Aydın'da yaşayan Karacasulu Mualla Madran, 2.200.000 skoville acısı ile dünyanın en acı biberi olarak Guinness rekorlar kitabına giren
Antalya'da düzenlenen 'Kapya Hasat Şenliği'nde, 2 dakikada 188 gram Şili biberi yiyen Yusuf Karahan, 'acı biber yeme yarışması'nda 1'inci oldu.
Pazar analiz şirketi IndexBox'un verilerine göre her birimiz son bir yılda yaklaşık 5 kilo acı biber yedik. Bazı ülkelerin acıya düşkünlüğü çok daha büyük. Türkiye'de günde ortalama 86,5 gram biber tüketiliyor. Türkiye bu alanda, acı yiyecekleriyle meşhur Meksika'nın (günde 50,95 gram) açık ara önünde dünya lideri.
Biberdeki acının dozu, Scoville skalası olarak bilinen bir ölçeğe göre belirlenir. Buna göre, Carolina Reaper adıyla bilinen biber 2,2 milyon gösterge ile en acı olanıdır. Günlük yemekte alınan acı biber dozunun kimseye bir zararı olmazken, macera peşindeki acı biber heveslilerinin bazı olumsuz deneyleri olmuştur.
Katıldığı acı biber yeme yarışmasında dünyanın en acı biberi Carolina Reaper`dan 1 adet yiyen 34 yaşındaki adam, ensesinde ve başında çok şiddetli ağrılar yaşadığı gerekçesiyle hastaneye kaldırıldı.
İlgili 29 soru bulundu
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Karaağaç'ta yetişen ve tava ciğerin olmazsa olmazı Karaağaç Acı Biberi'ni 92 adet yiyerek yarışmayı kazanan 84 kilogram ağırlığındaki Emrah Mucurtay, 84 kilo ayçiçeği yağı verildi. Şanlıurfalı olduğunu söyleyen yarışmacı Mucurtay, daha fazla acı olsa daha fazla yiyebileceğini belirtti.
Özellikle kapsaisin içeren acı biberi, fazla tükettiğiniz zaman tat alma duyunuz azalabilir. Fazla baharat tüketimi sonucu mide bulantısı, mide ağrısı, ishal sorunları ortaya çıkabilir. Mide rahatsızlığı olanlar baharatlı yemek tüketiminden kaçınmalıdır” dedi.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
1 - Carolina Reaper (HP22-BNH7)
2013 yılında Guiness Rekorlar Kitabı bu biberi resmi olarak dünyanın en acı yiyeceği olarak kayda geçirdi. Farklı biberlerin melez bir karışımı olan bu biberi yemek daha önce sayılan pek çok belirtinin yanı sıra ciddi nefes darlığına ve ses kısılmasına yol açar.
Acı biberin içerisinde bulunan beta karoten, antioksidan ve C vitamini sayesinde vücudu kanser ve kalp krizine karşı da koruma altına aldığı yapılan araştırmalar ile ortaya konuldu. Acı biber yenildiğinde vücutta dolaşımı hızlandırır. Bu sayede felç riskine karşı da koruma sağlar.
Yüksek miktarda tüketildiği zaman kalp atışını hızlandırır, kan basıncının yükselmesine sebep olur aynı zamanda yüksek tansiyon olan kişiler için tehlikeli durumlar yaratabilir. Acı yiyen bazı kişilerde acı tüketimi alerjik reaksiyonlara sebep olur.
Bu konuda en güvenilir, bilinen ve en eski firması olan Hatay Store'da her zaman bulabilirsiniz. En çok merak edilen konulardan birisi de Samandağ biberi kaç shu olduğudur. Bu değer 30.000-50.000 scoville değeri arasındadır.
Ed Currie, dünyanın en acı biberi unvanına sahip Carolina Reaper'ın mucidi. Bir zamanlar evinde üretip yakınlarıyla birlikte tükettiği acı biberler, bugün Currie'yi yaklaşık 100 ülkeye ihracat yapan bir “biber sosu kralı” haline getirdi!
Havucun yapısında bulunan şeker, acılı yemekleri yemeye uygun hale getirecek. Bilmeden eklediğiniz acı baharatlardan dolayı tadı bozulan yemeklere, dilim dilim havuç ekleyebilirsiniz. Et yemekleri, çorbalar, sulu yemekler bu yöntem için uygundur.
Carolina Reaper, orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Karolina Azraili anlamına gelir. Güney Karolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Acı ve ateşli olan biberde kapsaisin adında bir enzim bulunmaktadır. Bu özel enzimin kan dolaşımını artırıcı etkisi bulunuyor. Bu da libidonuzu yükseltmenize yardımcı olabilir. Ayrıca dil üzerinde ısının hissedilmesi endorfin yani mutluluk hormonu sentezlemek için beyne uyarı gönderir.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Acının kimyası
Acı hissi merkezi sinir sisteminde endorfin salgılanmasına neden olur. Bunlar mutluluk ve zindelik hissi veren morfin türü afyonlu ilaçlara benzer şekilde çalışan ve acıyı bloke eden proteinlerdir.
Kırmızı acı biber: Yağ yakıcı özelliği ile bilinse de fazla tüketimi iştahınızın artmasına ve dolayısıyla kilo almanıza neden olacaktır. Acı kullanarak tükettiğiniz yemeklerden sonra doygunluk hissini anlamınız azalacaktır.
Acı biber düzenli tüketim yapıldığı zaman kilo verdirir. Bunu yapma nedeni ise yağ yakıcı özelliğe sahip olmasından gelir. Bu özellikten dolayı kilo vermeniz daha hızlı bir hal alacaktır. Özellikle kalori yakma seviyeniz giderek daha çok artar.
Acı biber, zencefil ve benzerleri: Acı tatlar ağız içi bölgeyi ısıtır ve kan dolaşımını güçlendirir; böylece immün sistem soğuk algınlığı virüslerine karşı daha iyi savunma yapabilir.
Ana vatanı Güney Amerika olarak kabul edilen acı biberden, ilk olarak bugünkü Meksika, Şili ve Peru'nun olduğu bölgelerde 14. yüzyıllarda yaşayan Azteklerin yazıtlarında söz edilmiştir.
Meksika mutfağı; bol acılı sosları, damakları yakarken tatlandıran lezzetleri ve karmaşık tarifleriyle ünlü. Bol baharatlı ve acılı yemeklerden vazgeçemeyenlere hitap eden bu güzel mutfakta adını aldığı kültürden izler taşıyan birçok farklı tarif yer alıyor.
Türkiye'nin En Acı Biberi Nedir? Ülkemizde yetiştirilen en acı biber, Samandağ biberidir. Hatay'da yetiştirilen bu biberin scoville değeri ise ortalama 50.000 SHU'ya sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri