Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir. Bu tarz yiyecekler sonrası dişler fırçalanmadığı taktirde, diş aralarında artıklar birikir. Bakteri üremesine neden olan bu durum ise zamanla diş minesinde aşınmalara ve sonrasında ise diş kaybına sebeptir.
Diş minesinin zayıflamasının nedenleri şunlar olabilir: Yetersiz ağız bakım alışkanlığı Özellikle aşırı şekerli veya asitli yiyecek ve içecekler tüketmek olmak üzere sağlıksız besin düzeni. Dişleri çok sert fırçalama veya sert kıllı bir diş fırçası kullanma.
Süt, su, somon, portakal, çilek çene kemiğinizi ve diş minenizi güçlendirecek 5 önemli besindir. Süt, yapısındaki bol miktardaki kalsiyum sayesinde dişleri ve kemikleri güçlendirir, diş etlerini hastalıklara karşı korur. Su diş çürüklerinin oluşmasını engeller ve gıda atıklarını temizler.
İlgili 22 soru bulundu
Kalsiyum: Kemikler için lokomotiftir. Kalsiyum içeren besinler; süt ve süt ürünleri, soya fasulyesi, fıstık, ceviz, badem, lahana, brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurutulmuş meyveler, kuru baklagillerdir. A vitamini: Kemik gelişimine ve büyümesine katkısı oldukça fazladır.
Özellikle kalsiyum ve D vitamini diş kemiğini güçlendirir. Ayrıca diğer vitaminlerin de alınması diş kemiğinin güçlenmesi açısından önemlidir. Özellikle yağlı balıklarda kalsiyum oranı yüksektir ve en fazla D vitamini güneş ışığında bulunur.
Süt, yoğurt ve peynir diş ve diş eti sağlığını korumak için en iyi seçeneklerden biridir. Bu gıdalar kaplamak suretiyle diş minesini korumaktadırlar. Bu besinler içerdikleri yüksek miktardaki kalsiyum ve fosfor ile mineral oluşturabilmesi için yardımcı olmaktadırlar.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş minesi; dişin yumuşak iç kısımlarını kaplayan sert kısmıdır. Diş minesi sayesinde dişler çok daha sağlıklı ve dayanıklı oluyor. Bunun için diş minesinde görülen sorunların tedavi edilmesi şarttır. Diş minesinin en büyük aşınma nedeni, asitli ve nişastalı yiyeceklerdir.
Tedavi edici yöntemler:
İncelmiş mine bölgelerine diş hekimi tarafından uygulanan hassasiyet giderici vernikler ve LASER uygulamaları, oldukça başarılı sonuçları olan tedavilerdir. Mine dokusunun tamamen ortadann kalktığı bölgelerde estetik dolgu uygulamaları hem hassasiyeti hem de kötü estetiği ortadan kaldırır.
C Vitamini bakımından zengin yiyecekler.
Çilek, havuç ve C Vitamini oranı yüksek olan yiyecekler bağışıklık sisteminizi güçlendirmekle kalmaz, diş ve diş etlerinizin de sağlıklı olmasını sağlar.
Aşınan kısım zaman geçtikçe dişe göre daha koyu rengi ile dikkat çekecektir. Aşınma sonucu ortaya çıkan koyu renkli çentikler, durumun ilerlediğinin ve müdahale edilmesi gerektiğinin habercisidir. Diş minesi aşınmasını fark ettiğiniz anda diş hekimi muayenesinden geçmeniz gerekir.
Tahriş edici madde giderildikten sonra, pulpa dokusu rahatlar ve diş canlılığını sürdürebilir. Pulpa dokusu yeterince uzun süre tahriş olursa, kan akışının azalması sinirin ölmesine ve enfekte olmasına neden olacaktır.
D vitamini ve kalsiyum kemik kaybını önler ve iltihapları azaltır. Periodontal hastalıktan kendilerini korumak daha sağlıklı dişlere ve kemiklere sahip olmak için kişilerin günde 10-15 dakika yalnızca ellerin güneşte bırakılması bile vücudun ihtiyacı olan D vitaminini kazanması için yeterlidir.
Tuzlu su ile gargara yapın
En eski yöntemlerden biri olan tuzlu su ile gargara yapmak diş eti çekilmesine iyi gelir, kanamayı azaltır.
B6 vitamini eksikliği:Dilde ve ağızda yaralar,dudak kenarında çatlaklar oluşur. B12 vitamini eksikliği:Dilde yanma hissi,dilin arka tarafına doğru kırmızı lezyonlar. A VİTAMİNİ:Eksikliğinde diş gelişimi ve sürmesi yavaşlar.Tükrük salgısı azalır.
Diş çürüğünün nedenleri; düzenli ağız bakımının yapılmaması, tükürük içeriği ve kalitesi, diş yapısı ya da çeşitli hastalıklarla bağlantılı olabilir. Diş çürüğü, aslında dişte meydana gelen erime ve buna bağlı oluşan küçük bir boşluktur.
Diş çürükleri; sinüzit, şeker hastalığı, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi gibi önemli rahatsızlıklara neden oluyor. Bunların haricinde; kalp ve böbrek yetmezliği, şeker ve ülser gibi sistemik hastalıkların ağız sağlığıyla direkt olarak bağlantısı vardır.
Diş eti iltihaplanmasına karşı tuzlu suyla gargara yapmak eskiden beri bilinen ve sıkça kullanılan bir yöntemdir. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık su karışımını ağızda yaklaşık 30 saniye boyunca gargara yaparak, ardından tuzlu suyu tükürüp ağız durulanarak uygulanır.
parodontax Tam Koruma ile günde iki kez fırçalama ile diş etinizi korumaya yardımcı olur.
Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir? Diş eti çekilmesi durumlarında diş dokusu üzerinde meydana gelen hasarın tedavi edilmesi, diş duyarlılığının tedavi edilmesi ve çekilen diş eti dokusunun cerrahi olarak yerine getirilmesi olmak üzere 3 tedavi yöntemi uygulanır.
Diş eti çekilmesini önlemek için de farklı doğal yöntemler vardır. Bu yöntemler; misvak, kristal tuz, çay ağacı, kabartma tozu, limon yağı, hardal yağı ve karanfildir. Bu doğal tarifte gargara yapmak için suya kristal tuz, çay ağacı ve karbonat ilave edilir.
Uzun süreli eksikliği, diş etlerinde çekilme ve diş kaybına neden olabilir. D vitamini eksikliği: D vitamini, kemik ve diş sağlığı için önemlidir. Eksikliği, dişlerin çürümesine ve diş eti hastalıklarına yol açabilir. K vitamini eksikliği: K vitamini, diş etlerinin sağlıklı kalması için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri