Diş teli takanların dikkat etmesi gerekenler Asitli içeceklerden uzak durmalıdır. Yapışkan yiyeceklerden tüketmemelidir. Sert ve ısırarak yenilen yiyecekleri tüketmemelidir. Spor yaparken diş teli ve braketleri korumak için ağız içi koruyucu aparey takılmalıdır.
Patlamış mısır, cips, sert çikolatalar, krokanlar, sert sandviçler, sert simitler, kızarmış ekmekler gibi çok sert ağzımızda takır tukur edecek olan her türlü gıda kaçınılması gerekenler listemizin en başında bayrak çekmektedir.
Klasik braket ve tel sisteminde zaten hepinizin bildiği gibi sert ve yapışkan yiyeceklerden uzak durulması gerekiyor. Ancak teller ilk takıldığında 3-7 gün boyunca sadece yumuşak gıdalarla beslenmek hissedeceğiniz ağrıyı oldukça azaltacaktır. Çorba, patates püresi, yoğurt gibi yiyecekler tercih edebilirsiniz.
Diş teli takılıyken uzak durulması gerekli yiyecekler içinde ise şunlar yer alır; dondurma, kalın et kesimleri, kabuklu yiyecekler, turunçgil yemekleri gibi yiyecekleri diş telinin yeni takıldığı zamanlarda yememek daha doğru olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Videoda gösterildiği gibi diş ve teller üzerine baskı uygulamadan fırçalanmalıdır. Ortodonti tedavisi görenler diş tellerine zarar vermemek için kesinlikle yumuşak uçlu, küçük başlı ve düz diş fırçası kullanmalıdır. Elektrikli (şarjlı) diş fırçaları da orta hızda kullanıldığında diş telleri için güvenlidir.
Asitli içecekler diş tellerine zarar verir, tüketilecekse dahi pipet kullanmak yararlıdır. Kahve ve çay gibi leke bırakan yiyecekler tüketildikten sonra diş fırçalamak için imkanınız yoksa ağzınızı en azından su ile çalkalamak faydalı olacaktır.
Diş teli takıldıktan sonra ağrı, kuvvetin uygulanmasını takiben 24 saat içinde başlar. Hastalarımız ağrıyı 'dişlerimi birbirine değdiremiyorum, değdirdiğimde dişim acıyor' şeklinde tarif etmektedirler. Bu ağrı 3 gün ile 10 gün arasında sürmektedir. Ancak ortalama süre 1 haftadır.
Diş Teli. Diş tellerinin takıldığı ilk bir kaç günde yanaklarda hafif yaralar görülebilir. Bu durum, bir kaç gün içerisinde geçecektir. Ortodontistinizin size vereceği mumları, braketlerin sivri kısımlarına yapıştırarak daha fazla batmalarını engelleyebilirsiniz.
Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır. Dişleri nazikçe ve kademeli olarak doğru konumlarına ve hizalarına getirmeye yararlar.
Diş Teli İle Yiyebileceğiniz Yiyecekler
Tahıllar: Makarna, Yumuşak Pişmiş Pirinç vb. Etler / Kümes Hayvanları: Yumuşak Pişmiş Tavuk, Köfte, Sulu Yemek Etleri vb. Sebzeler: Patates Püresi, Buharda Pişirilmiş Ispanak, Fasulye vb. Meyveler: Elma Püresi, Muz, Meyve Suyu vb.
Rahatlıkla yenilebilecek yiyecekler:
*Çok sert olmayan tüm meyveler. *Ekmek, kek gibi gıdalar. *Tüm sebzeler. *Tüm deniz ürünleri.
Braketlerle Beslenme
-Fındık, fıstık, leblebi, badem gibi kuruyemişler; şeker, çikolata, kurabiye, pizza veya ekmek kenarı gibi sert yiyecekler yenilmemelidir.
Diş teli tedavisi sırasında oluşan ağrılar genellikle hafif düzeyde olur ve birkaç gün içinde geçer. Ağrıyı hafifletmek için, ortodontistinizin önerdiği ağrı kesicileri kullanabilirsiniz. Ayrıca, sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmak ve yumuşak yiyecekler tercih etmek de ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Sabit ya da hareketli olabilirler ve dişleri hareket ettirmek, çenelerin pozisyonunu değiştirmek ya da braketler çıkarıldıktan sonra dişleri yeni pozisyonlarında tutmak için kullanılabilirler. Dişleri hareket ettirmek için kullanılan, braketlere sabitlenen metal içerikli tel. Dişlere yapıştırılan metal yüzük.
Diş teli tedavisi sırasında yumuşak ve ağızda öğütmesi kolay besinler tüketebilirsiniz. Yoğurt, patates püresi, omlet, deniz ürünleri, yulaf ezmesi gibi ürünler yenebilir. Bunun yanı sıra meyvelerden yumuşak olanlar tercih edilirse daha sağlıklı olur.
İskelet ve çene yapısının esnek olduğu çocukluk dönemlerinde gerçekleştirilen diş teli tedavilerinde kısa süreler içinde sonuç almak mümkündür. Çocukların diş yapısındaki bozuklukların büyüklüğüne bağlı olarak ortalama 6-9 ay tedavi süresi ön görülebilir. Bazı durumlarda bu sürenin 2 yıla kadar çıkması beklenebilir.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Braket Kırılması
Dişlerin üzerine yapışan braketler, bazen sert gıdaların tüketilmesi, darbe alması, sert yiyecek çiğnenmesi, ağızda yabancı bir cisimle temas etmek veya düzenli diş fırçalama işleminde aşırı güç uygulamak sonucunda yerlerinden çıkabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Bu soruyu yanıtlandıracak olursak; tel tedavisinin konuşmayı doğrudan etkilemediğini söyleyebiliriz. Yalnızca; tellerin takıldıktan sonraki 1 haftalık süreç adaptasyon süreci olacağı için konuşma esnasında çok ufak bozukluklar meydana gelebilir. 1 hafta sonrasında ise bu ufak bozukluklar tamamen kaybolmuş olacaktır.
Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur.
Ortodontik Tedavilerde Yeme ve İçme Kuralları;
Kola, Fanta, Gazoz gibi sunu asitli içecekler: İçilmemelidir. Ice tea, soda, meyve suları içilebilir.
Diş teli takanlar için yeme-içme kısıtlaması var mı? Son zamanlarda kullanılan titanyum teller sayesinde yeme-içmede kısıtlama gibi bir durum yoktur. Sadece yapışkan, sakız gibi maddeler diş tellerine yapışarak yerinden çıkmasına ve oynamasına sebep olur.
Diş Teli Takanlar Sigara İçebilir mi? Sigara içmek diş teli olsa da olmasa da ağız ve diş sağlığına zararlıdır. Ancak diş teli takanlar için sigaranın yasak olması söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri