Dinozorlar 66 milyon yıl sonra canlanacak.
Hatta 1.5 milyon yıldan sonra okunamayacak kadar bozunuyor. Dolayısıyla non-avian dinozorların yaşadığı 66 milyon yıl öncesine uzanamaz.
Bu kulağa uzun bir süre gibi gelse de aslında değil. Çünkü en son dinozorların var olduğu, kretase dönemi 75 milyon yıl önceydi. Yani tahminimiz doğru, ne kadar iyi bir teknoloji kullanılırsa kullanılsın. Var olan parçalanmış DNA'lar üzerinden tekrar dinozor üretilmesi mümkün değil.
Dinozorlar, 243 ile 233 milyon yıl önce Geç Triyas döneminde ortaya çıktı ve 66 milyon yıl önce kuşlar dışındaki tüm türlerinin soyu tükendi.
Dinazorların ölmesine gelince, bu mahlukların yaşamasına Cenab-ı Allah izin verseydi, bu devasa mahluklar insanlık için büyük bir tehlike arzederdi. Bu nedenle vazifesini yapan bu yaratıklar, Allah'ın hikmetinin neticesi olarak vazifeden terhis edilerek bâki ruh konumuna geçmişlerdir.
İlgili 34 soru bulundu
Yaklaşık 65 milyon yıl önce dinozorların nesli tükenmiştir. İlk insanlar ise kimilerine göre 600.000 kimilerine göre 120.000 kimilerine göre daha yakın bir tarihte ortaya çıkmıştır. Hz. Adem 7000 yıl önce yaşadı diye bir olay yok.
Hectopat. Hayır geçmez, geçmemesine de şaşırmamak lazım. Dinozor geçse bu sefer ''Mamut niye geçmiyor?'' diye sorulur. Her nesli tükenen hayvanı yazsaydı Kur'an olmaktan çıkar, ciltli bilim kitabı olurdu.
Dinozorlar, 232-234 milyon yıl önce orta Triyas devrinin son zamanı olan Ladinyan döneminde arkozorlardan evrildiler.
Dinozorlar yok olmasaydı insanlar hiç olmaz ya da şimdikinden farklı olurdu. Dolayısıyla insanlarla bir ilişkisi de olmazdı. 66 milyon yıl önceki çarpnadan önce, dinozorlar varken memeliler kontrol altında olduklarından hiçbir zaman porsuktan büyük olamadılar.
Chicxulub Krateri (okunuşu: "Çikşalub"), Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nın altında gömülü olan bir tarihöncesi gök taşı krateridir.
Yeryüzünde ilk kez 230-225 milyon yıl önce göründüler.Yeryüzünde 850 civarında dinozor türü bulunmaktaydı. Bu hayvanlardan bazıları bitkilerle beslenirken, bazıları ise et yiyordu. Ot yiyen dinozorların dişleri zayıf bulunmuştur. Bunların su bitkileriyle beslendikleri düşünülmektedir.
Dinozorların sonunu getirenin, göktaşının kendisi değil, yol açtığı iklim felaketi olduğu belirtildi. İklim bilimciler, yeryüzünde canlı yaşamının gelişimi etkileyen ve dinozorların sonunu getirenin, gök taşının yarattığı iklim felaketi olduğunu bildirdi.
İlk olarak, dinozor fosillerinin neredeyse hepsi tortul kayalarda, başka bir deyişle, sudan veya havadan kum, silt, çamur, ve organik materyallerin yerleşerek daha sonra sıkışmasıyla oluşan kayalarda bulunur. Bunun için, dinozor fosilleri ararken, tortul kayaların mostralarına bakmak gerekir.
Dinozorları yok eden göktaşı 12 km çapında olmak suretiyle ve bir mermiden 20 kat hızla Dünya'ya çarparak dinozorların yok olmasına neden oldu. Peki “Chicxulub” adındaki bu devasa göktaşı, düştükten sonra Dünya'ya etkileri ne oldu?
Yapılan bir araştırmaya göre, bazı dinozor türlerinin popülasyonları Chicxulub Krateri'nin oluşmasına yol açan gök taşı çarpması meydana gelmeden önce azalmaya başlamıştı. Chicxulub çarpışması ise soylarının tükenmesinde son nokta oldu.
Çarpışma binlerce kilometre boyunca yayılan devasa alev rüzgarını tutuşturdu, devasa tsunamileri tetikledi ve atmosfere o kadar çok kükürt yükseldi ki güneş ışınları yere ulaşamaz hale geldi. Bu yıkıcı küresel soğuma dinozorların sonunun gelmesiyle sonuçlandı.
T. rex'in kolları avlanmasına ve öldürmesine yardımcı olamayacak kadar kısaydı. Hutchinson'a göre, bu devasa dinozorlar, avlarını öldürmek için “delme-çekme” yöntemini kullandılar; bu yöntemde, T. rex avlarından büyük parçalar ısırdı ve bunu yaparken güçlü boyunlarıyla geriye doğru çekti.
Dinozorların yok olma dönemini tespit etmek üzere uluslararası bir ekip oluşturuldu. Kaya ve kül örneklerinden yola çıkarak tarih tespitinde bulunan araştırmacılar, 11 bin yıl yanılma payı da bırakarak, yaklaşık 66 milyon 38 bin yıl önce dinozorların neslinin tükendiğini ortaya koydu.
Su Süngeri (760 milyon yıl yaşında)
Su süngerleri, bugün bilindiği kadarıyla keşfedilmiş en eski hayvan türüdür.
Yaklaşık 76,5 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş kafatası ve iskelet parçaları ile keşfedilen ve Daspletosaurus wilsoni'nin verilen türün T. Rex'in atası olduğu düşünülüyor.
O zaman şunu söyleyelim, timsahlar 250 milyon öncesinde, erken Triyas döneminde yaşayan ve arkozor olarak tanınan bir dinozor ailesinden geliyor. İlk timsah 95 milyon yıl önce, geç Kretasa döneminde ortaya çıkmış. Günümüz timsahları ise prehistorik Deinosuchus ailesinden geliyor.
Dinozorların Mesozoyik Zaman'da yani günümüzden yaklaşık 252-66 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor. Ancak bütün dinozor türleri aynı anda yaşamadılar.
caizdir, yenilmesinde bir sakınca yoktur.
İngiltere ve İskoçya'da bulunan fosiller, dinozorların ilk kez 245 milyon yıl önce dünyanın o dönemki kıtalarından Lavrasya üstünde görüldüğünü gösteriyor. Eski teoride ise dinozorların 230 milyon yıl önce daha dünya'nın güney bölgesindeki Gondwana kıtası üzerinde ortaya çıktığı düşünülüyordu.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri