Diyarbakır Sümela Manastırı arası yaklaşık 604 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 8 saat 19 dakika sürmektedir.
Sümela Manastırı giriş ücreti 2023 yılında 450 Türk Lirası'dır. Bilet fiyatına Altındere Milli Parkı da dahildir. 18 yaşın altındaki öğrenciler için ise giriş ücretsizdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir.
Dolmuştan indikten sonra yaklasik 200 basamak çıkıyorsunuz. İceri girip manastırı görmek için kişi başı 10tl de orda ödüyorsunuz.
Tarım ve Orman Bakanlığı personeli refakatlerindeki anne, baba, eş ve çocukları kurum kimlik kartlarını ibraz etmek kaydıyla bu protokol kapsamındaki ziyaret alanlarına ücretsiz olarak giriş yapabilecektir.
Trabzon'un Maçka İlçesi'ndeki Sümela Manastırı, Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın yamacında sarp bir kayalığa inşa edilmiştir. Dağa yapışmış gibi görünen manastır, yaslandığı doğanın güzelliğiyle nefes keser. Tam adı Panagia Sumela (Sümela Meryemi) veya Theotokos Sumela ancak “Meryem Ana” diye de biliniyor.
İlgili 29 soru bulundu
18 yaş ve altındaki öğrenciler için: Ücretsizdir, Müze Kart geçerlidir, Sümela Manastırı giriş ücreti: 300 TL, Altındere Vadisi Milli Parkı giriş ücreti: 10 TL'dir.
Kaya düşme riskine karşı kapatılarak restorasyona alınan Sümela Manastırı yeniden ziyarete açıldı. Manastır, 08.00-19.00 saatlerinde yerli ve yabancı turistlerce ziyaret edilebilecek.
Rivayete göre Bizans İmparatoru I.Theodosius zamanında (375-395) Atina'dan gelen Barnabas ve Sophranios isimli iki rahip tarafından kurulmuş olan manastır, 6'ıncı yüzyılda İmparator Justinianus'un manastırın onarılarak genişletilmesini istemesi üzerine Generallerinden Belisarios tarafından tamir edilmiştir.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, Sümela Manastırı'na otopark yapılacağını açıkladı. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Başkanı Murat Zorluoğlu, belediye maclis toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.
Bu nedenle, kurulduğu günden terk edildiği tarih olan 1923 yılına kadar, yaklaşık bin altı yüz yılı aşkın bir süre içerisinde Sümela'da inşa ve yapım çalışmaları bir seyir izlemiştir.
Manastır, Meryem Ana adına kurulmuştur. ''Sümela'' kelimesinin ise ''melas'' sözcüğünden türediği bilinmektedir. ''Melas'' siyah anlamına gelmektedir. Bu ismin konmasının sebebi olarak, Meryem tasvirisinin siyah olması veya Karadağlar'dan geliyor olması düşünülmektedir.
3- Sümela Manastırı – Trabzon
Trabzon'da dik bir dağın yamacına kurulan Sümela Manastırı, bölgeye ilk kez gelenleri adeta şaşkına çevirecek bir manzaraya sahip. Nefes kesen görüntüsüyle her yıl çok sayıda fotoğrafçının ilgisini çeken Sümela'yı Müzekart sahipleri ücret ödemeden gezebiliyor.
2022 yılı için Sümela Manastırı'nın giriş ücreti 100 TL olarak açıklandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir müze olan Trabzon Sümela Manastırı'nda müzekart geçerlidir. Buna ek olarak, Altındere Milli Park giriş ücreti 10 TL'dir.
Tavsiye edilen yürüyüş zamanı ve süresi: 33km uzunluğunda olan parkuru çok keyifli bir şekilde yürümek isteyenler üç günlük bir plan yapabilirler. Parkur Başlangıcı Ulaşım: Maçka İlçesinden hareketle meryemana vadisini takiben asfalt yol ile Sümela manastırına ulaşılır.
15 Ekim – 15 Mart arasındaki kış döneminde manastır 08:00 – 17:00 saatleri arasında açıktır. Ancak 1 Nisan-1 Ekim arasındaki yaz döneminde kapanış saati 19:00'a kadar uzatılmaktadır. Gişe kapanış saatleri yazın 18:30, kışın ise 16:30'dur. Sümela Manastırı haftanın her günü ziyarete açıktır.
Özet: Sumela Manastırı, Trabzon ilinin Maçka ilçesi sınırları içerisinde, 1987 yılında milli park ilan edilen Altındere Vadisi Milli Parkı'nda yer alır. Manastır, Altındere köyü sınırları içinde olup, Maçka'ya 17 km, Trabzon şehrine ise 47 km uzaklıktadır.
Mustafa Kemal Atatürk'ün 29 Ekim 1923'te Türkiye Cumhuriyeti'ni kurması ile Manastır'ın faaliyetleri sona ermiştir.
Manastır, kaya sabitleme çalışmaları kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı´nın kararıyla 1 Kasım 2021´de ziyarete kapatıldı. Tarihi yapı giriş üstündeki yamaçta bulunan kaya kütlesinin gövdesinin delinerek, 16 metre çelik kazıklarla kalıcı olarak sabitleneceği manastırın 31 Ocak 2022'de ziyarete açılacağı belirtildi.
Adana Sümela Manastırı arası yaklaşık 797 kilometre(km) mesafede ve araçla yaklaşık 11 saat 25 dakika sürmektedir.
Öğretmen, 18 yaş altındaki ilk ve orta öğrenim öğrencilerinden ücret alınmamaktadır. Ayrıca, Sanat Tarihi, Arkeoloji ve Müzecilik bölümlerinde öğrenim gören üniversite öğrencileri ve 65 yaş üstü Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından ziyaretleri sırasında Sümela Manastırı giriş ücreti alınmamaktadır.
Trabzon Müzesi Müdürlüğü bağlı birimi olan Sümela Manastırı, yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanması ile 1 Temmuz 2021 tarihinde resmi açılışı yapılarak ziyarete açılmıştır.
Manastır, din görevlilerinin ve kendini dine adayan kimselerin bir arada yaşadığı dinî yapıdır. Hristiyanlıkta, Budizm'de ve Hinduizm'de önemli bir yer tutar. Genelde şehirden ve uygarlıktan uzakta, ulaşılması zor alanlara kurulurlar.
Ziyaret saatleri yaz mevsiminde 09.00 – 18.00 iken kış mevsiminde 08.00 – 16.00'dır. Sümela Manastırı, Sümela'da gezilecek yerler arayanlar için aslında tek seçenektir. Sarp kayaların üzerine inşa edilmiş manastırda 1 gününüz göz açıp kapayıncaya kadar geçecektir.
Trabzon. Trabzon'un Maçka ilçesindeki Karadağ'ın Altındere Vadisi'nde 300 metre yükseklikte kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı, misafirlerine doğa, tarih ve kültürü bir arada sunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri