Türk divan şairi
İlk olarak Necâtî Bey tarafından kullanılan ''döne döne" redifi de devrinde çok beğenilmiştir.
Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahmân Çelebi'nin aracı olmasıyla II. Bâyezîd, diğer oğlu Mahmûd'u Manisa sancağına tayin ettiğinde, Necâtî'yi de nişancılık görevi ile şehzadenin yanında gönderdi. Bundan sonra “Bey” nispesi ile anılan Necâtî, bu görevinde iken hayatının en güzel günlerini geçirdiğini ifade etmiştir.
Necati, Türk divan şiirinin gelişme döneminin (15. yüzyıl sonları - 16. yüzyıl başı) en önemli isimlerindendir.
Necâtî Bey (ö. 914/1509), Klasik Türk edebiyatının kurucu şairleri arasında yer alır. Şairin günümüze ulaşan tek eseri Türkçe Dîvân'ıdır. Necâtî'nin Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi adına tertip ettiği bu Dîvân, Ali Nihat Tarlan (1963) ve Ozan Yılmaz tarafından (2015) yayımlanmıştır.
İlgili 32 soru bulundu
Mustafa Necati Karaer (d. 1929 Kayseri - ö. 15 Mart 1995), Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı Türk yazar, şair, otobiyografici, eleştirmen. Hisarcılar akımının kurucusu. Hisar şiirinin önde gelen temsilcisi.
Tezimizin konusunu XV.yüzyılın önemli şairlerinden Necati'nin divanında geçen soyut kavramlar oluşturmaktadır. Tez üç bölümden ibarettir: Birinci Bölümde Necati'nin hayatı, sanatı ve eseri ile ilgili olarak başlıca edebiyat tarihleri şuara tezkireleri ve çeşitli araştırmalardan yararlanılarak bilgi verilmektedir.
Türk-i Basit adıyla da bilinen mahallileşme akımı, 16. yüzyılın ilk çeyreğinde ortaya çıktı. Öncüleri arasında gerçek adı İsa olan Necati Bey ve Şeyhülislam Yahya Efendi yer alır. Bu akıma Türk-i Basit denmesinin en büyük nedeni divan edebiyatını Farsça ve Arapça mazmunlarından arındırmaktır.
DÎVÂN (NECÂTÎ) Necâtî Bey olarak tanınan Necâtî mahlaslı şairin şiirlerinden oluşan eseri. Şairin, Dîvân'ını hamisi Kazasker Müeyyedzâde Abdurrahman Çelebi (ö.921/1516)'nin yönlendirmesiyle ve onun adına tertip ettiği hususunda 16. yüzyıl tezkirecileri ittifak halindedir.
“Biz İnsanlar”da Peyami Safa'nın sözcüsü konumunda bulunan Necati'nin, fikirleri ve yaşam tarzı bakımından hem genel mânâda hem de felsefî dünya görüşü olarak idealist olduğu görülmektedir. Mesleğine bağlı, birçok okulda görev yapan başarılı ve aydın bir edebiyat öğretmenidir.
Necati ismi, genellikle "kurtuluşa eren", "kurtuluş bulan" veya "selamete ulaşan" kişi anlamına gelir. Arapça kökenli olan bu isim, "necat" kelimesinden türemiştir ve özellikle bireyin hayatında zorluklara karşı başarıyla mücadele edeceği ve zor zamanlardan sağ salim çıkacağı anlamını taşır.
Hayvan mersiyelerine ilk ve en başarılı örnek, XVI. yüzyılda verilir. Necâtî, ölen katırı için yazdığı ve “Mersiye-i Ester” adını verdiği bu mersiyede aslında padişahtan, ölen katırın yerine bir at talep eder.
Mübadele, İmar – İskân, Adliye ve Milli Eğitim Bakanı. 1894 yılında İzmir'de dünyaya gelen Mustafa Necati Darende'li Hacı Hüseyin Paşa ailesindendir. İzmir'de Gayret Mektebi'ni, Burhanül Maarifini ve İzmir İdadisi'ni bitirerek Darülfünun'un Hukuk şubesine girmiş ve 1914 yılında mezun olarak İzmir'e dönmüştür.
Necâtî Bey'in Gül kasîdesi, bir sonraki asırda Fuzûlî gibi birinci sınıf şaire tesir ederek nazire yazmasına vesile olmuştur.
Hüsrev-i Rum olarak bilinen Necati'nin asıl adı, kaynakların büyük kısmında Îsâ, Beyânî'de ise Nûh'tur.
Divan edebiyatının Sebk-i Hindî tarzının öncülerindendir.
Türk yazı dillerinin, lehçelerinin ve ağızlarının dil özelliklerini belirleyen, söz varlığını derleyerek bir araya getiren Kâşgarlı Mahmud kendisine sonsuz bir ün, bitmez tükenmez bir kaynak sağlaması dileğiyle elde ettiği bu bilgileri yazıya geçirerek ortaya koyduğu eserine Dîvânu Lugâti't-Türk adını vermiştir.
Anlamı: "Dîvan" kelimesi birden fazla anlam içerir:
Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümetin yönetim merkezi veya divan-ı hümayun olarak da bilinen yüksek divanı ifade eder. Bir şairin veya yazarın eserlerinin toplandığı bir kitap veya defter anlamına gelir.
Yüzyıl şairi Fuzûlî'nin Necâtî Bey'e nazire yazmasına neden olan “Gül” kasîdesinden hareketle klâsik şiirde tabiat - insan ilişkisi üzerine değerlendirmeler yapılmıştır. Tabiatta insanı ve insanda tabiatı görme konuları bu bağlamda değerlendirilmiştir.
Bu yazıda, öncelikle edebî mektep, akım, ekol, tarz vb. kavramlar üzerinde durulacak, daha sonra da, XV. yüzyıl Klâsik Türk Şiiri'nin önde gelen temsilcilerinden olan Necâtî Bey'in, hem çağdaşı şairler hem de daha sonraki dönemlerde oluşturduğu etki alanı ve mektep sahibi bir şair olup olmadığı ortaya konulmaya ...
Mustafa Necati Karaer, 1950 yılından itibaren Ankara'da bulunan arkadaşlarıyla birlikte Hisar dergisini çıkardı. Şairin ismi, daha çok bu dergi ve Hisar topluluğu ile özdeşleşti.
Eserlerinde ger- çekçi anlayışı benimseyen, kendi gerçeğiyle toplumun gerçeklerini bir araya getirerek farklı bir üslup yaratan Necati Tosuner, özellikle 70'li yıllarda öykücülüğün gelişiminde önemli rol oynamıştır. İki Gün adlı öyküsüyle 1970 TRT Sanat Ödülleri Öykü Başarı Ödülü'nü, Sancı.. Sancı...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri