Beden-Kinestetik Zeka: Spor, dans, drama ve el sanatları gibi bedensel hareketleri ve koordinasyonu geliştiren etkinliklerdir.
Howard Gardner'ın Çoklu Zeka Kuramı, bu çeşitliliği vurgular ve 8 farklı zeka türünü tanımlar: görsel-uzamsal, sosyal, sözel, mantıksal-matematiksel, bedensel kinestetik, müziksel ritmik, doğasal ve içsel zeka.
Kinestetik Zeka
Bu zeka türüne sahip kişiler hareket etmeyi, dokunarak hissetmeyi ve dans etmeyi severler. Kinestetik zeka türüne uygun meslekler beden-zihin koordinasyonu gerektiren spor, zanaatkarlık, oyunculuk ve cerrahlık gibi mesleklerdir.
Sözel zekâ, dil becerileriyle ilgili olan ve aslında sözel-dilsel olarak adlandırılan bir zekâ türüdür. İnsanın, zihnindeki düşünceleri sözcüklerle ifade edebilme; sözcüklerle anlatılanları da zihninde anlamlandırabilme becerileriyle ilgilidir.
Mantıksal-Matematiksel Zeka
Mantıksal-matematiksel zeka, sayılar ve mantıkla ilgili becerilere sahip olan bireylerin zeka türüdür. Bu türdeki bireyler, problem çözme ve analitik düşünme yeteneklerine sahiptirler.
İlgili 20 soru bulundu
İçsel- özedönük zekâ: Başkalarının duygu ve düşüncelerini anlamada da başarılıdırlar ve meditasyon yapmaktan hoşlanırlar. Bu zekâ alanı gelişkin olan kişiler; sanatçı, din adamı, sosyal hizmet uzmanı, psikoterapist gibi meslekleri tercih edebilirler.
3- Görsel/ Uzamsal Zeka :
ayrıca satranç gibi farklı derinlik ve açılardan görmeyi gerektiren beceriler bu zeka türünün kapsamı içindedir.
Kristalize zeka, bir bireyin eğitim, deneyim ve çeşitli durumlara maruz kalma yoluyla zaman içinde edindiği bilgi ve becerileri ifade eder. Gerçekler, kavramlar ve kalıplar gibi önceden öğrenilmiş bilgileri sorunları çözmek ve karar vermek için kullanma yeteneğidir.
Görsel zeka
Hayal ettiğimiz her türlü şekil, desen ve tasarımları içeren zeka türü. Nasıl anlaşılır? Hayal kurabilme becerisi yüksektir, arkadaşlarına göre daha çok hayal kurar. Resim yapma yeteneği gelişmiştir, ders dinlerken resim çizer, tablolar oluşturur.
Mantıksal/Matematiksel Zekâ
Bilim adamları, mühendisler, muhasebeciler, satış uzmanları, istatistikçiler, bilgisayar programcıları ve ekonomistler mantıksal/matematiksel zekânın baskın olduğu meslek gruplarıdır.
Geometrik İlişkileri Anlama: Sayısal zeka, geometrik kavramları ve ilişkileri anlama konusunda iyidirler. Sayısal Desenleri Algılama: Sayısal zeka sahibi bireyler, sayısal desenleri ve ilişkileri kolayca algılayabilirler. Bu yetenek, matematiksel düşünme gücünü gösterir.
Sözel – Dilsel Zeka: Dili etkili bir biçimde kullanma, kelimelerle ve seslerle düşünme, dildeki kompleks anlamları kavrayabilme, insanları ikna edebilme, dildeki farklı yapıları fark edebilme, yeni yapılar oluşturabilme, farklı dilsel kalıplarla ilgilenme becerisidir.
Analitik zeka, kişinin bir olay karşısında mantıklı çıkarımlar yapmasını sağlayan, pratik ve çözüm odaklı yaklaşımını içeren bir zeka türüdür. Analitik zekaya sahip kişiler verilen bilgileri doğrudan analiz etme, anlama ve bunlardan faydalı bir sonuç çıkarma konusunda yüksek bir beceriye sahiptir.
Müziksel Zekâ: Müziğin temel bileşenlerine(melodi, ritim, tempo, gürlük, armoni, müzik formları gibi) duyarlık, çalgı çalma, şarkı söyleme ve bestecilik yeteneği.
Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Bölünmüş dikkat nedir? Bölünmüş dikkat beynimizin aynı anda ki farklı uyarcıyla ilgilenebilme, ve etrafımızın çok sayıdaki taleplerine karşılık verebilme becerisi olarak tanımlanabilir.
Carroll'un üç katmanlı/tabakalı kuramı, insanın bilişsel becerilerini üç hiyerarşik katmanla açıklamaktadır: 1. katman, dar beceriler; 2. katman, geniş beceriler ve 3. katman genel zeka ya da G. Geniş beceri alanında birçok beceriyi içerirken, 70 dar beceri olduğunu belirtir. Bu beceriler testlerle değerlendirilebilir.
Sözel zeka
Aynı zamanda “sözel-dilsel zeka” olarak da bilinen sözel zeka, çoklu zeka kuramındaki zeka türlerinin bir diğeridir. Bu zeka türü; okuma, yazma, konuşma, sözel bilgileri anlama gibi kabiliyetlerle ilişkilidir.
Varoluşsal zeka, duyarlılıkla gelen yaşam ve yaşamın anlamı, neden yaşıyoruz, neden ölüyoruz ve buraya nasıl geldik gibi insan varlığıyla ilgili derin soruları ele alma kapasitesidir.
Nesneler arasında ilişki kurabilmeyi sağlayan Görsel Uzamsal Zeka, yer – yön bulma, çevrenin ve bulunulan mekanın farkına varma, karşılaşılan olayları zihinde canlandırabilme ve gözlem yapabilme gibi becerileri içerir.
Sosyal (Kişilerarası) Zekâ: Başkalarının ruh hallerini, hislerini, duygularını, mizaçlarını anlama kapasitesi ve yeteneğidir. 100 Doğacı (Naturalist) Zekâ: Bu zekâ türü çevredeki doğal dünyayı algılama, beğenme ve anlama yeteneğidir.
MATEMATİKSEL ZEKA
Bilimsel düşünme, objektif gözlem yapma, elde edilen verilerden sonuç çıkarma, yargıya varma ve hipotez kurma yetenekleri baskın özelliklerdir.
Natüralist ve Kişisel-İçsel Zeka!
Bu zeka türüne sahip olan insanlar dünyadaki varlıkları çok iyi ayırt edebilir. Doğal bir zekiliğe sahiptir. Genelde mantıkları duygularına göre daha baskındır. Hem hayatı hem de kendilerini sorgulayan bir kafaları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri