Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve dişhekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadırlar.
DİŞ ÇÜRÜĞÜ TEDAVİSİ: DİŞ HEKİMİNİZİN TEDAVİSİ
Dişte oyuk oluştuktan sonra diş çürüğü asla kendi kendine iyileşemez. Dolayısıyla, mutlaka bir diş hekimine başvurmak gereklidir. Randevunuz esnasında diş hekimi, çürüğün geldiği aşamaya bağlı olarak en uygun tedavi şeklini seçer.
Diş çürümesi, karbonhidrat içeren yiyeceklerin diş aralarına sıkışması ve dişleri fırçalayarak veya diş ipi ile tamamen çıkarılamaması sonucunda oluşur. Plak bakterileri, diş enamelini incelten ve yavaş yavaş dişlerde oyun adı verilen çukurlara yol açan asidik yan ürünler oluşturur.
Çürüklerin derinleşerek sinirlere ulaşması halinde kanal tedavisi uygulanır. Bu tedavide dişte bir kanal açılır ve dişin çürümüş kısımları ile birlikte sinirler ve kan damarları çıkartılır. Enfeksiyon söz konusu ise buna yönelik müdahaleler yapılır ve ardından kalan boşluk dolgu malzemesi ile doldurulur.
Diş ağrısını geçirmek için evde uygulanabilecek doğal çözümler ılık su, tuz ve karanfil yağı kullanılarak hazırlanmaktadır. Mayo Clinic, çürükleri olanlara, ağrılı bölge de dahil ağzın tamamını temizlemek için ılık suyla fırçalamayı öneriyor.
İlgili 28 soru bulundu
Düzenli diş fırçalama, diş çürüğü oluşumunu önleyebilir ve mevcut çürükleri ilerlemesini durdurabilir. Ancak, diş çürüğü tamamen fırçalama ile geçirilemez. Diş hekiminize düzenli kontroller yaparak çürükleri önleyebilir ve erken teşhis ile tedavi edebilirsiniz.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş çekimi düzeltilemeyecek dişlerde son çare olarak uygulanan bir yöntemdir. Öncelikle çürük dişe dolgu ve kanal tedavisi gibi işlemler uygulanabilir. Bu işlemlerin yeterli gelmeyeceği, çürüğün dişte fazlasıyla ilerlediği durumlarda ise en son çare olarak diş çekimi operasyonu uygulanır.
Çürükler, ağız içerisinde yer alan ve şekerlerle beslenen bakterilerin üretmiş olduğu asitler sonucunda ortaya çıkarlar. Asitler diş yüzeyinde aşınmalara yol açarak dişin yüzeyinin çürümesine neden olur. Asitler ilerleyerek diş kökünü kaplayan sementumu aşındırmaya başlamasıyla kök çürüğü oluşur.
Tek bir dişin kaybı durumunda; kaybolan dişin her iki yanındaki dişler korunarak, bu diş yerine tek bir implant yerleştirilebilir. Tek diş ekliğinde komşu iki dişi kesip küçülterek oraya üçlü bir kuron köprü protez yapmak en son düşünülmesi gereken bir tedavi şeklidir.
Ağız İçindeki Yemek Artıkları: Ağız hijyenine dikkat edilmediği durumlarda, yemek sonrası dişler arasındaki boşluklara, ağız içindeki anatomik bölgelere veya bademcik oluklarına yemek artıkları dolabilir. Temizlenmediklerinde, bu artıklarda ağız içindeki mikroorganizmalar üreyerek kötü ağız kokusu meydana getirirler.
İnternette "çürüklerden iki günde kurtulma yöntemleri" başlıklı yazılarla karşılaşmış olabilirsiniz, ancak hemen umutlanmayın. Bu iddialar doğru değil. Diş çürüklerini evde iyileştirmek kuşkusuz kulağa çok güzel geliyor fakat bu mümkün değildir. Çürükler yalnızca uzman bir diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.
Hangi çürüklere dolgu yapılmaz? Teorik olarak bakarsak hemen her diş çürüğüne dolgu yapılabilir. Dolgu tipinin seçiminde ise çürüğün büyüklüğü belirleyici özelliğe sahiptir. Şayet çürük derinlere ulaşmış ve sinirlerde tahribat yapmış ise köklere kadar gelmiş ise önce çürük temizlenip kanal tedavisi yapılır.
Oyuk Çürük Diş Dolgu Tedavisi
Özellikle kısıtlı alanda kalan çürüğün dişten tamamen temizlenmesi ile diş kurtarılacaktır. Derinlemesine temizlik yapıldıktan sonra hasta ve uzman doktor eşliğinde dolgu türüne karar verilir Amalgam ya da porselen dolgu ile dolgu işlemi tamamlanacaktır.
Diş Çürük Temizleme Acıtır mı? Diş çürük temizleme işlemi, birçok kişinin korktuğu bir işlem olsa da aslında çok da acı hissettirmeyen bir işlemdir. Şöyle ki; diş üzerinde meydana gelen çürük, özel teknolojik aletler ile temizlenir. Bu temizleme sırasında hastanın ağrı ve hassasiyet hissetmesi olası bir durumdur.
Diş Boşlukları Nasıl Kapatılır? Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
Asitli ve Enerji içecekleri
Asit diş çürümesine neden olan en büyük tehlikedir. Asitli yiyecek ve içecekler şekerle birleşme olduğunda ortaya diş çürümesine sebep olan koşullar gerçekleşir. Kola, limon, soda, meyve suları ve benzeri türevler asit içerdiği için diş çürüten gıdaların arasında yer alır.
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Günümüzde birçok hastalığın sebebi olarak gösterilen stres faktörünün, vücuttaki çoğu organı etkilediği gibi diş çürükleri ve diş eti hastalıklarına da neden olduğu belirtildi. Selçuk Üniversitesi (SÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Ağız içi hijyeni, bölgede enfeksiyon oluşmaması için önemli olduğundan diş çekiminden sonraki gün, işlem yapılan bölgeye değmeyecek şekilde diş fırçalanır. Ağız temizliği ve yaranın çabuk iyileşmesi için diş çekiminden sonra tuzlu su ile gargara yapmak da iyi bir yöntemdir.
Tatlı, sıcak, soğuk içecekler içerken veya yiyecekler yerken dişlerde hafif ya da keskin bir ağrı, Dişlerde gözle görünür delikler veya çürükler, Dişin herhangi bir yüzeyinde ortaya çıkmış kahverengi, siyah veya beyaz boyalanmalar, Herhangi bir yiyecek ısırıldığında ortaya çıkan ağrı.
Dişte oluşan siyah leke sadece diş veya diş etlerinin sağlığını tehdit etmez. Aynı zamanda kötü bir görüntü oluşturur. Tartar, yapısı gereği daha gözenekli olduğu için dişte siyah leke oluşumunu artırır. Bu nedenle de fazla kahve – çay tüketimine dikkat etmek ve diş taşı oluşumunu önlemek özellikle çok önemlidir.
Diş çürümelerinin önüne geçebilmek için şunları yapmalısınız: Kaliteli bir diş macunu ile dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Tercihen, her yemekten sonra ve özellikle yatmadan önce fırçalayın. Dişler arasındaki olası artıklar günlük olarak diş ipi gibi yardımcı malzemelerle temizleyin.
Örneğin diş çürümesinin, dişin yüzeyinden diş kemiğine kadar ilerlemesi dört ile sekiz yıl alıyor. Bu süre de diş çürümesinin tespit edilmesi ve dolgu yapılmadan tedavi edilmesi için yeterli bir süre.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri