Probiyotik olarak kabul edilen turşular sağlık açısından da çok faydalıdır. Bu yüzden diyet yaparken turşu yenilmesi tavsiye edilir. Ancak içeriğinde çok fazla tuz olduğundan turşuların aşırı tüketimi diyet döneminde uygun değildir. Bu fazla kalori alımında neden olmasa bile vücutta ödem oluşmasına neden olabilir.
Severek yenilen ve genellikle yemeklerin yanında tercih edilen turşu, insan vücuduna oldukça faydalıdır. Kalorisi az olan bu besin, diyet listelerinde de yer alır.
Diyet sürecine eklenen turşu, düşük kalorisi ile kilo verme sürecinde risk teşkil etmez. Ancak yüksek tuz yani sodyum içeriği nedeniyle yedikten sonra vücutta su tutulmasına yol açar. Bu da tartıdaki sayıları etkileyebilir. Bu nedenle de diyet yapan kişilerin turşu tüketiminde aşırıya kaçmamalı gereklidir.
"Tuz oranı oldukça yüksek bir gıda olan turşunun fazla tüketilmesi, yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıklarını artırıyor. Özellikle yüksek tansiyon ya da böbrek rahatsızlıkları bulunan hastaların bundan kaçınmalarını istiyoruz. Bunun tüketiminin fazla olduğu kişilerde mide kanserine yakalanma riski de fazla.
Turşunuzun üzerinde beyazlıklar oluştuysa tüketmeyin!
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak turşuyu yüksek oranda sodyum içerdiği için; yüksek tansiyonu, diyabeti, böbrek yetmezliği ve mide hastalıkları olanların çok kontrollü yemeleri hatta hastalık düzeylerine göre hiç yememeleri gerekir.
Çünkü gereğinden fazla turşu tüketmek; ödeme, mide kanserine, hipertansiyona ve uzun vadede kalp damar hastalıklarına neden olabiliyor. Dolayısıyla turşuyu haftada bir iki günle sınırlandırmalı ve az miktarda yemeliyiz.
EN SAĞLIKLI TURŞU LAHANA TURŞUSU!
Özellikle lahana turşusunun çok faydalı olduğunu ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği belirten Karatay, ev hanımlarını uyardı.
Turşu bolca lif ve fermente maddeler içerir. Probiyotikler sayesinde metabolizmayı hızlandırır ve bağırsakları çalıştırır. Bağırsaklarınız son günlerde durgun ise; sebzeli turşuları tüketerek kabızlık gibi problemleri çözebilirsiniz.
Turşu suyu güçlü bir probiyotik ve antioksidan kaynağıdır. Bu yüzden bağışıklık sistemini düzenler. Özellikle kış aylarında tüketildiğinde hastalıklara karşı koruma sağlar. Metabolizmanın daha düzenli ve hızlı çalışmasını sağladığı için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tüketilebilir.
Bu durum ise vücudun daha kilolu görünmesine neden olacaktır. Fakat aşırıya kaçmadan her gün belli miktarda turşu tüketilmesiyle beraber vücudun yağ yakacağı belirtilebilir. Diyette salatalık turşusu yemek, kilo vermeye yardımcı olacağından, tüketilmesi konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.
Salatalık turşusunun 100 gramında 7 kalori bulunmaktadır. Salatalık turşusunun 1 porsiyonu (60 gr) 4 kalori, 1 adedi (35 gr) 2 kaloridir.
Elma ve armuttan daha çok C vitamini içeren patates, domates ve portakaldan sonra vitamin kulvarında üçüncü sırada yer alıyor. Her ne kadar nişastalı bir sebze olsa da yağ içermemesi ve lif oranının yüksek olması sayesinde tok tutan bir seçenek olarak diyet menülerine eklenebilir.
Karışık turşunun 100 gramında 36 kalori bulunmaktadır. 1 küçük porsiyon ( 150 gr) karışık turşu 54 kaloridir. Karışık turşunun 100 gramı 6.07 gram karbonhidrat, 1.26 gram protein, 0.27 gram yağ, 1.28 gram lif içermektedir.
Kilo vermek veya mevcut olan ideal kiloyu korumak amacıyla uygulanan diyet programlarında oldukça sık ve bol miktarda kullanılabilen bir yiyecektir. Kilo kontrolünü sağlama ve zayıflama hedefi ile diyet programı uygulayan kişiler için acıkma durumlarında salatalık tüketmek ideal bir seçim olur.
100 gram karışık turşunun kalorisi 36 kalori olarak belirtilmiştir. 100 gram turşu kavurmasının kalorisi 39 kalori olarak belirtilmiştir. 100 gram turşu suyunun kalorisi ise 12 kalori olarak belirtilmiştir.
Ödem attırıcı bir özelliğe sahip olan turşu suyu nizamlı ve ölçülü tasarrufuyla yağ yakımını pratikleştirmektedir.
Temiz olmayan bir su ile hazırlanan turşuda zararlı bakteriler üreyebileceği gibi gıda zehirlenmelerine neden olabilir. Bu nedenle turşu hazırlarken kullandığınız suyu içme suyundan ya da kaynatıp soğuttuğunuz sudan kullanın.
Yemekten evvel yendiğinde iştah kesen ve sonunda de daha az yemeyi teşvik eden muhteşem yiyeceklerdendir. TURŞU METABOLİZMAYI HIZLANDIRIR MI? Vücut üzerindeki metabolizma suratını neredeyse ikiye katlayan turşular, metabolizmanı yavaş çalışmasının önüne geçerek daha kısa müddette daha çokça kalori yakmaya neden olur.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
Şekeri düzenliyor. C vitamini ve minerallerce güçlü olan lahana, soğuk algınlığının giderilmesine yardım ediyor. Lifli ve düşük kalorili olması ile hem tok tutuyor hem de ödem atmaya destek oluyor. Turşu mayalanırken oluşan fermantasyon esnasında antioksidan fitokimyasallar üretiliyor ve detoks etkisi sağlıyor.
Sindirim sisteminizi düzenlemeye yardımcı olabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir. Vitamin ve Mineraller: Turşu, fermente edilen sebzelerin içerdiği vitamin ve mineralleri muhafaza eder. Özellikle C vitamini, B vitaminleri ve K vitamini içeriği yüksektir. Antioksidanlar: Turşu, doğal antioksidanlar içerir.
Belirlenen sürelerden erken açılması durumunda, turşunun lezzeti olmayacaktır. Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
1 Porsiyon (Orta) Karışık Sebze Turşusu 38,00 kaloridir. Karışık Sebze Turşusu içeriğinde 5,36 Karbonhidrat(g), 2,83 Protein(g), 0,31 yağ(g), 3,77 lif(g), 330,00 Sodyum(mg), 242,00 potasyum(mg), 28,00 Kalsiyum(mg), 410,00 A Vitamini(ui), 42,60 C Vitamini(mg), 1,19 ve Demir barındırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri