Dünya veya Yerküre, Güneş Sistemi'nde Güneş'e en yakın üçüncü gezegen olup şu an için üzerinde yaşam ve sıvı su barındırdığı kesin olarak bilinen tek astronomik cisimdir. Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur.
Güncel bilimsel tahminlere göre Dünya en az 4,374 milyar yıl yaşında. Bu tahmin, uranyum-kurşun tarihlendirmesi yöntemiyle zirkon minerallerinin yaşının tespit edilmesine dayanıyor.
Radyometrik tarihleme ve diğer kanıtlara göre 4,55 milyar yıldan fazla bir süre önce oluşmuştur. Dünya'nın yer çekimi, uzaydaki diğer nesnelerle, özellikle Güneş'le ve tek doğal uydusu Ay'la etkileşime girer. Dünya'nın Güneş'in etrafındaki yörüngesi, 365,256 güneş günü, yani bir yıldız yılı sürer.
Dünya'nın olası kaderi ise, 7,5 milyar yıl içinde, Güneş'in kırmızı dev yıldız evresine girmesiyle gezegenin mevcut yörüngesinin ötesine genişlemesinden itibaren, Güneş tarafından yutulmasıdır.
Dünya yaklaşık 4,6 milyar yıl önce, muhtemelen bir süpernova (yıldız patlaması) sonucu oluştu. Bu patlama sonucu ortaya çıkan enkaz, yerçekimi sebebiyle kendi üzerine çöktü ve Güneş'i oluşturdu.
İlgili 31 soru bulundu
“Dünya, ahiret haftalarından bir hafta olup, yedi bin senedir ve bunun altı bini geçmiştir." "Dünyanın ömrü, ahiret günlerinden yedi gündür. Allah teala buyurdu ki: “senin rabbinin yanındaki bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir.” - Bu ve benzeri hadislere göre Dünyanın yaşı 7000 yıl.
Dünya'nın yaşı 4.53 milyar yıldır. Canlılığın yaşı nedir? Canlılığın yaşı 3.9 milyar yıldır.
Evren'in yaşı, Büyük Patlama'dan günümüze dek geçen zamandır. Şu anki teori ve gözlemler, Evren'in yaşının 13,5 ile 14 milyar arası olduğunu önermektedir. Bu yaş aralığı birçok bilimsel araştırma projesinin görüş birliğiyle elde edilmiştir.
Genetik araştırmalar ve fosil kayıtlar ışığında, insanın da üyesi olduğu Primat takımının evrim sürecinde günümüzden yaklaşık 65-55 milyon yıl öncesinde Paleosen dönemde ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Genel bakış İlk modern insan olan Homo sapiensler, evrim teorisine göre 200.000- 300.000 yıl önce ilk insansı (hominid) atalarından evrilmişlerdir. Yaklaşık 50.000 yıl önce dil yeteneği geliştirmişlerdir. İlk modern insanlar yaklaşık 70.000-100.000 önce Afrika'yı terk etmeye başlamışlardır.
Bir hadiste Efendimiz (a.s.m) “Âdem'den kıyamete kadar insanlığın ömrü yedi bin senedir.”(1) buyurmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de insanlığın geçmişi ve kâinatın teşekkül zamanı ile alâkalı çeşitli âyet ve hadisler mevcuttur.
Bugüne kadar kırılan en uzun ömür rekorunun, 120'inci doğum gününü 1995 yılında kutlayan Fransız Jeanne Calment'e ait olduğu biliniyor. 122 yaşında yaşamını yitiren Calment şimdiye kadar bilinen en yaşlı insan unvanını elinde tutuyor.
Tarihte şimdiye kadar yaşayan en yaşlı insan, 1997'de öldüğünde 122 yaşında olan Fransız Jeanne Louise Calment.Tanaka'nın ölümünden sonra şu an dünyanın en yaşlı yaşayan kişisi 118 yaşındaki Fransız rahibe Lucile Randon oldu.
Bu hesaba göre, Güneş'in ömrü 10 milyar yıldır. Yapılan hesaplar Güneş'in bugünkü yaşını 4.5 milyar yıl olarak vermektedir. Demek ki, Güneş'in geriye 5.5 milyar yıllık bir ömrü kalmaktadır.
Güneş 5 milyar yıl yaşında ve oluşumundan itibaren yörüngesini 20 defa tamamladığı düşünülüyor. Gök adamızın çapı yaklaşık 100.000 ışık yılı uzunluğunda ve merkezindeki yıldız yoğunluğu gökadanın geri kalanına göre çok daha yüksek.
Ortalama güneş zamanı 12 saatlik ortalama Güneş'in saat açısıdır.
Dünya, Güneş sonradan yaratıldığına göre, âyette zikredilen “gün” dünya günü değil; “devir” kast edilmiş olmalıdır. Allah Hakim-i Mutlak, Sani-i Mutlaktır. Hikmet ve sanatını göstermek için kâinatı “6 gün”de, yani, “6 devirde” yaratmıştır.
Bu senaryoya göre Evren, bir gün bu genişlemesini durduracak ve büyük bir hızla evrendeki maddelerin yarattığı kütleçekim etkisiyle kendi içine çökecek. Yani Evren'deki her şey, yazının başında bahsettiğimiz 13,8 milyar yıl önceki halini alacak ve yeni bir Büyük Patlama tekilliği oluşacak.
Uzayın dışında muhtemelen büyük ölçüde boşluk vardır, ancak galaksiler, kara delikler, nötron yıldızları ve diğer astronomik nesneler de dahil olmak üzere farklı nesnelerin varlığına dair gözlemler de mevcuttur.
Dünya'nın ikinci jeolojik devri Arkeyan 4,23 milyar yıl önce başladı. Bu dönemde gezegen denizlerle kaplandı. Yaşam ilk göletlerin tabanında ve sığ deniz diplerindeki alkalin menfezlerde oluştu. LUCA bu sırada ortaya çıkmış olabilir. 4,23-3,9 milyar yıl önce.
Yaşam ağacının yapısı, tüm yaşamın ilk ortak atasının da bir bakteri olduğuna işaret ediyor. Tüm yaşamın ortak atası bir bakteri olduğu için ilk canlı bölünerek üremiştir.
Fosil kanıtlar
Yerküre'nin yaşı yaklaşık 4,54 milyar yıl olup yeryüzündeki yaşamın tartışmasız en eski kanıtı en az 3.5 milyar yıl öncesine aittir. Bazı bilgisayar tasarıları, yaşamın 4,5 milyar yıl önce başladığını öne sürüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri