Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
Dünya, kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Bu dönüşünü 24 saatte tamamlar. Bir dönüşü için geçen bu süreye bir gün denir. Dünya'nın kendi ekseni etrafındaki hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km'dir.
Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır. Dünyanın dönme eksenleri, güneşin etrafında bulunan uzayın yörüngesine eğilimli bir şekildedir.
bu durumda Dünya'nın kendi etrafında 30 defa dönmesi sonucunda bir ay geçmiş olacaktır. - Bu yüzden arkadaşlar bu sorumuza cevabımız 30 olacaktır. Dünya'nın hareketi konusunda daha önceden cevapladığımız ödevlere bakarak bu konuda daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner. Dünya kendi ekseni etrafındaki turunu 24 saatte tamamlar. Dünyanın kendi ekseni etrafında bir tur atması ile günler meydana gelir. Dünyanın kendi ekseni etrafında dönme hızı ekvatorda yaklaşık olarak saatte 1670 km'dir.
İlgili 19 soru bulundu
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir.
Dünya Güneş etrafında bir yörüngede, Ay ise Dünya etrafında bir yörüngede dolanır. Dünya'nın Güneş etrafındaki yörüngesinde dolanması 1 yıl sürer ve biz bu 1 yılı 12 aya böleriz. Ay'ın da Dünya etrafında 1 tam turu yaklaşık 1 ay sürer. Aynı zamanda Dünya kendi etrafında da döner.
Hızın zamanla alınan uzaklığa eşit olmasından dolayı, Dünya'nın saatteki hızı, 940 milyon kilometreyi 365.25 güne bölerek ve bu sonucu da 24 saatte bölerek hesaplanabilir. Yani bu durumda Dünya bir günde; saatte 107,627 km hızla 2.6 milyon kilometre yol almaktadır.
Ay dünya ve kendi ekseni etrafında dönüşünü 27 gün ve 8 saatte tamamlar. Yaklaşık olarak evreleri 29 günde tamamlar. Bu tamamlamaya bir ay denir.
Şöyle düşünün: Dünya, tüm hızına rağmen, öyle yavaş dönüyor ki, 1 tam turunu tamamlaması tam 24 saat sürüyor! Yani Dünya'nın dönüşünü hissetmemizin ana sebebi, esasında dönüşün açısal olarak aşırı yavaş olmasıdır. Dünya'nın kendi etrafında 1 saniyede sadece 0.00416666654 derece döner (1 tam dönüş 360 derecedir).
Dönüş hızı son yıllarda artıyor
Son yıllarda gezegenin dönüş hızı artıyor. 2020'de, 1960'lardan bu yana ölçülen en kısa ay yaşanmıştı. Tüm zamanların en kısa günü de 19 Temmuz 2020'de 24 saatten 1,47 milisaniye kısa zamanda tamamlandı. Bu rekor 29 Haziran 2022 günü yenilendi.
Ancak dünyanın dönüşündeki yavaşlama GPS'ler için sorun olur ve uçakların kazasına sebep olur. Çünkü uçakların yön bulması, iniş kalkışlarını belirleyen sistem kullanılmaz hale gelir. - Kutup bölgelerine doğru hareketlenme başlar. Denizin ekvatorda durmasını sağlayan güç dönüşün yavaşlamasıyla azalır.
Dünya'nın dönme hızının değişmesine sebep olan etkenlerin en önemlilerinden biri de yerkabuğunda meydana gelen değişiklikler. Buz patencileri kendi etraflarında dönerken kollarını açıp kapadıkları zaman dönme hızları değişir. Benzer bir durum Dünya için de geçerli.
Dünya'nın yerçekimiyle yüzeyde tutulan her şey, onunla birlikte hareket eder. Buna insanlar, okyanuslar hatta atmosfer de dâhil!.. İşte bizim de Dünya'nın üzerinde, onunla birlikte aynı hızda hareket ediyor olmamız ve Dünya'nın dönüş hızının hemen hemen hiç değişmemesi bu dönüşü hissetmemizi engeller.
Sonuç olarak elimizdeki bilgileri toparlayıp artık Dünya'nın dönüş hızını bulabiliriz. V(hız) = 1673 km/saat bulunur. Bir başka deyişle saniyede 465 metre.
Bu hız da 3683 km/saat olmaktadır.
O zaman hemen şunu söyleyebiliriz AY her gün yaklaşık 1 saat (ortalama 52 dakika) sonra batar. İlkdördün evresine geldiğimizde Ay, Dünya ve Güneş arasında kalan açı 90 derece yani 6 saat. Bu ne demek Güneş battığında Ay tepemizde ve gece yarısı yöresinde batacak demektir.
Ay kendi ekseni etrafında dönüyor mu, dönmüyor mu? Evet, dönüyor diyebiliriz. Ay'ın kendi ekseni etrafında bir kez dönmesi için geçen süre, Ay'ın Dünya etrafında bir kez dönmesi için geçen süreye eşittir. Bu kütkeçekim kilidi nedeniyle, biz Ay'ın sadece bir yüzünü görebiliriz.
Geçtiğimiz 29 Haziran'da ise bu alanda çalışan bilim insanları, Dünyanın dönüş hızının 24 saatten 1,59 milisaniye daha kısa sürdüğünü ve bunun kayıtların alındığı günden bu yana kaydedilen en kısa süre olduğunu açıkladı.
2020 yılından bu yana hız rekorları kaydedilirken, 19 Temmuz 2020'de dünyanın dönüş hızının 24 saatten 1,47 mili saniye daha kısa kaydedilmiş, bir hafta sonra ise 26 Temmuz'da, 1,5 milisaniye kısalarak rekor hıza ulaşmıştı. Önceki rekor hız 26 Temmuz 2020'de 24 saatten 1,5 milisaniye daha kısa olarak gerçekleşmişti.
Işığın boşluktaki hızı, fiziğin birçok alanında kullanılan önemli bir fiziksel sabittir. Genellikle c sembolüyle gösterilir. Tam değeri saniyede 299.792.458 metredir (saniyede yaklaşık olarak 300.000 km; saatte 1.080.000.000 km olarak ifade edilir).
Evet, tıpkı gezegenler gibi, sistemimizin merkezindeki yıldız olan Güneş de kendi etrafında döner. Güneş, kendi etrafındaki 1 tam dönüşünü yaklaşık olarak 27 Dünya gününde tamamlar.
Gök adamızı oluşturan, yıldızlardan ve devasa gaz bulutundan oluşan disk şeklindeki düzlemsel yapının bir parçası olan Güneş sistemi saatte yaklaşık 720 bin kilometre hızla hareket ediyor ve gökadanın merkezi etrafındaki dönüşünü 230 milyon yılda tamamlıyor.
Güneşimiz de, diğer gök cisimleri gibi hareket eder. Hem kendi ekseni etrafında döner, hem de samanyolu galaksisinin bir parçası olarak, galaksimizin merkezi etrafında bir yörünge çizer. Kendi ekseni etrafında ortalama 27 günde bir turunu tamamlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri