Hobi olarak ilgilendiği tespih yapımına elektronik dükkanı soyulduktan sonra meslek olarak sarılan Yusuf Güney, Samanpazarı'ndaki atölyesinde 1 liradan daha küçük boyutta ve 1 gramın yüzde üçü ağırlığında bir tespih yaptı.
Tanyıldızı, çam reçinası olan 50 milyon yıllık fosil damla kehribarı işleyerek tane ebatları 1.6 milimetre olan bir tespih üretti.
Tespihin varlığına ilişkin ilk izler Mısır'da bulunmuştur. Hristiyan keşişleri tarafından kullanılmaktaydılar. Bugün Belçika sınırları içinde olan, 7. yy'a ait bir Rahibe'nin mezarında, taştan yapılmış tespih taneleri bulunmuştur. Tespihin bugünkü kullanım şekli 12. yy'a dayanmaktadır.
Arşivlerde tesbih ile ilgili bilgilere ancak 16. yüzyılın sonlarına doğru rastlanmaktadır. Ne var ki, Hz. Muhammed zamanında namaz ve dua sırasında hurma çekirdeği veya çakıl taşı kullanıldığı bazı hadislerden anlaşılmaktadır.
1991 Diyarbakır doğumlu, evli ve 3 çocuk babası Atasever bu mesleğe babası İbrahim Atasever'in yanında yetişerek başlamış. 20 yılı aşkındır da aşkla, şevkle binlerce ve her biri farklı özelliklere – tasarımlara sahip tesbihler üretmiş.
İlgili 29 soru bulundu
“Zikrin otuz üç adet yapılmasının tavsiye buyurulması, bu sayı üçe çarpıldığı zaman doksan dokuz ettiği içindir. Bu miktar ile zikirde bulunan kimse Allah'ı doksan dokuz ismiyle zikretmiş gibi olur.”
Cevap ( İlahiyatçı Meral Günel): Ebû Davud, Tirmizî, Nesaî ve Hakim'in kaydına göre Rasûl-i Ekrem Efendimiz, her namazdan sonra ümmetine de tavsiye ettiği zikirlerini (otuz üçer defa tesbih-sübhanallah- tahmid-elhamdülillah- ve tekbir-allahuekber-) parmak eklemleriyle yapardı.
Tesbihin dini inanış dışında bir amaçla kullanılması ilk olarak kabadayılarda görülmüştür. Kabadayılar o dönemde dini inanışa saygısızlık olmasın diye 33 taneli tesbihleri tercih etmemiş, 17 taneli maskot efe tesbihleri kullanmışlardır. Maskot efe tesbihlerin tane sayısının 17 olmasının nedeni budur.
99'lu Tesbih: 99'un Anlamı
99'lu tesbih , esas olarak Allah'ın kutsal isimlerinin hesaplanmasına ve tekrarlanmasına yardımcı olur. Ayrıca bir dindarlık görünümünü yansıtmak için de bazı kişiler boynuna takar. 99 'lu tesbihin nispeten uzun olması, yapıldığı malzemenin hafif ve belirli bir boyutta olmasını gerektirir.
Müslümanların kullandığı 99'luk tespih, Allah'ın 99 güzel sıfatını (esmâ-i hüsnâ) temsilen tasarlanmış, her bir sıfatın boncuklara altın veya gümüş çivilerle nakşedildiği bazı tespihler çok nadide parçalar olarak koleksiyonlarda yerlerini almıştır.
CEVAP: Peygamberimiz parmak boğumlarıyla tesbih sayardı. Genellikle sağ parmağının boğumlarıyla sayardı. Bugünkü anlamda tesbih Asr-ı Saadette yoktu. Sahabe ise genellikle hurma çekirdekleriyle tesbih çekerlerdi.
Tesbihleri. Şevket Canpolat Türkiye'nin en önemli ve en başarılı tesbih ustalarından biridir.
Mardin'de bulunan Kehribar Tespih Evi'nde dünyanın en pahalı ve değerli tespihleri satılıyor. Bazı tespihlerin değeri 400 bin TL'yi buluyor. Mardin'de bulunan Kehribar Tespih Evi'nde değeri 400 bin TL'yi bulan dünyanın en pahalı ve değerli tespihleri satılıyor.
Tesbihi ibadet amaçlı ilk kullananlar Hindular ve Budistler olmuştur. Tesbihin varlığı Hindistan'dan doğuya, oradan Orta Doğu'ya ve Avrupa'ya yayılmış, bugün ise tüm dünyada bilinilirliği sağlanmıştır. Tesbihin İslam dünyasına hangi tarihlerde girdiği kesin olarak bilinmemektedir.
Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır.
Bu konuda büyüklerimizin bize söylediği şudur; Gün içerisinde, halkla birlikte de Hakk'ı zikretmek isteyenler için gösteriş ve riya olmadan, avuç içinde kaybolacak ebatta bir 'tesbih' aracı istenmiş. Malum 99'lük tespih uzun olduğu için dışarıda elde tutulamıyor. 33'lük el içinde kaybolur ve kişiye mahsustur.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
tesbih pazarında 10 bin dolara satılıyor.
Zaza tesbih, çift taraflı püskülü olan ve tek sıra ip üzerine dizilmiş farklı sayılardaki tanelerden oluşan imamesiz tesbihlere denir. Geleneksel tesbihlerin taneleri imamede birleşirken zaza tesbihler açık şekilde çift kamçılı tasarlanır.
Hem Osmanlı kehribar tesbihler, hem de kaya kehribar tesbihler, hem de fosilli kehribar tesbihler şu an piyasanın en pahalı tesbih modelleri. Bir diğer yandan şöyle bir bilgi vermek de mümkün: Şu an kehribar tesbihler için piyasadaki en pahalı tesbih türü denebilir.
Peygamber Efendimizin sandukasını yaptırdığı ve öd ağacından yapılan tespihin kendisinin en çok sevdiği tespih olduğunu anlatan Adil Dağ, “Şu anda benim en çok hoşuma giden tespih ise öd ağacından yapılan tespihtir. Bu tespih Peygamber Efendimizin sandukasını yaptığı bir ağaçtır.
Tutulan damarlarda anevrizma denilen tesbih tanesi gibi baloncuklara neden olur; bu anevrizma duvarı incelip yırtılarak kanamaya neden olabilir. Çocuklar ve yetişkinler arasında ana semptomlarda farklılıklar olsa da her yaştan insanı etkileyebilir. Görülme sıklığı milyonda 1 ila 10 arasında değişir.
- Hadis rivayetlerinde geçen sayılardan az veya çok zikir veya tesbih çekmek elbette zararlı değildir; ancak kâmil manada sevaba erişmek için şifre gibi buna uygun olması gerekir... - Namazlardan sonra 33'er defa tesbih, tahmid ve tekbir getirmek / yapmak sünnet-i müekkededir.
Stres Azaltma: Tesbih çekmek, erkeklerin stres ve gerginliğini azaltmalarına yardımcı olur. Tesbih çekmek, tekrarlayan hareketler yaparak sakinleşme hissi verir ve kişinin rahatlamasına yardımcı olur. Estetik Görünüm: Tesbihler, estetik görünümleri ile dikkat çekerler.
Namazdan Sonra Tesbihat Yapılmazsa Ne Olur? Namazdan sonra tesbihin çekilmemesinde herhangi bir sakınca ya da günah durumu mevcut değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri