Kişi başı bira tüketiminde Çek Cumhuriyeti'nin liderliği elinde tuttuğunu söyleyen Cem Güner, şu bilgileri verdi: “Türkiye'de kişi başı tüketim 12 litre civarında. Bu rakam Çek Cumhuriyeti'nde 145 litreyi geçiyor. 2'nci sırada Avusturya bulunuyor. Bu ülkede tüketim 108 litre. Almanya ise 107 litrelik tüketime sahip.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) “Bir Bakışta Sağlık 2019” (Health at a Glance) raporunda, kişi başına en çok alkol tüketen ülkeler açıklandı. Litvanya, ortalama 12.3 litre ile zirvede yer alırken 11.8 litre ile Avusturya ikinci, 11.7 litreyle Fransa da üçüncü oldu.
Dünya Sağlık Örgütü ülkelere göre alkol tüketim miktarını açıkladı. Ortalamaya göre listenin başında Litvanya yer alırken Türkiye sondan ikinci oldu.
Dünya üzerinde bira üreticilerine baktığımızda Çin'in saf üretimde bir numara olduğunu görebiliriz ancak kişi başına düşen tüketime baktığımızda Çek Cumhuriyeti birinci sırada yer almaktadır.
En çok Estonya, en az Endonezya
Rapora göre kişi başına alkol tüketimi sıralamasında Estonya 11 litre ile başı çekerken, Endonezya 0'a yakın oranıyla listenin sonunda yer alıyor.
İlgili 17 soru bulundu
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) "Bir Bakışta Sağlık Avrupa 2012" adlı raporuna göre 1980-2010 yılları arasında Türkiye'de alkollü içecek tüketimi yüzde 17 azaldı. Türkiye'de tüketilen içkilerin yüzde 60'ı bira, yüzde 35'i ispirtolu içkiler ve yüzde 5'i şaraptan oluşmaktadır.
Türkiye'de yaygın olarak Konya'nın alkol tüketiminde 1. sırada olduğu algısı bulunuyor.
Bira, insanoğlunun ürettiği en eski içeceklerden biridir. Arkeolojik araştırmalara göre ilk kez MÖ 10000 yılı civarında Ortadoğu'da muhtemelen tesadüf sonucu, buğday çorbasının mayalanması ile keşfedildi.
Dünyanın ilk birası (kui olarak bilinen) Antik Çin halkı tarafından MÖ 7000 yılı civarında yapılmıştır. Gelgelelim Batıda, şu anda bira mayalama olarak bilinen işlem, Mezopotamya'da günümüzde İran'da bulunan Godin Tepe yerleşiminde MÖ 3500-3100 yılları arasında başlamıştı.
Yüzde 79'luk pazar payına sahip olan Efes açık ara liderliği elinde tutarken yüzde 20 payla Tuborg ikinci sırada yer alıyor.
Rakı, Türkiye coğrafyasına özgü ve geleneksel bir içkidir. Rakının ilk kez nerede kimler tarafından üretildiği kesin olarak belgelerle belirlenememiştir. Ancak, rakının ilk kez Osmanlı topraklarında üretildiği neredeyse tüm dünya ülkelerince kabul edilmektedir.
Bulgaristan ve Romanya AB'de en alkolün en ucuz olduğu iki ülke. Eurostat 2019 verilerine göre, Bulgaristan'da alkol fiyatı AB ortalamasından %38 daha ucuz. Alkollü içeceklerin en pahalı satıldığı iki AB ülkesi ie Finlandiya ve İrlanda.
En yüksek alkol kullanımı yüzde 20 ile Batı Marmara Bölgesi'nde. Ege ve İstanbul ise sırasıyla yüzde 18,8 ve yüzde 17,6'lık oranlarla ikinci ve üçüncü sırada yer alıyor. En düşük alkol tüketimi ise sırasıyla Güneydoğu Anadolu (yüzde 4,7), Ortadoğu Anadolu (yüzde 5,5) ve Orta Anadolu'da (yüzde 6,8).
AB'de 100 Euro olan içki Türkiye'de 163 Euro
Türkiye bu alanda 37 Avrupa ülkesi içinde beşinci sırada bulunuyor. En pahalı içki 268 endeks puanı ile İzlanda'da. En ucuz ise 72 puan ile Kuzey Makedonya ve Bosna-Hersek'te.
Rapora göre Almanlar kişi başına yılda 131 litre alkollü içki tüketiyor. Bu da yaklaşık olarak bir küvetin hacmine denk geliyor. Alkollü içkiler arasında birinci sırayı yılda kişi başına 101 litreyle bira alıyor. Birayı 20,9 litreyle şarap ve 5,4 litreyle yüksek alkollü içkiler izliyor.
Japon nüfusunun yüzde 5'i alkol içince hastalanıyor
Alkolün toksik yanını parçalayan enzimlerin yokluğunu çeken, bu yüzden içtiğinde kendini hasta hisseden Japon nüfusunun yüzde 5'ine mensup fon yöneticisi, insanların içki içmemek için başka pek çok sebepleri de olduğuna dikkat çekti.
Her gün düzenli bir bardak bira içenlerde Tip 2 diyabet riski azalıyor. Kötü huylu kolesterolünüzü düşürmeye yardımcı oluyor ve göğüs kanserine karşı da oldukça etkili bir savaşçı. B6 yönünden oldukça zengin bir içecek olduğu için kalbiniz açısından da yararlı bir içecek.
Alkolün İcadı
Farklı coğrafyalarda ve kültürlerde yaşayan insanlar, alkolü birçok kez birbirlerinden bağımsız olarak icat etti. En eski içkiye ait Çin'de bulunan kanıtlar MÖ 7.000'e kadar uzanıyor. Şarap MÖ 6.000'de Kafkasya'da fermente edilirken, Sümerler MÖ 3.000'de bira üretiyorlardı.
Yüz yıllık lezzet Tekel Birası'nın hikayesi nasıl başladı? 1940'lı yıllardan 2000'lere kadar üretilen Tekel Birası, Türkiye'nin toplumsal hafızasında kendine yer edinen özel ürünlerden biridir. İlk olarak 1890 yılında Şişli'nin Bomonti semtinde üretilmeye başlamıştır.
- Alkol kullanımının güvenli aralığı erkeklerde haftada toplam 160 gr a kadar iken kadınlarda ise haftada en fazla 120 gr.a kadardır. 50cl lik bira 20 gr alkol içerir, bir şişe şarap (70 lik) 80 gr alkol içerirken, aynı miktarda (70 lik) rakı, votka, viski gibi içecekler 250-300 gr arası alkol içerirler.
Mitolojide bilinen ilk alkollü içki olan bal şarabı "Tanrıların İçkisi" olarak tanımlanır. Bal şarabının ilk işaretlerine MÖ 2. binyıla ait mağara resimlerinde rastlanmaktadır. Vikingler, Galyalılar, Eski Yunanlar bu içkiyi yoğun bir şekilde tüketmişlerdir.
Bira ilk sırada
2021'de miktar olarak en fazla tüketim 943 milyon 575 bin 646 litre ile bira grubunda yaşanırken viski tüketimi 2020'ye göre yüzde 46 artışla 19 milyon 910 bin litreye, rakı satışı da yüzde 23 artışla 37 milyon 472 litreye çıktı.
Ülkemizde en çok alkol tüketilen iller sırasıyla Edirne, Muğla, Kırklareli, Tekirdağ, Tunceli ve Aydın'dır. Üç büyük şehir içerisinde en fazla alkol tüketilen il ise İzmir'dir. Onu takip eden ikinci büyük şehir Ankara'dır.
Türkiye'de 2004 yılında 66 olan üretici firma sayısı 2019 yılı itibarıyla 249'a ulaşmış. Bunların 19'u bira, 214'ü şarap ve diğer fermente içkiler ve geri kalan 16'sı ise distile alkollü içki üretiyor. Üretici sayısı on beş yılda yaklaşık dört kat artmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri