Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
90 KM. FETVASININ DAYANDIRILDIĞI HADİSLER
Örneğin Abdullah ibni Ömer'e dayandırılan hadis şöyle diyor: “Resulallah, 'Bir kadın, yanında kendisine nikah düşmeyen bir mahremi bulunmaksızın üç günlük bir yolculuğa çıkamaz' buyurdu.”
İki günden az olan mesafeyi ölçü alanlar: Bunlara göre; iki geceden az süren bir yolculuğu kadının mahremsiz yapması caizdir. Fakat sefer iki gece veya daha uzun sürerse, onun bu yolculuğa mahremsiz olarak çıkması caiz değildir.
Bir kadının veya LGBTQ+ üyesinin tek başına tatile çıkmasının tamamen güvenli, risksiz veya cis-hetero bir erkeğin solo seyahati ile aynı olduğunu söylemek ya aşırı romantik ya da düşmanca bir söylem olur.
Birgün'den Mustafa Bildirci'nin haberine göre, Diyanet TV'de kendisine sorulan “Kadınlar yalnız yolculuk edebilir mi” sorusuna Sayar, şöyle cevap verdi: “Hanımefendilerin, eğer yanlarında oğlu, kocası gibi bir mahremi yoksa İslami ölçülere göre 90 kilometre ve daha fazla bir sefer mesafesine yalnız gitmeleri caiz, ...
İlgili 15 soru bulundu
Bir kadın, üç günlük sefere, ancak kocası ile, fâsık olmayan ebedi mahrem akrabası ile veya [ihtiyaç halinde] mürahık erkek çocuğu ile gidebilir. Fâsık olan mahremi ile sefere çıkamaz. Salih mahremi yoksa, zaruret halinde yalnız çıkmaktansa, fâsık mahremiyle çıkmak daha uygun olur.
mahremsiz yapması caizdir. Fakat sefer iki gece veya daha sürerse, onun bu yolculuğa mahremsiz olarak çıkması caiz değildir. bir mesafeye eşi ya da mahremi9 olmadan yolculuk yapamaz (yapmasın)."
Haccın gerekli şartlarını taşıyıp yanında bir mahremi olan kadının farz olan hacca gitmesine eşi engel olamaz. Buna hakkı yoktur (İbn Kudâme, el-Muğnî, 3/231). Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Umre, Nisan 2022'de ilk kez mahremsiz ve bir kafileye tabi olmayan farklı yaş ve milletten kadınlara serbest bırakıldı.
İslam dininde seferi oruç şartları belirlenmiştir. Bir kişinin seferi orucunu tutması için şu durumları yerine getirmesi gereklidir: Seferi oruç şartları arasında en önemlisi yolculuk mesafesiyle ilgilidir. Yaşanılan şehrin dışında en az 90 km uzaklıkta bir yere yolculuk yapılacaksa; seferi oruç tutulabilir.
İslâm dini, temiz bir toplumun bekası için kadının iffet ve namusunu muhafaza etmeyi esas almıştır. Bu sebeple İslâm, zina başta olmak üzere birbirine yabancı kadın ve erkeğin zaruret dışı konuşma, tokalaşma, baş başa kalmasını (halvet) ve kadının vücudunu teşhir etmesini yasaklamıştır.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir. Amma isterse gidebilir (Muğni`l-Muhtaç).
Âdetli olduğu için umre tavafını yapamayan kadın, hac organizasyonu tarafından âdeti bitinceye kadar Mekke'de iskan ettirilir. Ancak âdetli kadın bu imkândan yararlanmayarak umresini yaparsa umresi geçerli olur. Fakat tavafı âdetli olarak yaptığından dolayı bir dem (koyun veya keçi kesmesi) gerekir.
Özellikle tatil, evlilik, sınav, hac ve umre ya da diğer önemli günlerin adet kanaması ile geçmemesi için kadınlar adet geciktirici ilaçlara başvurmaktadır. Adet döneminin gecikmesi için yaygın olarak progesteron içeren ilaçlar tercih edilmektedir.
Dereceden erkek akrabaları olmadığı müddetçe umreye gitmeleri yasaktır. 45 yaşın altındaki kadın evli ise mahremi eşi, bekar ise mahremi babasıdır. 45 yaş üstündeki kadınlar ise herhangi bir mahreme ihtiyaç duymadan umreye gidebilir.
Diyanet, okulların ara tatilinde 0-24 ay bebekler dahil öğrenci, öğretmen ve velileri umreye götürmek için kredi kartına 3 taksitle tur düzenliyor. 0-2 yaş bebekler 8 bin 430 lira, 3-6 yaş umre ücreti 16 bin 368 liradan başlıyor. 25 öğrenci bulan öğretmene bedava...
11 ayın sultanını kutsal topraklarda geçirmek isteye Müslümanlar'ın heyecan içinde beklediği 2023 Ramazan umresi fiyatları belli oldu. Diyanet'in açıkladığı verilere göre; umre fiyatları 5 Bin 550 Riyal (ortalama 27 Bin 500 TL) ile 9 Bin 990 Riyal (ortalama 49 Bin 500 TL) arasında değişmektedir.
1. Kadınlar için erkeklerde olduğu gibi özel bir ihram kıyafeti söz konusu değildir. Kadınlar umre esnasında da elbise, başörtüsü, çorap, ayakkabı gibi her zaman giydikleri kıyafetlerini giyerler. Yalnızca yüzlerini örtmezler.
Haccın hepsini Şafii mezhebine göre yapmaları lazım olur. Kadının mahreminin hac yolunda ölmesi, Şafii'yi taklit etmesi için özür olur. Erkeksiz kadın hacca gidemez.
Yani kadının kocası veya mahremi varsa onunla birlikte hacca gider, yoksa bir kaç kadın bulunduğu takdirde onların refakatiyle hacca gidebilir. Şayet bunlar da bulunmazsa, emniyet olduğu halde hacca gitmeye mecbur değildir; amma isterse gidebilir.
Değerli kardeşimiz, Hanefi Mezhebi'ne göre bir hanım yanında kocası yahut da nikah düşmeyecek kadar yakını bir erkek bulunmadıkça, tek başına hacca gidemez. Kadın, şartları haiz bir mahremi olduğu zaman, kocasının izni bulunmasa dahi hacca gidebilir. Kocanın, hanımının hacca gitmesine engel olması caiz olmaz.
Mahrem, İslâm'da evlenilmesi haram olan (nikâh düşmeyen) kişi. Mahrem sözcüğü Arapça haram (yasaklanmış) kökünden gelir. Mahrem olmayan kimselere (evlenilebilen kimselere) nâmahrem denir.
Hac veya umre için ihrama giren kadınların, elbiselerini değiştirmelerinde herhangi bir sakınca yoktur. Bu nedenle, Umre sırasında muhtemelen hava sıcak olacağı için rahat bir şekilde ibadetinizi gerçekleştirmek için yedek elbise ve iç çamaşırları bulundurmanız iyi olacaktır.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Bu sebeple kadınların bu hâlde iken kabir ziyareti yapmaları, dua etmeleri ve dua niyetiyle ezberden dua âyetlerini okumaları caizdir.
Din İşleri Yüksek Kurulu
Âdeti bittikten sonra on beş gün geçmeden yeniden kanaması başlayan bir kadın ibadetlerine devam edebilir mi? Fıkıh kaynaklarımıza göre iki âdet arasındaki temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğinânî, el-Hidâye, 1/34).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri