Dünyanın ilk tıp doktoru, Hipokrat'tır. Yunan filozof ve bilim insanı Hipokrat, modern tıbbın temelini oluşturmuştur. MÖ 460 civarında Kos'ta doğan Hipokrat, aynı zamanda tarihte ilk tıp fakültesini kuran kişidir.
HİPOKRAT TIP (2 SAAT)
Tıp tarihinde eski Yunanlı hekim Hipokrat “tıbbın Babası” olarak adlandırılır. Hipokrat'tan önce eski Yunan'da tıbbi faaliyet Asklepion adı verilen tapınaklarda gerçekleştirilirdi. Sağlık tanrısı Asklepion adına kurulan bu yerlerde telkin, diyet, dua ve sihirsel nitelikte tedaviler yapılırdı.
Hipokrat (Yunanca: Ἱπποκράτης, Hippokrates) (d. MÖ 460, İstanköy - ö. MÖ 370, Larisa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim.
Hasan Nusret Fişek (21 Kasım 1914, Sivas - 3 Kasım 1990, Ankara), Türk hekim. Türkiye'de Halk Sağlığı disiplininin kurucusu ve sosyalleştirilmiş sağlık hizmetlerinin mimarıdır. 1952'de doktorasını tamamlayan Fişek, Tıp Bilimleri Felsefe Doktoru olan ilk Türk'tür.
İnsanların hastalıkları, boş inançlara ve tanrıların gazabına yorduğu bir zamanda, Hipokrat tüm hastalıkların doğal bir nedeni olduğunu göstermişti. Tıp ilmini öğretmeye adanmış ilk entelektüel okulu o kurmuştu. Bunu içindir ki Hipokrat “tıbbın babası” olarak bilinir.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde tıbbın babası olarak kabul edilen Hipokrat (Hippocrates) İsa'dan önce 460 yılında bugün Yunanistan'a bağlı olan Kos adasında doğmuştur. Kendisi hekim Heraklides'in oğludur.
Yeteneğim ve hâkimiyetim ölçüsünde hastalarımın iyiliği için tedaviler önereceğim ve asla kimseye zarar vermeyeceğim. İsteyen hiç kimseye öldürücü bir eczayı ne vereceğim ne de bunu tavsiye edeceğim; benzer şekilde, bir gebe kadına çocuk düşürmesi için ilaç vermeyeceğim. Hayatımın ve sanatımın saflığını koruyacağım.
İlk Türk kadın cerrah
Suat Rasim, 1922 Eylül'ünde Dr. Besim Ömer Paşa'nın teşebbüsüyle Haydarpaşa Tıp Fakültesi'ne kaydedilen ilk kadın öğrencilerden biridir. 1927'de mezun olmuş, 1931'de de uzmanlık sınavını vererek cerrah olmuştur.
Muhammet Özgehan, Doktorların Seçimi Derneği (Doctor's Choice Awards Association) tarafından 2020 yılında tüm dünyada "En İyi 100 Doktor" oylamasında dereceye girerek, Türkiye'den seçilen tek Türk doktoru oldu.
Sistematik biçimde insan zekasını kullanmaya, rasyonalizme, gözleme, deneyime ve deneye dayanan çağdaş tıbbın doğması, bazı yayınlarda “tarihin en büyük hekimi” olarak nitelendirilen Hipokrat sayesinde gerçekleşmiştir. Tıbbın Atası nitelendirmesi de onun için kullanılanlar arasındadır.
Tıbbın bilimsel dönemi diye nitelendirilen M.Ö. 700 yılında Antik Yunan'da, şu anki Datça Yarımadasında, tarihteki ilk tıp okulu olan Knidos açılmıştır. M.Ö. 5. yüzyılda ise Hippokrates felsefeyi tıptan ayırarak, bilimsel bir yaklaşım ile eğitim veren Kos tıp okulunu kurmuştur.
5000-4000) yılları arasında kurulan en eski devlet Sümerler'dir. Bu dönemde kil tabletler üzerine yazılmış çivi yazılarından, tıp ile ilgili en eski belgenin M.Ö. 3000 yılında Sümerli bir hekim tarafından yazılmış olduğunu görüyoruz.
1923 Haziran'ında Türkiye'den doktorluk yapma belgesi alan Safiye Ali hız kaybetmeden göz doktoru olan eşiyle birlikte Cağaloğlu'nda bir klinik açar.
Dünyanın ilk tıp doktoru, Hipokrat'tır. Yunan filozof ve bilim insanı Hipokrat, modern tıbbın temelini oluşturmuştur.
Küçük bir ilaç kodeksi olarak tanımlanabilecek bu tablette çeşitli bitkilerden üretilen merhem ve içmek üzere hazırlanmış süzülmüş sıvılardan bahsedilmektedir. Mezopotamya'nın en eski tıp tabletleri M.Ö. 3000 yılı sonlarında Sümerler tarafından kaydedilmiştir.
◾ Tarihte bilinen ilk Türk kadın hükümdar olan Tomris, Saka Türkü'dür.
Müfide Küley (1899-1995) İlk Kadın Klinik Profesörü, İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Kliniği Gastroenteroloji Bölümü kurucusudur.
Atatürk'ün özel emriyle İzmir'e atanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk kadın savcısı olan Handan (Dalay) Kaftancı, Yunanistan'ın Kavala şehrinde dünyaya geldi.
Bu veriler ışığında Türkiye'de modern tıp eğitiminin başlangıç tarihi olan 1827 yılı, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nin kuruluş tarihi olarak düzeltildi.
Vasiyeti üzerine ağabeyi Selçuklu sultanı I. Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından 1204-1206 yılları arasında Kayseri'de inşa ettirilmiş ünlü Gevher Nesibe Şifaiyyesi ve 1210-1214 yılları arasında yapılan medresesi bazı kaynaklara göre tıp eğitimi ve sağlık hizmetini birlikte veren dünyanın ilk merkezidir.
Tarihi bir yerleşim alanı içinde bulunan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinin Cerrahpaşa kısmında bulunan ilk binası Belediye tarafından satın alınıp 80 yatakla 10 Temmuz 1911 tarihinde hizmete açılan Taküyiddin Paşa konağıdır.
1- Yemin eden kişi, akıllı ve baliğ olmalı, kendi isteğiyle yemin etmelidir. Bu durumda çocuğun, delinin, sarhoşun ve yemin etmeğe mecbur edilen kişinin yemini sahih değildir. Aynı şekilde sinirli halde yapılan yemin de geçersizdir. 2- Yapmak için yemin ettiği şeyin haram ve mekruh olmaması gerekir.
Hipokrat Yemininin aslında Hipokrat' ın kendisi tarafından değil, onun ekolüne mensup bir öğrencisi tarafından 5. yüzyılda yazılı hale getirildiği kabul edilir. İki bin yıldan beri de eğitimini tamamlayan her hekim mesleğini uygulamaya Hipokrat Yeminini ederek başlamaktadır.
Hemşirelik andı da Hipokrat yemini metininden geliştirilmiş olup, mesleğin gelişimine ve günün koşullarına göre birçok düzenlemeden geçmiştir. Hekim ve hemşirelerin, göreve başlamadan önce and içme zorunluluğu bulunmamakta, ancak mezuniyet törenlerinde and içmektedirler (Özsoy ve Dönmez, 2017).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri