Aslında bu gerçeği tüm dünyaya kabul ettiren kişi ünlü Rönesans gökbilimcisi Kopernik olmasına rağmen, ondan bin 800 yıl önce doğmuş olan Aristarkos, ilk doğru tahmini yapan insandı.
Kopernik gün merkezliliği, Nicolaus Copernicus tarafından geliştirilen ve 1543 yılında yayımlanan bir astronomik modeldir. Bu modele göre Güneş, evrenin merkezinde hareketsiz olarak konumlandırılmıştı ve her şeyin başlangıcı olarak kabul edilirdi.
19. yüzyılın ortalarında, Fransız fizikçi Léon Foucault, Dünya'nın kendi ekseni etrafında döndüğünü ilk kez, kesin bir biçimde kanıtladı. Bunu da ürettiği akıl ve ustalık dolu bir düzenekle, yani 'Foucault Sarkacı' ile başardı.
Cevap: Dünya' nın yuvarlak olduğunu söyleyen ilk Türk Bilim insanı BİRUNİ' DİR.
Biruni, astronomi bilimi kapsamında çalışmalar gerçekleştiren Türk-Islam bilginlerinden bir tanesidir. Çalışmaları doğrultusunda döneminin oldukça ilerisinde sonuçlar elde eden Biruni, Dünya'nın küresel bir yapıda olduğunu savunmuş, Dünya'nın Güneş çevresindeki dönüşünü açıklamış, ispat etmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan kişi ise Macellan'dır. Ferdinand Macellan, 1519'dan 1522'ye kadar Doğu Hint Adaları'na beraber sefer düzenlediği dostu Juan Sebastián Elcano ile birlikte, dünyanın çevresini dolaşan ilk insan olan Portekizli kaptan ve kâşif.
İdrîsî, Dünya`nın küre şeklinde olduğunu düşünmekteydi. BİRÛNİ, Orta Asyalı büyük Türk bilginidir. Dünya`mızın küreye benzediğini dile getirmiştir. Pisagor, Dünya`nın Güneş etrafında döndüğünü ve yuvarlak olduğunu ileri süren ilk kişidir.
Doğrulanmış Cevap
Dünyanın yuvarlak olduğunu M.Ö.500 yıllarında matematiksel ölçümlerle ilk kanıtlayan kişi olarak PİSAGOR kabul edilmektedir.
Macellan'ın keşif gezisi dünya çevresinde yapılan ilk seyahattir ve Güney Amerika'daki boğazdan geçerek Atlas ile Büyük Okyanus'u birleştiren ilk deniz yolculuğudur.
İdrîsî'nin hazırladığı harita parçaları, yuvarlak bir Dünya haritası oluşturuyordu. İdrîsî üzerine Dünya haritasının işlendiği gümüşten bir küre yapmıştı.
Aristoteles, güneşin ve o dönemde bilinen diğer gezegenlerin dünyanın etrafında döndüğünü söylüyordu.
Eski çağlarda dünyanın düz olduğuna inanılıyordu. Galileo Galilei ve Pisagor, Dünya'nın geoit şeklinde olduğunu ilk savunanlar arasında yer almaktadır. Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtlayan ilk kişi ise Portekizli kaptan Ferdinand Macellan'dır.
Sonuç olarak teleskobu gökyüzünü incelemek için kullanan ilk bilim adamıdır. Galileo teleskobuyla gökyüzünü inceleyerek o güne kadar bilinmeyen bazı yıldızları keşfetti. Venüs'ün evrelerini ve Güneş lekelerini ilk gözleyen kişidir. Galileo'nun en büyük başarısı kuşkusuz Jüpiter'in dört uydusunu tespit etmesidir.
- 4 Eylül 973 yılında Orta Asya'da Harezm'de dünyaya geldi. - Avrupa'lılar Biruni'yi Aliboron ve Alberuni olarak bilir. - Coğrafya, Doğa bilimleri, Matematik, Astronomi( gök bilimi ) ve tarih alanında başarılı çalışmalara imza atmış önemli bir bilim adamıdır. -Biruni fazlasıyla zekiydi ve zekası ilgi çekiyordu.
Merhaba. Yanlış şıkkını işaretlemeliyiz. Dünya'nın güneş etrafında döndüğünü ileri süren bilim insanı Macellan değildir. Galileo Galile Dünya'nın güneş etrafında döndüğünü ve Dünya'nın yuvarlak olduğunu savunmuş ve ileri sürmüştür.
Dünyanın yuvarlak olduğunu fiilen ilk kanıtlayan Macellan oldu. Macellan keşif için çıktığı deniz yolculuğunda Batıya ve doğuya gidildikçe saat farkları olduğunu gözlemledi.
Zara Rutherford (d. 5 Temmuz 2002), Belçikalı-İngiliz bir havacıdır. Mikrohafiflikte bir uçakla dünyayı dolaşan ilk kişidir.
Macellan (1480-1521); Dünya'nın çevresini gemi ile dolaşarak başladığı noktaya ulaşacağını düşünmüş ve kanıtlamak için yol- culuğa çıkmıştır. Turu tamamlayamadan hayatını kaybetmiştir. Arkadaşları yola devam etmiş ve bu yolculuğu tamamlamıştır. Böylece dünyanın şeklinin yuvarlak olduğu ispatlanmıştır.
Doğrulanmış Cevap. Dünyanın çevresini dolaşan ilk denizci MACELLAN'dır. Macellan hakkında bilgiler edinelim; -Tam ismi Ferdinand Macellan'dır.
İtalyan bilim insanı Galileo Galilei, 385 yıl önce Dünya'nın Güneş'in etrafında döndüğünü söylemişti. Bu fikirleri kilise tarafından yanlış olarak kabul edildiği için ölümle yargılandı. Galilei, 20 Eylül 1642 yılında ölünceye kadar ev hapsinde kaldı.
Gölge boyu arasındaki fark, Nil ırmağı üzerindeki iki şehrin enlem farkını verdi. Böylece Eratosthenes yerkabuğunun eğriliğini ölçerek Dünya'nın yuvarlak olduğunu kanıtladı. Eratosthenes geometriden yararlanarak Dünya'nın çevresini 46 bin 100 km olarak hesapladı.
Cevap: Dünyanın yuvarlak olduğunu ileri süren Orta Asyalı Türk bilgini El - Biruni'dir.
Dünyanın yuvarlak olduğunu detaylarıyla açıklamış. Yerçekimi kanunu konusunda, Newton'dan önce incelemeler yapmış ve Dünya'nın merkezinin cisimleri çektiğini ve bu yüzden, dünya dönmesine rağmen üzerindekilerin boşluğa fırlamadığını açıklamış. Bîrûnî, 1049 yılında Gazne'de vefat etmiş.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Dünya Eğitim Vakfı, Dünya Bilim Tarihi'nin en önemli bilim adamlarından biri olan ve UNESCO tarafından 1974 yılında Evrensel Deha ilan edilen Ebu Reyhan El-Biruni 'den ilham alarak Biruni Üniversitesi'ni kurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri