Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
KIKIRDAK VE YAĞ DOKULARINI KUVVETLENDİRİYOR
Bu açıdan, gıdalarımıza bol jöle, jelatin ve C vitamini eklemenin, eklemlerimizi sağlıklı tutmada, kıkırdak tamiri ve doku onarımında yararlı bir rol oynayabileceğini söyleyebiliriz.
Vücuttaki diğer dokuların aksine, eklem kıkırdağı yaralanma sonrası kendini yenilemez. Kıkırdakta iyileşme cevabını oluşturmak için mutlaka cerrahi müdahaleler gereklidir.
Dize yük binmesi ile kıkırdak problemleri de oluşur. Kıkırdak, eklem uçlarında iki kemiğin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan kaygan ve parlak yapıdır. Alttaki kemikten ve eklem sıvısından beslenir. Kıkırdak sorunlarının ortaya çıkması durumunda, hareket ve aktivasyonda problemler ortaya çıkar.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
İlgili 26 soru bulundu
Dizin altına bir havlu rulosu, kırlent ya da yastık koyarak dizle yastığı ezmek de önemli bir egzersizdir. Ne kadar basılırsa üst kaslar o kadar sıkılaşır. Bu hareketlerle kıkırdak yapısının da geleceğe yönelik korunmasına yardımcı olmak mümkündür. Yüzme her şart altında tavsiye edilir.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir. Fazla kilolu kişilerde bu rahatsızlık çok sık görülmektedir.
Bunun için, haftada 5 gün yürüyüş, yoga, yüzme veya hafif egzersizler gibi sevdiğiniz ve dizinizi koruyacak aktiviteler yapmaya başlayabilirsiniz. Günlük olarak hafif yürüyüşler, sandalyeye oturma/kalkma, diz bükme gibi çeşitli egzersizler yaparak da diz çevresindeki kaslarınızı güçlendirebilirsiniz.
Merdiven çıkmak, kemiklerinizi ve eklemlerinizi güçlendirir.
Buna diz eklemlerinizi güçlendirmeniz de dahil. Eğer siz de gün içinde uzun süre oturarak çalışıyorsanız, merdiven çıkmayı alışkanlık haline getirerek kemik ve eklem sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Çok büyük hasarlarda bazen sağlam olan karşı diz ekleminden de doku alınması gerekebilir. Tekniğin özelliği dolayısı ile hasarlı bölgenin ancak % 70'i nakledilen kıkırdak ile doldurulabilir, nakledilen silindirler arasında kalan bölge kıkırdak benzeri bir tamir dokusu ile iyileşir.
Kıkırdak dokusu, yaklaşık 4 – 6 hafta sonra tamamen iyileşmeye başlar.
Diz kapağından kaynaklanan ağrıların en sık görülenlerinin başında patellofemoral ağrı sendromu gelir. Bu rahatsızlıkta diz kapağı ile diz üstü kasları arasındaki denge bozulmuştur. Bu bozulmadan dolayı zaman içerisinde diz kapağının altındaki kıkırdak dokuda incelme ve zedelenmeler gelişir.
Özellikle C vitamini kolajen yapı için çok gereklidir. Kolajen bir proteindir ve kemiklerde, tendonlarda ve kıkırdak yapıda bulunur.
Glukozamin, vücut tarafından tendonları, bağları, kıkırdakları ve eklemleri çevreleyen sıvıyı oluşturan diğer kimyasalları yapmak için kullanılan bir kimyasaldır. Vücutta doğal olarak bulunan glukozamin maddesi, takviye olarak da alınabilir. Glukozamin almak eklem çevresindeki kıkırdağı ve sıvıyı artırabilir.
Tedavi yöntemi kıkırdak hasarı olan kişiden eklemin yük taşıman bölgesinden 2-3 mm lik örnek kıkırdak dokusu alınır, laboratuvar şartlarında kıkırdak hücresi çoğaltılır. Çoğaltma işlemi 2 – 3 hafta sürer ve elde edilen yeni kıkırdak dokusu hasarlı bölgeye nakledilir.
Bu sebeple sağlıklı bir yaşam için düzenli egzersiz yapmalıyız. Başlangıç aşamasındaki diz kireçlenmelerinde yürüyüş yapmak, diz eklemi ve çevresindeki kasları güçlendirerek olumlu etki yapacaktır. Fakat diz kireçlenmesi olan hastalar uzun yürüyüşler yapamaz ve yürüyüş yaparken bir süre sonra ağrı hissetmeye başlarlar.
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
Eklem Sıvı Kaybı Belirtileri
Kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte kişide hareket kabiliyetinin azalması, yürümede zorluk çekme, oturup kalkmak gibi temel faaliyetlerin zorlaşması, eklem diz ağrılarının başlaması olarak ortaya çıkar.
Eğer diz kapağınız olması gerektiği bir konumdaysa konservatiftedavi uygulanır buna destek olarak da dinlenme, soğuk tedavisi, diz kası güçlendirici egzersizler, antienflamatuar ilaç tedavisi, ağrı kesici, kıkırdak kuvvetlendirici ilaç kullanılmaktadır.
Dizlerinizi zorlanma, aşınma ve yırtılmadan, özellikle de taşımaları gereken yükten koruduğunuzda diz sorunlarınız azalır. Uzun süre diz çökmek zorundaysanız, dizlik kullanın ve sık sık mola vererek sürekli basınçtan kurtarın. Çömelmeyin ve koşmaya alternatif egzersizler bulun.
Spor ve trafik kuralları kapsamında zorunlu hale getirilen bu koruyucu modeller, dışarıdan gelecek tüm darbeleri engellemekte ve diz kapağındaki kemikleri korumaktadır.
D vitamini takviyesi de dizdeki sinoviyal sıvı kaybını yavaşlatabilir. Sağlıklı bir şekilde kilo kaybetmek diz eklemindeki aşırı yükün azalmasını sağlar ve ağrıların ve sıvı kaybının azalmasına yardımcı olur.
Yemeklerde kullanılmasının yanı sıra diz ağrıları için de kuyruk yağı kremi kullanılabilir. Bu yüzden evde kuyruk yağı kremi hazırlanmaktadır. Bu krem diz ve eklem ağrılarında kullanıldığında olumlu sonuç verebilir ancak yüzde kullanılması kesinlikle önerilmemektedir.
Zengin potasyum içeriği, bu tohumun kemik hastalarına da iyi gelmesini sağlar. Özellikle de yaş ilerledikçe diz bölgesinde oluşan sıvı kaybını önlemek adına bamya tohumu tercih edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri