İlk dikimden bir hafta on gün sonra parsele ilk salma sulama verilir ve toprağın tava gelmesi beklenir. Dikimin üçüncü haftası içerisinde mecrefe veya geniş yüzlü çapalar ile toprak hafifçe yumuşatılarak fidelerin boğazları doldurulur.
Fideler dikildikten 2 hafta sonra birinci çapa yapılır. Masuralar üzerinde yetiştirilen domateslerde çapa genellikle işçiler tarafından yapılır. Tarla tarımı şeklinde yapılan geniş sahalarda ise traktör ile çekilen çapa makinelerinden yararlanılır. I. Çapadan 2-3 hafta sonra II. Çapa yapılır.
Dikimden 10-15 gün sonra kesekler varsa kırılmalı, fide boğazı gevşekse doldurulmalıdır. Dikimi takiben 25-30 gün sonra ikinci çapa yapılır. Yabancı ot mücadelesi ve toprak neminin muhafazası için 3. ve 4. çapa yapılmalıdır. Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır.
Domates çapası yaparken nelere dikkat etmeliyiz. Domates dikimi yapıldıktan 15 gün sonra yabancı otların çapası yapılabilir. Fidelerin arasında bulunan yabancı otlar çapalama yoluyla köklenmeli ve dikim alanının dışına atılmalıdır.
Fidelere 4/15 gübresi verirseniz fidelerin daha hızlı büyümesini sağlayacak daha dayanıklı verimi yüksek bir fide elde etmiş olacaksınız.
İlgili 40 soru bulundu
Domatesi Ekmeden Önce: Büyüme zamanı boyunca domatesin toprağı besin açısından zengin olmalıdır. Bu nedenle kompost, sıcaklık hala düşükken ekimden önce toprakla karıştırılmalıdır. Transplantasyon Sonrası: En güvenli çözüm, ekimden üç veya dört hafta sonra bitki toprağa alıştığında dengeli gübre kullanmaktır.
Domatese genellikle 3 günde 1 su verilir, ancak su ihtiyacı toprak ve hava koşullarına bağlı olarak değişebilir.
Fideler 3-4 yaprak olunca hafif bir çapa ile toprak kabartılır. Zararlı otlar temizlenir. Bu çapadan 3-4 gün sonra salma su verilmesi, fidelerin gelişmesi bakımından faydalıdır. Fakat bu sudan sonra, havalar sıcak ve kurak gitmiyorsa, sulamada pek ileri gidilmeyerek, çapa ile vakit kazanılır.
Çapalama hem tarım hem de peyzaj (park-bahçe) gibi alanlarda yapılabilir. Ağaçlarda çapalama Mart ve Aralık aylarında fidan dikiminden sonra yapılmalıdır. İlk dönemlerde daha fazla, fidan köklerini toprağa saldıktan sonra daha az çapalamaya ihtiyaç duyulur. Çalı guruplarında ise her zaman çapalama yapılabilir.
Normal şartlarda en sistemli seralarda bile bir domates fidesinden 20 kilogram civarında ürün alınabiliyor ama bizim yetiştirdiğimiz fideden 55 kilogramın üzerinde verim alınabiliyor" diye konuştu.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Bitkinin ilk meyvesi çıkmasıyla beraber sulama daha da önemli hale gelir. Sulama işlemi sabah veya akşam saatlerinde yapılırsa bitki için daha verimli olacaktır. Ayrıca sulama esnasında bitkinin sadece toprağı sulanmalıdır, yapraklarına su gelmemesine dikkat edilmelidir.
Fideler dikildikten sonra mutlaka can suyu verilir. Fideler toprakla buluşmadan önce toprağın gerekli besinle donatılması ayrıca önemlidir. Domates fidesinin toprağı özellikle bakır yönünden zengin olmalıdır. Hobi bahçelerinde ya da saksıda yetiştirilen domates fideleri için sıvı organik gübreler kullanılabilir.
Domates fide aşamasındayken ürettiği ilk çiçek demetini, bitki bahçeye nakledilmeden önce kopartılır.
Çapalama işlemi genel olarak ekimi yapılan kültür bitkisinin toprak yüzeyine çıkmasının ardından gerçekleştirilmektedir. Fakat kaymak bağlamış topraklarda bu uygulama ekim yapılan bitkiler çıkmadan evvel yapılmalıdır. Bu işlem halk arasında kör çapa olarak adlandırılmaktadır.
Ayrıca Esra Ezmeci sevgiliye çapalama tekniği nasıl yapılır? Çapalama tekniği Esra Ezmeci tarafından bulunmuştur. Basit bir şekilde güzel bir andayken, sevdiğiniz kişinin omzuna avuç içine üç dört saniye baskı yapmanızdır. Bu sayede bu ufak baskılar, sevdiğiniz kişiyi size bağlar.
ÇAPALAMA VE SEYRELTME
Bu tip çapalama yabancı ot yoğunluğuna göre 1-2 kez yapılabilir. Eger çapa yapılmazsa yabancı otlar pamuktan daha hızlı geliştiği için pamuk yabancı otla rekabete giremez ve istenilen gelişimi gösteremez. Seyreltme ile tarımı yapılan çeşit için uygun sıra üzeri aralığı belirlenir.
Genellikle dikimden bir hafta sonra ot alma ve sıralar arasındaki toprağı gevşetmek amacıyla birinci çapa yapılmalı,haziran başında boğaz doldurma ile birlikte ikinci çapa yapılmalıdır.Devam eden günlerde bir defa daha olmak üzere toplam üç çapa yapılmalıdır.
Bitkilerin olmadığı dönemde, toprak kuru ise sulanıp tavına getirilmelidir. Bahçenizin toprak kesitine bağlı olarak 20-30 cm şeklinde derin bellenmeli, sertleşen üst tabaka kırılmalıdır. İyi topraklar, çapa, tırmık gibi basit aletlerle, yıl boyunca her zaman işlenebilir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Su; bitkilerin kök, gövde ve yaprakları tarafından alınır ve yapraklardan terleme (Transpirasyonu) yolu ile atılır. Havanın nemine göre de sulama miktarı önem taşımaktadır. Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur.
Domates düzenli sulama isteyen bir bitkidir. İdeal olanı toprak kuruduğunda domates fidelerinin sulanmasıdır. Havanın durumuna bağlı olarak haftada iki defa sulanması yeterli olacaktır.
Çoğu zaman: * Fide yetiştiriciliğinde toprak kalitesinin düşük olması, * Yanlış sulama, * Besin eksikliği veya fazlalığı, * Yetersiz aydınlatma, * Fide üretiminin son aşaması olan 'sertleştirme işlemi'nin yapılmaması, * Sık dikim, * Başka nedenler Besin elementlerinin eksikliği de sararmaya yol açar.
Domates sıcak ve ılıman iklim sebzesidir. Yetiştirme devrelerinde ısı sıfırın altına (-2,-3 ºC'ye) düştüğünde bitki tamamen ölür. Fidelerin tarlaya dikilmesinde ilkbahar geç donlarının bitmesi gerekir.
Açık alanda domates yetiştiriciliğinde, büyüme mevsimi boyunca 700 mm'ye kadar sulama yöntemi aracılığı ile su vermek gerekebilir. Açık yetiştiricilikte bitkilerin su ihtiyacının büyük bir bölümü yağmur suyu ile karşılanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri