Duhter-i Hindu, Abdülhak Hamit Tarhan'ın 1875 tarihli tiyatro oyunudur.
DUHTER-İ HİNDÛ (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN) Abdülhak Hâmid Tarhan'ın yayımladığı dördüncü tiyatro eseri. Beş fasıllık bir dramdır. Abdülhak Hâmid'in Hindistan'ı görmeden yazdığı Duhter-i Hindû'ya ilham kaynaklığı eden bir Hintli kız biblosudur.
Abdülhak Hamit Tarhan şiir ve tiyatro türünde eserler kaleme almıştır.
Duhter-i Hindu (mensur piyes, (1876). 5. Nazife (manzum piyes, (1876).
Nesteren, Liberte, Cünun_ı Aşk, Hakan ise heceyle yazılmış tiyatro eserleridir. Macerayı Aşk, İçli Kız ve Sabru Sebat ise mensur olan tiyatro eserleridir. Duhter-i Hindu, Tarık, İbn-i Musa, Zeynep, Finten, Yadigâr-ı Harp eserleri nazım nesir karışık olarak yazılmış tiyatro eserleridir.
İlgili 22 soru bulundu
Abdülhak Hâmid Tarhan'ın, eşi Fatma Hanım'ın vefatı üzerine yazdığı eserlerinden. Gelin odası manasına gelen Hacle, 1886 yılında basılmıştır. 42 mısralık 8 bentten meydana gelen uzun bir manzumedir. Bu bentlerin her biri gazel tarzındadır.
Hinduizm'de Kutsal Kitaplar, Vedalar, Brahmanalar, Aranyakalar ve Upanişadlar olarak gruplandırılan onlarca ciltten oluşur. Kutsal Kitapların dili Sanskritçe'dir. Bunlara, vahyedilen veya ilham edilenler anlamında Sruti türü eserler denir.
Abdülhak Hâmid, Endülüs fatihi Tarık bin Ziyad'ın kahramanlık hikâyesinden kesitler aktardığı eserde aslında bir tür ütopya koyar ortaya. Aşk, ihanet, başkaldırı, ölüm ve cinayetlerin fonunu oluşturduğu hikâyede, dönemin bütün sosyal ve politik meselelerine dokunulduğu görülür.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları-7 (Macera-yı Aşk, Nesteren, Zeynep, Hakan) Bu son cilt onun ilk ve son eserini bir araya getirmektedir. Mâcerâ-yı Aşk ile başlayan yazarlığı Hakan ile son bulmuştur.
'Hamit' özel isminde 'a' sesi uzun okunur; her ne kadar özel isimlerde uzatmalar terk edildiyse de, en azından yarım vokal uzun söyleyebiliriz. aslı Hamid (A uzun) olan isim hamd eden öven anlamındadır (ism-i fail), bir insan eylemini anlatır.
İlham-ı Vatan - Abdülhak Hamid [Tarhan] | Nadir Kitap.
İçli Kız (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Kebeli burada yerleşim mekânının Hindistan'dan Londra'ya geçtiğinin altını çizmekte ve kahramanın ise bir Hintli değil Kanadalı olduğuna dikkat çekmektedir. Bu eserde Kanadalı bir kadın (Finten)'in bir İngiliz ile evlenip İngiliz toplumuna katılma çabası anlatılmaktadır.
Ferdâ-yı Garâm (Aşkın Yarını), Mehmet Rauf'un Eylül'den sonra, en önemli romanıdır. Sermed'le Mâcid'in, çocukluk yıllarında düşmanlıkla başlayan, ilk gençlik çağlarında büyük bir tutkuya dönüşen aşklarının hüzünlerle, hep "ferdâ-yı garâm" kaygılarıyla gölgelenişini, Servet-i Fünûn anlayışıyla öykülemektedir.
Abdülhak Hamid Tarhan Tiyatroları 1 : Sabr u Sebat - İçli Kız - Liberte - Yadigar-ı Harp.
Çalışmada Türk tiyatrosunun tarihi gelişimi, manzum tiyatro, Abdülhak Hamit Tarhan'ın ti- yatroculuğu anlatılmış daha sonra Abdülhak Hamit'in Eşber isimli eseri ince- lenmiştir.
Makber (Osmanlıca: مقبر) Abdülhak Hamit Tarhan'ın karısı Fatıma Hanım'ın ölümü üzerine yazdığı şiiri. O yıllarda yeni yeni oturan Avrupai Türk Şiiri tarzının en önemli örneklerinden biri olarak yerini almış, yazılmasından onlarca yıl geçtikten sonra bile birçok şairin esin kaynağı olmuştur.
Hinduizmin temelinde Brahma (Mutlak Varlık) inancı yatmaktadır. Bu husustaki geniş bilgiyi Hinduizmin kutsal metinleri olan Veda'larla Brahmana'larda bulmak mümkündür.
Şruti sözcüğü söylenmiş anlamına gelir ve ağızdan ağıza ezber yoluyla yayılmış olan kitapları anlatmak için kullanılır. Smriti ise 'hatırlanmış' demektir ve birileri tarafından yazıya dökülmüş geleneksel bilgileri içerir.
Eski İran'da MÖ 1400-1200 arasında bir peygamber olarak kabul edilen Zerdüşt tarafından kurulan Zerdüştlük inancı, varlığını sürdürmeye devam eden en eski dinlerden ve kayıtlara geçmiş olan ilk tek tanrılı inançlardan biridir.
NESTEREN (ABDÜLHAK HÂMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmit Tarhan'ın beş fasıllık bir dramı. Abdülhak Hâmid Tarhan, bu eserini Paris'te yazar ve yayımlar.
Bütün Şiirleri 2 / Makber-Ölü Hacle-Baladan Bir Ses (Abdülhak Hamid Tarhan) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - kitapyurdu.com.
KAHBE YAHUT BİR SEFİLENİN HASBİHALİ (ABDÜLHAK HAMİT TARHAN)
Abdülhak Hâmit Tarhan'ın Paris elçiliğindeki görevinden azledildikten sonra yazdığı ve dönemin sansürü nedeniyle 1886 yılında Bir Sefilenin Hasbıhâli adıyla yayımlanan eseri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri