Grigori Yakovleviç Perelman (Rusça: Григорий Яковлевич Перельман; 13 Haziran 1966), Matematikte çözülemeyen en büyük problemlerden biri olan
Dünyanın en zor matematik sorularından birini çözen Perelman kendisine sunulan 1 milyon dolarlık ödülü ise reddetti. “Dünyanın en zeki adamı olarak kabul edilen Doktor Grigory Perelman St. Petersburg'da bakımsız ve böceklerle dolu bir apartman dairesinde oturuyor.
'Conway Düğümü' adlı matematik problemi, 1970'te İngiliz matematikçi John Horton Conway tarafından gündeme getirilmişti ve 50 yıldır çözülemiyordu.
Grigori Perelman Berkeley'de. Matematikçileri yaklaşık bir asır boyunca uğraştıran bu problem 44 yaşındaki Rus matematikçi Grigori Perelman tarafından çözülerek 2002-2003 yıllarında çizimler hâlinde kamuoyuna sunuldu.
Matematik dehası Srinivasa Ramanujan'ın matematik dünyasına yaptığı inanılmaz katkılar, yaşamında çok değer görülüp bilinmese de ölümünden sonra hak ettiği değeri gördü. 32 yaş gibi erken bir yaşta ölen Ramanujan, bir matematik dehası olarak anılmaya devam edecek.
İlgili 26 soru bulundu
Johann Carl Friedrich Gauss ya da Gauß (30 Nisan 1777, Braunschweig, Almanya – 23 Şubat 1855, Göttingen), Alman matematikçi, astronom, istatistikçi, olağanüstü katkılardan dolayı "Matematikçilerin prensi" (Latince: Princeps Mathematicorum) ve "antik çağlardan beri yaşamış en büyük matematikçi" olarak anılır.
İki kişi, Tales (M.Ö. 624-547) ve Pisagor ( M.Ö.569-475), Yunan matematiğinin babası olarak kabul edilir.
156 yıldır çözülemeyen problemi çözerek tarihe geçen Enoch, ayrıca 1 milyon dolarlık (2 milyon 866 bin TL) ödülün de sahibi oldu. Nijeryalı Opeyemi Enoch adlı matematik profesörü, ilk kez 1859 yılında Bernhard Riemann tarafından ortaya atılan ve bugüne kadar çözülemeyen Riemann Hipotezi'ni çözmeyi başardı.
Abel Ödülü, Norveç Kralı tarafından her yıl bir ya da daha fazla matematikçiye verilen uluslararası ödül. Ödül adını Norveçli matematikçi Niels Henrik Abel'den almıştır. Çoğu zaman "Matematikçilerin Nobel'i" olarak anılan Abel Ödülü, matematik alanındaki en prestijli ödüllerden biridir.
Riemann hipotezi (Riemann zeta hipotezi olarak da bilinmektedir), matematik alanında ilk kez 1859 yılında Bernhard Riemann tarafından ifade edilmiş ve henüz çözülmemiş bir problemdir.
Adım: Soruyu çözmeye değil, anlamaya odaklan
Yeni nesil matematik soruları karmaşık ve aşamalı bir yapıya sahip olduğu için anlaması da normal metinlere göre daha zordur; dolayısıyla bir öğrencinin soruyu tam olarak anlamadan yeni nesil matematik sorularını çözmesi mümkün değildir.
Matematik dünyamızı anlamayı, tanımayı ve öğrenmeyi içeren tüm zihinsel süreçleri kapsar. Matematik denince aklımıza ilk gelen zekâdır.
Oktay Sinanoğlu, 1960-1961 yıllarında atom ve moleküllerin çok-elektronlu kuramı ile "Doçent" oldu. 1963'te 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandıran Oktay Sinanoğlu, 28 yaşında "tam profesör" unvanını aldı.
Hârizmî (Farsça: خوارزمی) ya da tam adıyla Ebû Ca'fer Muhammed bin Mûsâ el-Hârizmî (d. 780, Harezm - ö. 850, Bağdat); matematik, gök bilim, coğrafya ve algoritma alanlarında çalışmış Fars bilim insanı. Hârizmî 780 yılında Harezm bölgesinin Hive şehrinde dünyaya gelmiştir. 850 yılında Bağdat'ta ölmüştür.
Matematiğin bir "belirtici disiplin" olarak incelenmesi, MÖ 6. yüzyılda "matematik" terimini "eğitim konusu" anlamına gelen eski Yunanca μάθημα'dan (mathema) türeten Pisagorcularla başlar.
Milenyum (Binyıl) Problemleri, 2000 yılında Clay Matematik Enstitüsü tarafından belirlenmiş matematiğin farklı dallarındaki yedi probleme verilen addır.
Matematik ve diğer birçok bilimsel ve kültürel alan için Nobel Ödülü verilmemiştir. Bunun bir nedeni Nobel'in matematiği pratik bir disiplin olarak görmemiş olmasıdır. Hem Fields Madalyası hem de Abel Ödülü "Matematiğin Nobel Ödülü" olarak tanımlanmıştır.
Matematik hayatımızı düzenli hale getirir ve kaosu önler. Matematik ile beslenen belli yetenekler; akıl yürütme gücü, yaratıcılık, soyut veya uzamsal düşünme, eleştirel düşünme, problem çözme yeteneği ve hatta etkili iletişim becerileridir.
Pozitif tek tam sayılar
ζ(3) (Apéry teoremi) ve ζ(2n+1) (n ∈ N) kümesinin sonsuz çoklukta elemanının irrasyonel olduğu bilinmektedir. Riemann zeta fonksiyonunun da pozitif tek sayılar kümesinin kimi alt kümeleri için irrasyonel elemanlara sahip olduğu gözlenmiştir.
Bu problem Güçlü Goldbach Hipotezi ya da Goldbach Hipotezi olarak bilinir ve bugüne kadar çözülememiştir (Goldbach 1742; Dickson 2005, p. 421).
Kapak resminde Riemann hipotezi uyarınca asal sayıların “sayılar uzayındaki” dağılımını gösteren geometrik sarmalı görüyorsunuz. Bu da bir bilim yazarı olarak gördüğüm en hayranlık uyandırıcı ve bezdirici şeylerden biridir; çünkü matematiğin en büyük problemlerinden biri olan Riemann hipotezi 150 yıldır kanıtlamadı.
Asıl adı, Muhammed bin Musa El Harezmi'dir. 780 tarihinde Harezm'de (Özbekistan) doğdu. Bağdat Saray Kütüphanesi Müdürlüğü yaptı.
Öğrencilere Matematik Neden Zor Gelir? Matematik öğrenimi, soyut kavramların anlaşılmasını, problem çözme yeteneklerini ve mantıksal düşünme becerisini gerektirir. Bu kavramlar, bazı öğrenciler için soyut olduğu ve öğrenme tarzlarıyla uyumlu olmadığı için zorlayıcı olabilir.
Türk matematikçi. 1730 yılında şimdiki Manisa'nın Gelenbe kasabasında doğan Gelenbevi İsmail Efendi, Osmanlı İmparatorluğu matematikçilerindendir. Asıl adı İsmail'dir. Gelenbe kasabasında doğduğu için ikinci adı onun bu doğduğu kasabadan gelir. Daha çok Gelenbevi adıyla ün kazanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri