Dünyada en büyük su kaynakları Brezilya'da bulunuyor. Su kaynaklarına göre ülke sıralamasında ilk sıra yenilenebilir su miktarı 8233 m3 ile Brezilya olurken, 4508 m3 ile Rusya iki, 3069 m3 yenilenebilir tatlı su miktarı ile ABD üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye 211,6 m3 ile 42. sırada.
Yerkürede bulunan suyun % 97.5'i okyanuslarda bulunan tuzlu sulardan oluşmaktadır. Geriye kalan %2.5 oranındaki tatlı suyun büyük bir kısmı kutuplarda (Antartika, Greenland) buzul ve çok derin jeolojik tabakalarda yeraltı suyu olarak bulunur.
Ne tesadüf ki yaşanası en iyi ülke su konusunda da şampiyon. Dünyanın en temiz ve en yüksek kalitedeki musluk suyu İsviçre'de içiliyor.
Tatlı su kaynakları bakımından en zengin olarak karşımıza Kuzey Amerika bölgesi çıkmaktadır. Burada bulunan Kanada ve ABD su zengini ülkelerdendir. Güney Amerika da ise Brezilya su zengini ülkelerdendir.
Dünya haritasına baktığınızda gördüğünüz maviliklerin sadece yüzde 2,5'i tatlı sudur. Bu suyun yüzde 70'i buzullardadır. Türkiye, sanılanın aksine su zengini bir ülke değil. Yılda kişi başına düşen 1.519 m³'lük su miktarı ile 'su sıkıntısı çeken' bir ülke.
İlgili 42 soru bulundu
Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'deki Su ve Kanalizasyon İşletmesinden alınan bilgiye göre, Zagrebliler içme suyu için 4.68 kuna, atık su için 1 kuna, arıtma hizmetleri için 1.28 kuna ödüyor. Bu fiyata KDV ve diğer vergiler eklenince konutlarda suyun metreküp fiyatı 15.8 kunaya (2.05 avro) yükseliyor.
Çeşitli sağlık koşulları itibariyle Eskişehir Kalabak Suyu'nun Niğde'den çıkan Tekir Markalı sudan sonra Türkiye'nin en sağlıklı doğal kaynak suyu olduğu belirlendi. Kalabak Suyu'nun Türkiye'nin en sağlıklı suları sıralamasında zirvelerde yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Gebze Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nün içme suyu havzalarında gerçekleştirdiği kapsamlı çalışma, Bursa'nın Türkiye'deki büyükşehirler içerisinde, dünyanın en sağlıklı sularından birini tüketiyor olduğunu bilimsel raporla da kanıtlamış oldu.
Türkiye'nin içme suyu sattığı ülkeler arasında İsrail, Suriye, ABD, Çin, Japonya, Suudi Arabistan, Avustralya ve Güney Afrika Cumhuriyeti bulunuyor. Dış ticaret verilerine göre, içme suyu, Türkiye'nin ihracatında en geniş pazar olanaklarına sahip ürünler arasında yer alıyor.
Bahreyn, Kuveyt, Katar, San Marino, Singapur, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filistin, 5 üzerinden 5 puan ile su stresi seviyesinde en yüksek sırada yer alan ülkeler. Projeksiyona göre Türkiye ise 4,27 puan ile 27'nci sırada bulunuyor.
Türkiye'de toplam kullanılabilir su miktarı 112 milyar m3'tür. Ülkemizin, bir yılda kişi başına düşen yaklaşık 1566 m3'lük kullanılabilir tatlı su miktarı dikkate alındığında, su zengini bir ülke olmadığımız anlaşılmaktadır.
Türkiye'nin En Büyük Tatlı Su Gölü Nerededir ve Özellikleri? Ekosisteme göre sularını dışarıya boşaltamayan göllerin suyu acı ve tuzlu; sularını dışarıya boşaltan göllerin suları da tatlıdır. Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olan Beyşehir Gölü, Isparta ve Konya il sınırları içerisinde yer almaktadır.
Projeksiyonlara göre şu an 1346 metreküp olan kişi başına düşen su miktarı, 2040 yılında 100 milyonluk nüfusla 1116 metreküpe düşecek ve ülkemiz su fakiri bir ülke olacak. Su miktarı düşüşü ve nüfus artışı bu şekilde sürerse de 2050'lerde 1069 metreküp ve aşağısı ile 'kıtlık-kuraklık' çeken bir ülke haline geleceğiz.
dünyadaki en büyük tatlı su kaynağı "buzullar" dır.
Yarışmada, Kanada'nın British Colombia eyaletine Clearbrook kentinin içme suyu, "Dünyanın en iyi, en temiz ve taze suyu" ödülüne layık görüldü. Yarışmada uzun yıllar birinci olan British Colombia'ya bağlı Greenwood kentinin suyu, bu yıl Ohio'nun Hamilton kentinin ardından üçüncü olabildi.
Dünyadaki tatlı su kaynakları toplam su hacminin yaklaşık %2.5'tir. Bu miktarın %68,7'si (24 milyon km3'ü) buz ve kar olarak dağlık bölgelerde, Antarktika ve Arktik'te, %30,1'i ise (8 milyon km3) yeraltı suyu olarak bulunmaktadır [1].
Birleşik Krallık, Almanya, İsviçre, Kanada, Belçika, Hollanda gibi dünyanın pek çok ülkesinde insanlar gönül rahatlığıyla çeşmeden su içiyor.
Konyalılar 30 metreküp suya 12 milyon lira , Gaziantepliler ise aynı miktardaki suya 32 milyon lira ödüyor. Konyada tüm mahalle çeşmelerinden de tatlı su akıyor. Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi (KOSKİ) Genel Müdürlüğü'nün yaptığı araştırmaya göre, Büyükşehirler arasında en ucuz suyu Konyalılar kullanıyor.
Bulak Su adıyla piyasaya giren suya pek çok ülkeden de talep yağdı. Trabzon Uzungöl'ün zirvesinde bulunan doğal kaynak suyu dünya basınının gündemine oturdu. Tıp otoritelerinin belirlediği oranın üzerine çıkan 8.41 pH değeri ile Karadeniz suyu, dünyanın en iyi suyunu geride bıraktı.
Yüzde 0.44'lük artışla İzmir'de içme suyunun ilk kademe metreküp fiyatı 19.79 TL olarak 2022'den beri 3 katından fazla artmış oldu. Aynı tarife İstanbul'da 14.61 TL olarak uygulanırken, Ankara'da ise 15.75 TL olarak faturalandırılıyor. İzmir ise 19.79 TL'lik içme suyu fiyatıyla Türkiye'de zirvede yer alıyor.
Tunç Soyer, İzmirliye en pahalı suyu içiren belediye başkanı unvanını elde etti. Son su zammının ardından İzmirliler suyun metreküpüne 20 lira 8 kuruş ödemeye başladı. Bu fiyat Ankara, İstanbul gibi büyükşehirleri geride bıraktı. İzmir zamlı su tarifesinde ilk sıraya yerleşti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri