dilsel zekaya sahip kişiler; her konuyu iyi açıklayabilir, hikaye anlatırken mizah kullanabilir. Sözel zeka, kişinin birden fazla dil öğrenmesi, söz yazarı ve hatta komedyen olmasıyla kendini gösterebilir.
Sözel Zeka
Dilsel zeka, Howard Gardner'ın sekiz çoklu zekasından biridir. Sözlü ve yazılı dili anlama ve kullanma yeteneğini ifade eder. Konuşma veya yazılı kelime yoluyla kendini etkili bir şekilde ifade etmeyi ve yabancı dil öğrenme yeteneğini içerebilir.
Dilbilimsel zeka, kişilerin kelimeler düşünmesi ve kelimeleri de kullanarak düşüncelerini doğru ifade edebilmesi yeteneğidir. Dilbilimsel zeka Sözel ya da Dilsel zeka olarak da bilinmektedir.
Bir İngilizce öğretmeni ve dilbilimci olarak yorum yapıyorum ve konuya bilimsel bir açıklama getiriyorum. Dil öğrenmek zeka işinden ziyade yetenek işi. Herkes dil öğrenme becerisine sahip. Yani herkes eninde sonunda dil öğrenebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Aktif öğrenme – Yeni şeyler öğrenmek beyinde yeni bağlantılar kurmanıza neden olur. Örneğin satranç oynamak, yeni bir spor yapmak ya da yeni bir dil öğrenmek gerçekten IQ skorunuzu arttırabilir. Geçen yıl yapılan bir araştırma yeni bir dil öğrenmenin IQ skorunu önemli derecede arttırabileceğini gösterdi.
Yeni bir dil öğrenirken beyninizin her iki bölümünü de aktif olarak çalıştırırsınız. Bu sayede beyin kaslarınız gelişir. Gelişen beyin kasları da daha iyi odaklanmanızı, daha yaratıcı olmanızı sağlar. Bunun yanında hafızanızı güçlendirir ve daha analitik düşünmenize yardımcı olur.
Ezberini 3+2+2+2+2 şeklinde yapanlar sosyal ve müzikal zekaya sahip olarak değerlendiriliyor. Dışa dönük olarak bilinen bu kişiler yalnız kalmak istemezler. Yüksek enerjili olan bu kişilerin aynı zamanda liderlik özellikleri vardır. İletişim kurdukları kişileri etkilerler, ikna kabiliyetleri gelişmiştir.
Doğa – Varoluşcu Zeka
Sözel – Dilsel Zeka: Dili etkili bir biçimde kullanma, kelimelerle ve seslerle düşünme, dildeki kompleks anlamları kavrayabilme, insanları ikna edebilme, dildeki farklı yapıları fark edebilme, yeni yapılar oluşturabilme, farklı dilsel kalıplarla ilgilenme becerisidir.
Sözel-dilsel zekâ: Soyut ve simgesel düşünme, kavram oluşturma, şiir, hikâye yazma, anlatma ve mizah gibi karmaşık olguları içeren dilsel yetenektir. Dili etkili olarak kullanabilirler. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; yazar, şair, öğretmen, gazeteci, avukat, komedyenlikte başarılı olabilirler.
İngilizce "dil" bölümünden okunur. Ama sayısal/sözel arasında soruyorsan tabiki de sözeldir. İngilizdede sayısal bir şey yoktur. Ama İngilizce okumak isteyen öğrenciler sözel bölüme ya da sayısal bölüme girmez.
Bu zeka tipleri şu şekilde sıralanabilir: Sözel-Dilsel, Sayısal-Mantıksal, Görsel-Uzamsal, Bedensel-Kinestetik, Ritmik, Doğacı, İçsel ve Sosyal zeka. Bunlara ek olarak hala çalışmalarını yürüttüğü “Varoluşsal – Felsefi Zeka” türü bulunmaktadır.
Sözel Zeka (Dilsel Zeka): İnsanların kelimeleri düşünebilmesi ve kelimeleri kullanarak düşüncelerini ifade edebilmesi yeteneğidir.
Bedensel kinestetik zeka, kişilerin vücutlarını kullanma becerisini ifade eden bir zeka olmaktadır. Kinestetik kelime anlamı olarak hareket demektir. Bedensel kinestetik de harekete dayanan zeka olarak belirtilmektedir. Bu zekaya sahip bireyler eylemlerin nasıl ortaya çıktığını incelemekten hoşlanmaktadırlar.
Analitik zeka, yani çözüm odaklı zekadır ve sonuç çıkarmak, muhakeme etmek, karar vermek için veri toplama ve analiz etme yeteneğidir. Bu tür zeka genellikle mühendislik, araştırma, tıp, finans-muhasebe, yönetici ve liderlik vb. birçok alanda gerekli olduğu gibi yaşamda da hayatımızı kolaylaştırır.
3+3+2+3 ( Matematiksel ve sosyal Zeka)
Muhakeme yeteneği, matematiksel zekânın bir parçasıdır. Matematiksel zekâ kişinin neden-sonuç ilişkisi kurabilmesini ve sağlam sorgularla, sağlıklı sonuçlar elde etmesini sağlar.
Sözel zeka dille yaptığımız her türlü çalışmayla ilgilidir: gazete, kitap ya da satın aldığımız çeşitli ürünlerin üzerindeki etiketleri okuyabilme yeteneği, düz yazı, şiir, rapor ve mektup yazabilme yeteneği, dinleyiciler önünde konuşma yapabilme ya da bir arkadaşınızla sohbet edebilme yeteneği gibi.
Sözel zeka; dili etkili kullanma ve dile ilişkin her türlü etkinliği içeren bir zeka türü. Sözel zekası yüksek kişiler, sözcükleri iyi kullanıyor, ikna ve anlatım gerektiren işlerde başarılı olabiliyorlar. Nasıl anlaşılır? İyi bir konuşmacı ve dinleyicidir.
Kişisel-içsel ve Sosyal Zeka (4+3+2+2)
Kişisel-içsel zeka, kişinin kendini tanıma ve bu bilgileri faydaya dönüştürme yeteneğiyle ilgilidir. Bu tür zekaya sahip bireyler, kendi davranışlarını ve sosyal etkileyicileri birleştirme konusunda yeteneklidirler ve işlerinde başarı elde etme olasılıkları yüksektir.
Sosyal zeka, başkalarıyla iyi geçinme ve sizinle işbirliği yapmalarını sağlama yeteneğidir. Bazen basitçe “insan becerileri” olarak adlandırılır. Durumların ve onları yöneten sosyal dinamiklerin farkındalığını ortaya koyar. Kişinin insan ilişkilerinde var olan etkileşim stilleri ve stratejileri hakkında bilgi verir.
Görünüşe göre çoğu insanı sınırlayan bazı doğal limitler var. Ancak 1872'de ölen Britanyalı ekonomist John Bowring'in 200 dil bildiği ve 100 dil konuşabildiği iddia ediliyor. Hala yaşayan ve en çok dil bildiği düşünülen kişi ise Ziad Fazah. Kendi iddiasına göre 59 dili okuyup anlayabiliyor.
Bir dil öğrenmek beyniniz için mükemmel bir egzersizdir. Çeviri gerekmeden uluslararası film, müzik ve edebiyatının (sanatının) tadını çıkarabileceksiniz. Çok dilli olmanız sizi çoklu görevlerde daha iyi yapar ve hafızanızı geliştirir. Sosyal medyaya kolay erişim imkanı sağlar.
Beyinde doğru iletişim kurma ve dil öğrenme gibi aktiviteler için sol lob baskındır, zira konuşma ve dil merkezi buradadır. İşitsel ve görsel öğrenmenin gerçekleştiği sol lob, aynı zamanda vücudun sağ tarafını da kontrol etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri