Şangay Metrosu, 676 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun metro hattına sahip.
Moskova'daki metro ağını büyütmeyi ve modernize etmeyi hedefleyen yeni hat, 70 kilometre uzunluğunda ve 31 istasyon ile 3 elektrik deposuna sahip.
En uzun metro sistemi Şanghay metrosu, en işlek metro sistemi Pekin metrosu ve en fazla istasyona sahip olan metro sistemi ise New York metrosudur.
Yaklaşık 390 kilometre uzunluğunda raylı sisteme sahip New York metrosunda hala 80 yıl öncesinin teknolojisi kullanılıyor. "Dünyanın en harika şehri" olarak nitelendirilen New York'ta metroyu kullananlar günlük ulaşımda zorluklar yaşıyor.
LONDRA METROSU
Dünyanın ilk metrosu olarak kabul edilen Londra yer altı metrosu 1863 yılında kullanıma girmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
İstanbul'un metro sistemleri ile tanışması 1875 yılında Fransız mühendis Eugene Henri Gavand'ın Tünel girişimi ile gerçekleşmiştir. Karaköy - Beyoğlu istikametinde yer alan bu raylı sistem İstanbul'un ve Osmanlı Devleti'nin ilk metro sistemidir ve bu yüzden ayrı bir önem arz etmektedir.
Arka planda Fuji Dağı ile Japonya'daki Tōkaidō Shinkansen yüksek hızlı demiryolu hattı. Tokyo ve Osaka şehirlerini birbirine bağlayan Tōkaidō Shinkansen, dünyanın ilk yüksek hızlı demiryolu hattıdır.
"İtalik" yazılan hatlar "inşa hâlindeki ve/veya proje aşamasındaki" hatları göstermektedir. Türkiye'de metro işletmesi bulunan 5 il ve 20 metro hattı bulunmaktadır.
Yeni teknolojikekipmanlar ve konforla donatılmış olan trenler, metrekarede 6 yolcu taşıma kapasitesine sahip. Trenlerde saatte 140 km hız ile güvenle ulaşım sağlanacak.
İstanbul genelinde 328,70 km. uzunluğunda kent içi raylı sistem işletmesi bulunmaktadır.Toplam sistem içerisinde 215,15 km. uzunluğundaki 18 hat ile her gün 2,5 milyonun üzerinde yolcuya hizmet veren Metro İstanbul, hizmet kalitesi ile de dünyada örnek gösterilen markalar arasındadır.
Sistemde toplam 270 istasyon vardır. Hatların toplam uzunluğu 400 kilometredir. Bu uzunlukla Şanghay metrosundan sonra dünyanın en uzun ikinci metrosu sistemidir. Sistemin %45'i yeraltı tünellerinden oluşmaktadır.
Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da bulunan hat iç mimarisi ve tasarımıyla dünyanın en güzel metrosu olarak kabul ediliyor. Yaklaşık 340 kilometrelik uzunluğa sahip Moskova Metrosu, her gün günde 19,5 saat aralıksız çalışarak 9.2 milyon yolcuyu taşıyor.
Toplam 17,5 km. olan bu yeni açılışlar ile İmamoğlu'nun 3,5 yıllık hizmet süresi içinde 46,6 km.lik raylı sistem inşaatının tamamlandığı bilgisine ulaşılıyor. Yani İmamoğlu'nun yıllık ortalaması 13,3 km.ye tekabül ediyor.
İşletilmekte olan mevcut hatlarından elde edilen gelirin büyük bölümü İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasına gidiyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hizmete açılan 76,60 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Gebze (Marmaray) Banliyö Hattı'nın gelirleri ise bakanlık tarafından alınıyor.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin raylı sistem işletmeciliğinden sorumlu şirketi İzmir Metrosu, 17. yılını kutlamanın gururunu yaşıyor.
İstanbul'un ilk modern metro hattı olan M1'in inşasına 1986-87 yılları arasında karar verildi ve Aksaray - Kocatepe arasındaki ilk etap 3 Eylül 1989'da hizmete girdi. Hat hizmete girdikten sonra "hafif metro" olarak tanımlansa da 2006 yılında yapılan düzenleme ile M1 olarak değiştirildi.
Paris metrosu Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan dünyanın en eski ve büyük metrolarından biridir. İlk hatı 1900 yılında inşa edilen Paris metrosunda bugün 16 hat mevcuttur ve toplam 214 km hat uzunluğuna sahiptir. Paris şehrin sembolü olarak gösterilen Paris metrosunun mimari şekli Art nouveau'dan etkilenmiştir.
Türkiye'nin ilk sürücüsüz metrosu olan Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı da dahil edildiğinde yeni hatlarla birlikte İstanbul'da sürücüsüz metro hattı sayısı 10'a çıkacak. Bu özelliğiyle İstanbul, sürücüsüz metro sistemlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü olacak.
Metro, 1964 yılında Almanya'da kurulan ve bugün 30'dan fazla ülkede hizmet veren uluslararası perakende şirketidir.
Konya metrosu, Türkiye'nin Konya kentinde inşaat hâlinde olan metro ağıdır.
Kievde bulunan bu metro durağı 105 metre derinliği ile dünyanın en derin metrosuymuş. Sovyet dönemide sığınak olarak kullanılmış.
YHT, Ankara - İstanbul YHD ve Ankara-Sivas YHD hatlarında azami 250 km/sa, Polatlı - Konya YHD hattında azami 300 km/sa hızda çalışmaktadır. Ancak YHT, Ankara - İstanbul arasında yüksek hızlı demiryolunun henüz tamamlanmamış, Pamukova - Arifiye arası gibi bazı kesimlerinde 160 km/sa hız ile çalışmaktadır.
Bugün Japonya, "uzun burun" olarak bilinen çok daha hızlı trenler kullanıyor. Saatte 400 kilometre hıza ulaşan bu trenler, deprem olduğunda raydan çıkmamak için otomatik olarak yavaşlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri