el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Cevap. Kadın, bakıma muhtaç anne ve babasına bakmak, onları haftada bir ziyaret etmek, bunun dışında kalan mahrem akrabalarını arada bir ziyaret etmek için kocasının iznine muhtaç değildir. İzin vermese de gidebilir. Kadın, kocasının anne ve babasına bakmakla mükellef değildir.
Kadın, İslam hukuku açısından kocasının anne babasına bakmak zorunda değildir; onun böyle bir yükümlülüğü yoktur.
Madde 328 - Ana ve babanın bakım borcu, çocuğun ergin olmasına kadar devam eder. Çocuk ergin olduğu halde eğitimi devam ediyorsa, ana ve baba durum ve koşullara göre kendilerinden beklenebilecek ölçüde olmak üzere, eğitimi sona erinceye kadar çocuğa bakmakla yükümlüdürler.
Allah (cc) anne-babasına karşı gelen cennet nimetlerinden tadamaz. “Allah, dört kişiyi cennete sokmayacağını ve onlara cennet nimetlerinden asla tattırmayacağını bildirdi.
İlgili 24 soru bulundu
el Cevab: Anne babaya hizmet bütün evlatların dini sorumluluğudur. Erkek evlat veli niteliği olduğundan anne baba yaşlanınca onlara bakmak ve gözetmekle fıkhi açıdan mükellef olur. Kız evlat evlendiğinde bu yükümlülüğü gücü yettiği kadar olur.
Anne-babanın bakımından bütün çocuklar sorumludur. Ancak öncelikle maddi durumu iyi olan erkek çocukların bakma mecburiyeti vardır. Eğer onlar bakmıyorsa kız çocukları da bakmak zorunda olurlar. Ana-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
Eşinizin ailesine bakmak zorunda değilsiniz. Eşinizin bu konuda sizi zorlaması ve beraber yaşamak zorunda bırakması bir kusurdur ve boşanma sebebidir.
Bu çağda çocuğa bakmak, maddî ihtiyaçlarını yerine getirmek yanında dinî, ahlakî terbiye vermek, ilim öğretmek / okula göndermek anne-babanın görevidir. Yörelere / örfe göre babanın görevi, annenin görevi farklılık arz edebilir. Ancak, ayrılan eşlerden annenin -çocuğa bakma- hakkı önceliklidir.
Diyanet'in yayınladığı fetvaya göre gelinler, kaynana ya da kayınbabalarına bakmak zorunda değiller.
-Gelinin, kaynana ve kayın babaya bakma zorunluluğu yok...
"Eşlerin kayınpederine bakma yükümlülüğü var mıdır?" konusunda İslam alimleri şunları söylemektedirler. “Bir gelin kendi kocası ve hatta çocuğuna bile bakma zorunluluğu yoktur.
Anne babanın evlat üzerinde hakkı olduğu gibi, evladın da anne baba üzerinde hakkı vardır.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre çocuklara anne-babanın bakmaması da çalıştırması da suç. Suç duyurusunda bulunulması üzerine, anne-babalara altı aydan bir yıla kadar hapisle dava açılıp ceza veriliyor. Karım çocuklarıyla ilgilenmiyor. “Karım evi iki yıl önce terk etti.
Türk sosyal güvenlik hukuk sisteminde ana başlıklar altında genel sağlık sigortalısının eşi, kız ve erkek çocukları, malul çocukları ile anne ve babası, genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sınıfında sayılmıştır.
İslam'a göre çocuklar, Allah'ın anne babalara hatta topluma verdiği bir nimet ve hayatın süsü olmasının yanında, onların aynı zamanda sınavlarıdır. Hiçbir şey bilmeden dünyaya gelen çocukları hayata hazırlamak ve dinini öğretmek anne babanın görevidir.
Fakihler, Hz. Peygamber ve sahâbe dönemindeki bu uygulamalardan hareketle evlilik sonrasında çocuğun velâyetinin öncelikli olarak babaya, hidânesinin de anneye ait olacağında görüş birliği içindedir; bu konuda icmâ bulunduğu da ifade edilmiştir (İbn Kudâme, VIII, 238; Osman b. Ali ez-Zeylaî, III, 46; Şevkânî, VI, 368).
Dinimiz, kadın çocuğuna bakmakta mecburi değildir, diyor. O zaman çocuğunu doğurup sokağa atanlar günaha girmiyor mu veya çocuğunun hiçbir ihtiyacını umursamayan bencil anneler de mi günaha girmiyor? Kaldı ki, başka bakıcısı olmayan çocuğa anne bakmak zorundadır. (bk. el-Fıkhu'l-İslamî, VV/721).
Ama hukuken kadın buna zorlanamaz. İslam hukuku iktisat açısından kadın ile erkeği müşterek değil, müstakil değerlendirmiştir. Erkek evine ve karısına bakmakla yükümlüdür.
Bütün erkek ve kız çocukları yoksul düşen anne-babasına birlikte bakmak zorunda mıdır? Anne-baba yoksul düşer veya yaşlanıp çalışamaz durumda olursa, ilgi ve bakım yükümlülüğü çocuklara aittir.
annemi mi ? diye bir soru soramaz. Anne de eş de Allah'ın emanetidir. Ne eş istedi diye anneye zulmedebilir Müslüman ne de anne emretti diye eşine zulmedebilir.
Kime iyilik edeyim?” diye soran sahâbîye Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Annene, babana, kız kardeşine, erkek kardeşine ve sözü geçen bu kimselerden sonra gelen yakınlarına iyilik et. Bu yapılması gereken bir vazifedir. Bunlar ilişkileri devam ettirilmesi gereken yakınlardır.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 128 [5140]) buyurmuştur.
Maddi ihtiyaç ve bakımını üstlenmek evladın vazifesidir. Yapmadığı takdirde günah işlemiş olur. Ancak meşru bir mazeretten dolayı evlat annesine bakamıyorsa bir bakıcı tutması veya bakım evine bırakması günah olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri