Sözlük anlamı ile dua “çağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek” demektir. Dinî bir terim olarak ise insanın bütün benliğiyle Allah'a yönelerek maddî ve manevî isteklerini O'na arz etmesidir.
Dua kelimesi, “çağırmak, seslenmek, istemek; yardım talep etmek” mânasındaki da'vet ve da'vâ kelimeleri gibi masdar olup, “küçükten büyüğe, aşağıdan yukarıya vâki olan talep ve niyaz” anlamında isim olarak da kullanılır. Ayrıca Allah'a sunulacak talepleri sözlü veya yazılı olarak dile getiren metinlere de dua denilir.
Dua, bir ilah ya da ruhani varlıkla ilişkiyi etkinleştirmeyi amaçlayan çağırma veya eylemdir. Dua, bireysel ya da toplumsal olarak; özel ya da kamusal bir yerde edilebilir. Sadece sözlerden oluşabileceği gibi şarkı şeklinde de olabilir. Ayrıca çeşitli bedensel hareketler de içerebilir.
Duâ, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O'na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir.
Mümin kullar kaza ve belalardan korunmak, tövbe etmek, yardım istemek ve bağışlanmak için sık sık dua okur. Dua etmenin zamanı ve mekanı yoktur. Her zaman her yerde dua edilebilir. ''Dua, ibadetin kendisidir'' hadisi duanın dinimizde ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
İlgili 30 soru bulundu
Duada daima tâzim (Allah'ı yüceltme) ve bu tâzimle birlikte istekte bulunma anlamı vardır. Dua aynı zamanda zikir ve ibadettir. Böylece duada biri zikir ve saygı, diğeri de dilek olmak üzere iki unsur hep yan yana bulunur.
Evet dua rahmetin celbine vesile olduğu gibi belayı ve musibeti de ortadan kaldırır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: "Allah katında duadan makbul ve kıymetli hiçbir şey yoktur." Çünkü Rahmeti sonsuz bizden dua etmemizi istemektedir.
Buna göre dua kulun Allah'tan bir şey dilemesi, Allah'ı istemesi, Allah'ı yardıma çağırması, anması demek olur. Başka bir ifadeyle kul, içinde bulunduğu şartların tesiriyle bir şey için veya Allah için Allah'a yönelmektedir.
Topluluğumuz tarafından sevilenler. ==> Dua kelime manası olarak istemek, çağırmak ve davet etmek manalarına gelmektedir. İslami olarak ise Allahü teâlâ'ya yalvarmak ondan istemek sonsuz gücü ile bize her türlü sıkıntımızda destek olması için onun kapısına sığınmaktır.
Dua; Allah'a yalvarmak, yakarmak, niyaz etmek, çağırmak, yardım dilemek anlamlarına gelmektedir. Kelime anlamıyla da çağırma demektir. İnsan dua ile Allah'a yakınlaşır ve ruhen rahatlayıp huzura erer. Yani Allah (c.c), dualarımızla istediğimiz şeyleri vermeyecek olsaydı, bizlere isteme duygusunu vermezdi.
“Dua ibadet demektir. Bunun için namaza dua denilir. İslâmiyette dua, Allahü teâlâya yalvararak muradını istemektir.
- Duaya başlarken olduğu gibi, duayı bitirirken de Allah'a hamd ve resulüne salât ve selâm ile mühürlemek. - Dua sonunda "âmin" diyerek elleri yüzüne sürmek. Bunları ve diğer dua adabını yerine getirerek dua edildiğinde, İnşallah o dua makbuldür. Kul, kendisine en yakın olarak Allah'ı bulmalı ve hiç unutmamalıdır.
Birinci yapılan, sözlü dua; ikinci yapılan ise fiilî duadır.
Örneğin çocuk sahibi olmak isteyen kişinin evlenmesi, sınavda başarılı olmak isteyen öğrencinin derslerine çalışması fiilî dua sayılır. Kişi, Allah'tan istediği şeyin gerçekleşmesi için Allah'ın kendisine öğrettiği sebepleri ve kanunları elinden geldiği kadar yerine getirip tamamlar, sonucunu da Allah'tan bekler.
Bu bağlamda dua, kul ile Allah arasındaki iletişimi aracısız şekilde sağlayan bir çeşit diyalogdur. İslâm'a göre dua, kulun acziyetini itiraf ederek Allah'tan dünyevî veya uhrevî bir şey dilemesi, istemesi, O'nu yardıma çağırması ve anmasıdır. Dua, müminin silahı, dinin direği ve ibâdetin özüdür.
Peygamber Efendimiz (sas) duaya başlamadan önce tevbe ve istiğfar eder sonra her hayırlı işte olduğu gibi eûzü besmele ile başlardı. O, ruhen ve bedenen duaya hazır hale gelmek için mümkünse abdest alıp, Allah'a hamd ve peygamberine salât- selâm getirilmesini tavsiye ederdi.
Dua, istemek, çağırmak ve davet etmek anlamlarına gelmektedir. Islam dinine göre dua, Allah'a yalvarmak, yakarmak ve onun sonsuz kudreti doğrultusunda bu bilince sahip olarak ondan istekte bulunmak anlamına gelmektedir.
(Ar. eѕr – uѕret “hadis nakletmek, rivâyet etmek”ten me'sūr > me'sūre) (Haber vb. için) Rivâyet edilen, rivâyet yoluyle gelen, nakledilen: “Ed'iye-i me'sûre: Rivâyet yoluyle Hz. Muhammed'den gelen duâlar.”
Bu, kelime kelime Türkçe olarak söylenirse şöyle olur: (Allah ve melekleri, Resule dua ediyor. Ey iman edenler, siz de dua edin!) Tefsirlerde, (Allah'ın salât etmesi, rahmet etmek, meleklerinki dua etmek, müminlerinkiyse O'nun şefaatini talep etmektir) deniyor.
Cevap: Allahü teâlâ, dua etmeyi ve dua edeni sever.
Arapça'da “seslenmek, çağırmak, davet etmek” anlamındaki da've veya duâ kökünden sıfat olan dâî, “insanları kendi din veya mezhebine çağıran kimse” demektir.
Değerli kardeşimiz, Öncelikle namazdan sonra tesbih çekmek ve dua okumak farz değildir; bunlar sünnettir. Yapıldığı takdirde sevabı ve fazileti çoktur; yapılmazsa da bir günahı yoktur.
Allah'a en büyük ismiyle dua etmek, dualar içerisinde en hayırlı olanlardandır. Dolayısıyla Esmâ'ül Hüsna içerisinde yer alan bu isimle yapılan duaya, anında kabul olan mucize dua diyebiliriz. Yani bir dileği olan kimse, bu duayı okuyup ''Yüce Allah'ım İsmi Azam hürmetine'' diye isterse duası kabul olur, muradına erer.
Kısık bir sesle ve yalvararak dua edilmeli. Israrla dua edilmeli. Ümit ve korku içinde dua edilmeli. Meşru şeyler istenmeli, ölçülü olunmalı, aşırı gidilmemeli.
İnanan insan için yaratıcısıyla iletişim yollarından biri olan dua, bireyin ruhsal dünyasına kulak verdiği ve durumunu rabbe arz ettiği bir haldir. Bu hal aynı zamanda bireyin duygusal alanını düzenlediği gibi toplumsal ilişkilerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini de sağlayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri