Hele ki o dönem Avrupa'da zengin sınıf arasında kullanılan yüksek kurşun alaşıma sahip kalaylı kaplarda yemek yenmesi , yeşil domatesteki asitin kurşunun çözülmesine neden olarak, dolaylı yoldan kurşun zehirlenmesine neden olması ihtimali de yüksek.
Yine de patlıcangillerden olan domates, aynı aileden adamotu ve güzelavrat otuna benzerliğinden dolayı zehirli olduğu düşünülerek bir süre yalnızca süsleme amaçlı kullanılmış. Domatesin zehirli olarak algılanmasının bir nedeni de yemeklerin, içeriğinde kurşun da barındıran kalay tencerelerde pişirilmesiydi.
Ardından sap kısımları temizlenmeli ve bütün bir halde buzdolabının sebze-meyve rafına yerleştirilmelidir. Domatesler en kısa zamanda tüketilmelidir. 5-7 gün arası buzdolabında bekletilen domatesin besin değerleri önemli ölçüde azalır. Ayrıca tat ve lezzet kaybı da olacaktır.
İşin aslı, zengin Avrupalıarın kurşun içeriği yüksek kalaylı tabaklar kullanmasıydı. Asiditesi çok yüksek olan domates, sofraya gelen kalaylı tabaktaki kurşunla etkileşime girince, sızan kurşun birçok aristokratın sağlığını bozuyor, hatta yüklenilen aşır kurşun nedeniyle ölümler görülüyordu.
Domatesler, açık alanda fide dikiminden hasada kadar 60-80 günlük bir zamanda hasat olgunluğuna gelir. Pazara uzaklık durumuna göre değişik olgunluk devrelerinde hasat edilir. Hasat, havanın kuru ve serin olduğu zamanlarda yapılmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
Domates yeşil olarak toplanıp paketleniyor. İhraç edilen domatesin teslim süresi uzun olduğu için yeşil toplanan domates, ihraç edilen ülkedeki tüketiciye ulaşıncaya kadar kızarmış oluyor. Böylece domatesin raf ömrü de uzuyor. Yeşil domates kırmızı domatese göre 10- 20 kuruş daha pahalı.
Düzenli olarak sulanması gereken aralık genellikle 3 gün olarak kabul edilir. Bu aralıklı sulama domatesin rutin gereksinimini karşılamak için yeterlidir.
Bağışıklık sistemi genellikle domates ve domates kullanılan ürünlere temas edildiğinde vücut histamin kimyasalları üretir ve bu alerji ortaya çıkar. Domatesin kabuğu ve içeriğinde bulunan proteinler insan vücudunu etkileyerek tepki gösterir ve bu durum alerjiyi oluşturur.
Domates alerjisinin esas nedeni bağışıklık sisteminin aşırı hassasiyetidir. Bağışıklık sistemi, domates veya domates içeren ürünler ile temas ettiğinde; vücut, immunoglobulin E (IgE) ve histamin gibi kimyasallar üreterek belirtilerin ortaya çıkmasına yol açar.
Tohumun henüz meyve içerisinde çimlenmesi olayıdır. Domates ve biber gibi bitkilerde görülebilir. Tohumdaki ABA (Absisik asit seviyesinin düşük olmasından kaynaklanır). GDO yada hormon kullanımı ile ilgisi yoktur.
Taze bir domatesi asla buzdolabına koymamak gerek. Satın aldığınız domatesin olgun ya da henüz olgunlaşmamış olması önemli değil; domateslerinizi her şartta oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Domates, iyice olgunlaştığında ve oda sıcaklığında saklandığında maksimum lezzete ulaşır.
Domatesler buruşacak ve kuruyacaktır. Turpgillerden sebzelerde renk değişikliği olup olmadığını inceleyin. Küf görürseniz atın. Küf, sebze veya meyvelerinizin bozulduğunun kesin bir göstergesidir.
Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı. Bilim insanları, mutfakların vazgeçilmezi domatesin kesinlikle buzdolabında muhafaza edilmemesi gerektiğini açıkladı.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin böyle bir etkisi yoktur.
Alüminyum nörotoksik bir metaldir. Yükseltilmiş alüminyum seviyeleri Alzheimer ve ALS dahil olmak üzere birçok merkezi sinir sistemi hastalığına neden olabilir. Alüminyum tencere genellikle kaplı olsa da, kaplama aşınmaya eğilimlidir ve bu nedenle bulaşma riski oluşturur.
Domates: Bazı insanlarda domates de iltihabı azaltmaya yardım eder. Sulu kırmızı domates likopen açısından zengindir ve bu madde de akciğerlerdeki ve tüm vücuttaki iltihabı azaltır. Pişmiş domates ise çiğ olandan daha fazla likopen içeriyor.
Fazla domates tüketimi böbrek sağlığı için zararlı olabilir. Aynı zamanda böbrek hastaları da domates tüketiminde dikkatli davranmalıdır. Bunun nedeni böbrek için de önemli olan potasyum mineralidir. Domatesin içeriğindeki yoğun potasyum oranı ile fazla tüketimde zararlar meydana gelebilir.
DOMATESİ ÇİĞ YEMEK YERİNE PİŞMİŞ TÜKETİN
Bununla birlikte uzmanlar domatesin mutlaka mevsiminde ve her gün tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerken çiğ yemek yerine, püre, salça, pişmiş ve konserve şeklinde tüketilmesini öneriyor.
Tuz: Dil yüzeyinde oluşan yaraların tedavisi için doğal bir ağrı kesici olan tuzu kullanabilirsiniz. Tuz, ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olurken enfeksiyon oluşumunu da önler. 1 çay kaşığı tuzla, 1 fincan ılık su iyice karıştırdıktan sonra ağzınızı bu karışımla günde 3 ya da 4 kez yıkayın.
Domatesin yoğun asit içeriği bebeklerimize fazla gelebilir. Bu fazla asit bebeklerin ağızlarının etrafında oluşabilecek kızarıklıklara ve popolarında meydana gelecek pişiklerere neden olabilir. Domatesin bebeklerde neden olabileceği bir diğer sorun ise, gaz ve şişkinlik problemleridir.
Domates yüksek su içeriğine sahiptir. Fakat bunun yanında asidik bir sebzedir. Bu nedenle özellikle hassas midesi olanlar için sorun teşkil edebilir. Midesi rahatsız olan kişilerde çiğ ve pişmiş domates tüketilmesi mide zarını tahriş edebilir ve gaz oluşumunu tetikleyebilir.
Domatesler için “3 günde bir sulanmalı” gibi bir tavsiye verilemez. Bitkileri ne kadar sulamanız gerektiği bir dizi faktöre bağlıdır: Hava Sıcaklığı: Sıcak havalarda topraktaki su daha hızlı buharlaşır.
İlk meyveler görüldükten sonra sulama önem kazanır ve mevcut şartlara göre uygun periyotlarla yeteri kadar sulama yapılmalıdır. Nihayet olgunluk devresine girip hasat başladıktan sonra bu devrede pratik bir kaide olarak her toplamayı takiben mutlaka su verilmelidir.
1,5 kilo kadar domatese 1 tatlı kaşığı kadar tuz 1 adet küp şeker de ekleyebilirsiniz. Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri