Verilere göre, dünyanın en büyük petrol tüketicisi günlük 20 milyon 698 bin varille ABD. ABD'yi, 7 milyon 855 bin varille Çin, 5 milyon 51 bin varille Japonya, 2 milyon 748 bin varille Hindistan ve 2 milyon 699 bin varille Rusya takip ediyor.
Kaynak: (OPEC Annual Statistical Bulletın,2018.) Mevcut verilere göre, dünyadaki kanıtlanmış petrol rezervlerinin %81,89'u OPEC Üyesi ülkelere ait olduğu görülmektedir. Petrol rezervlerinin %24,9'unu elinde bulunduran Venezuela birinci sırada yer almaktadır, %21,9 ile Suudi Arabistan ikinci sırada yer almaktadır.
2012 yılına kadar dünyanın en fazla petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan iken, 2012 yılı içerisinde Venezuela'da keşfedilen yeni kaynaklar ile 2013'ten itibaren Dünya'nın lider petrol zengini ülkesi Venezuela olmuştur.
OPEC'in en önemli üyesi Suudi Arabistan'dır. Suudi Arabistan, OPEC'in toplam üretiminin üçte birini ve rezervlerin yarısını sağlar. OPEC, petrol fiyatlarını artırmak veya düşürmek için üretim kotalarını belirler veya değiştirir.
Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip. Dünya'daki kanıtlanmış petrol rezervi 2019 yılı içinde gerçekleşen tüketime rağmen yeni keşiflerle 2020 yılında bir önceki yıla göre artış sağlamış.
İlgili 28 soru bulundu
The Energy Watch Group ve BP'nin 2007 yılında yayınladığı araştırmalarda Dünya'daki mevcut toplam petrol rezervi için belirtilen rakamlar 850-1250 milyar varil arasında değişmektedir. Yıllık tüketimin 25 milyar olduğu kabul edildiğinde mevcut rezervlerin 34-50 yıl içinde tükeneceği öngörülebilir.
En fazla ham petrol ve petrol ürünleri ithalatı 1 milyon 843 bin 87 tonla Rusya'dan yapılırken, bu ülkeyi 843 bin 763 tonla Irak ve 576 bin 816 tonla Kazakistan izledi.
Her bir Tetis okyanusunun açılması Ortadoğu'da İnfra- kambriyen (Edikaran-Kambriyen geçiş periyodu) Ordovisiyen, daha sonra Permiyen döneminde kıtasal riftleri meydana getiren gerilme tektoniği- nin eşliğinde olmuştur. Bu rift havzaları, bölgede- ki petrol oluşumu için uygun yerler olarak kabul edilir.
Royal Dutch Shell şirketi tarafından işletilen olan bu petrol sahası günümüzde kullanım ömrünün sonuna yaklaşmaktadır.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise yaptığı açıklamada günlük üretimin günlük 80 bin varile ulaştığını öne sürdü. Her ihtimalde Türkiye'de tüketilen petrolün en fazla yüzde 8'i Türkiye'de üretiliyor.
1990'lı yılların başlarında petrol üretimi yok denilecek kadar azalan Azerbaycan, bugün 30'dan fazla ülkeye petrol ve petrol ürünleri satıyor. AÇG yatakları, British Petroleum öncülüğündeki konsorsiyum tarafından işletiliyor.
Türkiye'nin petrol varlığı; İran, Irak, Suriye gibi komşu ülkelerle kıyaslandığında yetersizdir. Bunun ana nedeni ülkenin jeolojik farklılığıdır. Petrolün bir arazide bulunması için kumtaşı gibi gözenekli kayaçların üzeri kil gibi geçirimsiz katmanlarla kapanmış olmalıdır.
Türkiye Petrolleri Dağıtım A.Ş.'nin özelleştirme ihalesinde 490 milyon TL ile en yüksek teklifi veren Turkuaz Petrol satın alma için imzayı attı.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
1993 yılında özelleştirilen YPF, geçen Kasım'da 1 milyar varil şist yağı bulduğunu ilan etmişti. Şist yağı, bir tür ham petrol. Arjantin dünyanın en büyük şist yağı, doğalgaz ve hidrokarbon rezevlerine sahip ülkelerden biri.
Bu verilerden yola çıkarak ülkemizin %90 oranında ham petrol ithalatına bağımlı olduğu sonucuna varılmaktadır. Türkiye'nin üretilebilir rezervi 2022 itibarıyla yaklaşık 70 milyon tondur. 2022 yılında ülkemizde 421.408 metre sondaj yapılarak 191 ham petrol kuyusu açılmıştır.
Brent, İngiltere ve Norveç'e bitişik Kuzey Denizi'nden çıkarılan petrolken, WTI Ham petrolü ABD'de çıkarılıyor. ABD petrolü ağırlıklı olarak Teksas, Kuzey Dakota ve New Mexico'da yoğunlaşmıştır. ABD, kriter olarak West Texas Intermediate (WTI) kullanıyor.
TÜRKİYE'DE GÜNLÜK PETROL TÜKETİMİ NE KADAR? Türkiye'de günlük petrol tüketimi yaklaşık 950 bin varildir. Türkiye'de petrol üretimi ise 65 bin varil civarındadır.
OMV, Doğan Holding'e ait yüzde 54,17 hisseyi de satın alarak, Petrol Ofisi'nin yüzde 95.75'ine sahip oldu. VİYANA - Avusturya'nın OMV adlı petrol ve doğalgaz şirketi, Doğan Holding'e ait yüzde 54,17 hisseyi de satın alarak, Petrol Ofisi'nin yüzde 95.75'ine sahip olduğunu açıkladı.
Suudi Arabistan'da petrol ilk olarak 3 Mart 1938'de keşfedildi ve bunu Doğu Bölgesi'nde keşfedilen birkaç başka buluntu izledi.
Yine toplam rezervlerin yaklaşık yüzde 7'sine sahip olduğu düşünülen Afrika'da da benzer bir süre içinde rezervlerin tükeneceği düşünülüyor. Orta Doğu için yapılan tahminlere göre ise bölgede hali hazırda bulunan petrol rezervinin mevcut üretim hızıyla yaklaşık 80 yıl kadar daha kullanılabileceği düşünülüyor.
Petrolün Oluşumu ve İçeriği
Dolayısıyla petrol karbon esaslı fosil bir yakıttır. Petrol sudan hafiftir ve suda çözünmez. Gözenekli kayalar ve geçirimsiz kayaçlar içinde hapsolur. Dünyadaki bu petrol rezervleri 438 ile 3 milyon yıllık zaman dilimleri içerisinde meydana gelmiştir.
Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) İran'a uyguladığı yaptırımlar çerçevesinde bu ülkeden mayıs ayında petrol alımını durdurdu. ABD'nin Türkiye dahil 8 ülkeye getirdiği 6 aylık İran'dan petrol alımı muafiyeti, 2 Mayıs'ta son bulmuştu.
EN PAHALI BENZİN HANGİ ÜLKEDE
Dünyada benzinin en pahalı olduğu yer ise 2.75 dolarla Hong Kong. Norveç (2.34 dolar), Hollanda (2.31 dolar) da ilk üçte yer alan ülkeler arasında.
SPK'nın internet sitesinde yer alan verilere göre; bir varil petrol 42 galon ham petrol eşdeğerindedir (159 litre). Bir varil ham petrolden, 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt ve ısıtıcı yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri