Ateşlemek için, yakıtın düşük bir parlama noktasına sahip olması gerekir, ancak sıcak bir yanma odasında kalan ısı nedeniyle ön ateşlenmeyi önlemek için, yakıtın yüksek bir kendiliğinden ateşleme sıcaklığına sahip olması gerekir. Dizel yakıtın parlama noktaları 52 ve 96 °C (126 ve 205 °F) arasında değişmektedir.
Flash noktası +52 oC olan mazot ise zor ve yavaş yanacak, tutuşabilmesi için bir ön ısıtmaya ihtiyaç duyulacaktır. Halbuki mazotun tutuşma sıcaklığı yaklaşık 250 oC olarak daha düşük ve benzinin tutuşma sıcaklığı yaklaşık 290 oC olarak daha yüksektir.
alev yoktur. Bu safhada yanıcı maddenin sıcaklığı tutuşma noktasına (sıcaklığına) ulaşmaya başlar. Kabaca, orman yanıcı maddelerinin çoğunun tutuşma sıcaklığı 220-250 °C 'dir.
Alevlenir madde: Parlama noktası 21 0C - 55 0C arasında olan sıvı haldeki maddelerdir. derecesidir. Yanıcı ve parlayıcı sıvıların parlama noktası değeri düştükçe, yangın yönünden tehlike riskleri de artmaktadır.
Hava akımı içerisinde kendiliğinden tutuşma sıcaklığı; benzin (475-530oC), motorin (350oC) ve hidrojen için (585oC)'dir. o Sıvıların akmaya karşı gösterdikleri direnç olarak tanımlanır.
İlgili 29 soru bulundu
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
Depoda Mazot Donar Mı? Dizel yakıt, tanklarda depolanan bir sıvıdır. Sıcaklık -20 derecenin altına düştüğünde dizel yakıt, -40 derecelerde ise benzin donar.
4.1 Alev alabilen ve kolay tutuşan katı maddeler; örn: kırmızı fosfor, magnezyum, proksilin plastikleri, naftalin, kükürt, ağaç tozu, kömür tozu, un, sellüloit.
Parlama noktası 21 0C - 55 0C arasında olan sıvı haldeki maddelerdir . Kükürt , eter, vb.. 0 °C'den düşük parlama noktası ve 35 °C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz haldeki maddelerdir.
Yanıcı Maddeler: Kolay tutuşan ve tutuştuğu zaman söndürülmesi uzmanlık isteyen, genelde sıvı hâlde olan maddelerdir. Yakıcı Maddeler: Kumaş, kâğıt, ahşap gibi malzemelerle temas edince, onların tutuşup yanmasına yol açan maddelerdir.
Motorinin kaynama noktası oldukça yüksek, buharlaşma eğilimi de hayli düşüktür. Ham petrolden damıtılarak elde edilen motorin, dizel araçların yanı sıra kamyon ve iş makinesi gibi motorlu araçlarda da kullanılır.
Tanımlardan da anlaşıldığı gibi maddelerin yanma ve patlama özellikleri onların alev alma noktalarına yani parlama noktalarına bağlıdır. Parlama noktaları önemlidir çünkü sıvının kendisi değil buharı yangın tehlikesini yaratır. Parlama noktası düştükçe yangın tehlikesi artar.
Romana adını veren, 451 fahrenheit derece, kağıdın kendiliğinden tutuştuğu sıcaklık derecesi.
Mazotun yoğunluğu; 835 kg/m3 = 0,835 g/cm3 dür. LPG yoğunluğu; 550 kg/m3 = 0,55 g/cm3 dür.
Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Herhangi bir araç, kaza anında dizel veya benzinli fark etmeksizin alev alabilir. Ancak, bir kaza sonrası yakıtın tutuşma olasılığı benzinli araçlarda daha yüksek, dizel araçlarda daha düşüktür.
Çok kolay alevlenir madde, 0°C'den düşük parlama noktası ve 35°C'den düşük kaynama noktasına sahip sıvı haldeki maddeler ile oda sıcaklığında ve basıncı altında hava ile temasında yanabilen, gaz hâldeki maddelerdir.
YANICI VE PARLAYICI SIVILAR
Yanıcı sıvılar ise parlama derecelerinin üzerine kadar ısıtıldıklarında parlayıcı sıvıların özelliklerini kazanarak, parlayıcı sıvı maddelerle aynı ölçüde tehlikeli olurlar.
Yanıcı ve parlayıcı sıvıların tehlike sınıfları NFPA 30 (Amerikan Ulusal Yangınla Mücadele Derneği) standardına göre belirlenmektedir. Bu standarda göre tehlike sınıfları Tablo 1'de verilmiştir. Yanıcı ve parlayıcı sıvılar petrol türevi hidrokarbonlar ve polar solventler olmak üzere 2 sınıfa ayrılırlar.
F+ işaretli malzeme çok yanıcı olup 0oC altında bile kolaylıkla kıvılcımla, statik elektrikle tutuşabilen maddelerdir.
RDX, Aseton peroksit, Nitrogliserin, Gümüş fülminat, Cıva(II) fülminat, Nitroselüloz, Pikrik asit gibi patlayıcı maddeler şoka maruz kaldığında patlayabilir. Depolanması, saklanması ve taşınması risk taşır.
Alevlenir madde : Parlama noktası 21 0C & 55 0C arasında olan sıvı haldeki maddelerdir.
Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur.
Soğuk havalarda benzinli araba çalıştırmak dizel araçlara göre daha sorunsuz gerçekleşiyor. Zira benzinli araçlarda bujiler, yakıtı ısıtma sistemi kullanarak değil kıvılcım sistemi kullanarak tutuşturuyor. Bu nedenle kışın benzinli araçları çalıştırdıktan sonra beklemek gerekmiyor.
Aynı model, aynı motor hacimdeki araçlarda yapılan tespitlere göre; -1 litre benzinle ortalama 14.7 km yol kat edilirken, - 1 litre otogaz-LPG ile 11.36 km yol kat edilmektedir. -1 litre mazot yani motorinle ise yaklaşık 22.22 km yol kat edilmektedir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri