Cevap. Açıklama: Dürbün, uzaktaki cisimleri büyüterek daha yakından görebilmeyi sağlayan optik alet. İnce kenarlı mercekten yapılır.Uzaktaki cisimleri çok rahat görürüz.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
Dürbünün göz merceği genellikle dürbün içine kalıcı olarak monte edilir ve önceden belirlenmiş bir büyütme ve görüş alanına sahip olmalarına neden olur. Ancak teleskoplar ve mikroskoplar ile göz mercekleri genellikle birbirinin yerine kullanılabilir.
Akromatik bir mercek, ışığıncamiçindeki kırılmasından oluşan renk hatalarını iki renkte sıfırlayan bir tasarımdır ve normalde arka arkaya yerleştirilmiş değişik tür camdan yapılmış, birbirine uyumlu iki mercekten oluşur. Doğru görüntü elde etmek ve boy kısaltmak için dürbünlerin iç yapılarında prizmalar kullanılır.
İnce kenarlı mercek ışınların belli bir noktaya toplanmasını sağlayan mercektir. Birçok alanda kullanılan bu mercek sayesinde görüntü elde edilir. Ayrıca mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünlerde de ince kenarlı mercek kullanılır.
İlgili 39 soru bulundu
Görevlerine göre farklılık gösterir. Projektör, dürbün, el feneri, ışıldak; bu tarz aletlerde de ince kenarlı mercekler kullanılır.
·Dürbünün kullanım amacı doğa sporları, hedef tutturma, gözetleme gibi eylemlerdir. Teleskoplar ise gökyüzünü gözlemek için kullanılır. ·Dürbünler yakın mesafeleri görmek için, teleskoplar ise çok daha uzak mesafeleri yakınlaştırmak için tasarlanmışlardır. ·Dürbünlerde kullanılan lensler kısa, mercekler küçüktür.
Çubuğu yere yatırın (mercek yüzeyine yaklaşık 45 ila 60 derece) ve sert kısım merceğe çarpmayacak şekilde silin. Merceğe zarar vereceğinden merceği kuvvetle ovalamayın. Ayrıca kir veya toz silinen alana yapışacağından geriye doğru silmeyin. Acele etmek düz olmayan bir yüzeye neden olacağından yavaşça silin.
Dolayısıyla en az 50 mm açıklığa sahip bir dürbün seçilmelidir.7x50 modeller elde rahatça tutulabilir ve geniş bir görüş alanı sağlar.10x50 de popülerdir ve ışık kirliliği gibi sorunların olduğu yerlerde genellikle 7x50`ye göre daha çok tercih edilir. Ayrıca kararlı ve rahat bir görüş için üçayak da tavsiye edilir.
Dürbün; uzakta bulunan cisimlerin yakındaymış gibi görünmesini sağlayan optik araçtır. Bir silindirik boru ve-her iki ucuna yerleştirilmiş birer yakınsak mercekten oluşur. Cisim yönündeki merceğe objektif, gözle bakılan merceğe ise oküler denir. Çeşitli büyütme güçlerinde yapılır.
Yakın Deneyim: Nesneleri 20 kez yakınlaştırmak için 50mm objektif lens ile 20x büyütme sayesinde net ve sağlam görüntü. Kaplama filmi ile objektif lens BAK-4 prizma ile işbirliği yapabilirsiniz böylece % 90% ortalama ışık geçirgenliği elde edilir.
Beraker 100x100 dev el dürbünü 100 mm mercek camı ve 100x büyültmesi ile 1000 m ilerdeki bir nesneyi 30m ye kadar mükemmel netlikte yaklaştırabilir. 100 mm lik mercek çapı ile çok geniş bir görüntü ve rahat bir görünüm sağlar ( Mercek çapı ne kadar büyük olursa o kadar geniş ve rahat bir bakış sağlanır).
İnce kenarlı mercekler; mikroskoplarda, büyüteç olarak, slayt makinelerinde, video, dürbünlerde ve hipermetrop göz kusurunun düzeltilmesi için üretilen gözlüklerin yapımında kullanılır. İnce kenarlı mercekler belirli mesafelerdeki cisimlerin düz ve büyük görüntülerini oluştururlar. Bu nedenle büyüteç görevi yaparlar.
Akıllı lensler göz içi mercek ve göz içi lens olarak ta adlandırılbilirler.
Farın içerisinde bulunan mercek olarak adlandırdığımız projektörler xenon ampül tipine göre üretilmektedir. Genellikle kısa farlarda xenon kullanılır. Xenon ampülünün ısınma süresi uzun olduğu için uzun farlarda mercek kullanılmaz. Halojen ampül ve halojen far reflektörü kullanılır.
Fresnel lens yoğun bir mercek (lens) tipidir. İlk olarak Fransız fizikçi Augustin-Jean Fresnel tarafından deniz fenerleri için geliştirilmiştir.
Göz Merceği - Kamera Lensi
Bir nesnenin net bir görüntüsünün oluşturulabilmesi için nesneden gelen ışığın, ışığı algılayan bir yüzey üzerine odaklanması gerekir. İnsan gözünde bu işlevi kornea ve göz merceği yerine getirir. Fotoğraf makinelerinde ise mercek (lens olarak da isimlendirilir) aynı işlevi görür.
Her insanın gözünde doğuştan gelen bir lens (mercek) vardır. Doğal mercek göze giren ışınları retina üzerine odaklamaktadır. Bazen doğal merceğin alınıp yerine yapay göz içi merceklerin yerleştirilmesi gerekmektedir.
"X" in sol kısmında yazan rakamlar kaç kat büyütme yapıldığını yazmaktadır. 10x50 dürbünde 10 kat büyütme yapılmaktadır. 20-100x70 dürbün zoom özelliklidir. O dürbünde 20 ile 100 kat arasında büyütme yapılmaktadır. "X" in sağ kısmında yazan rakamlar dürbündeki ön merceğinin çapını belirtmektedir.
Çift görüntü görüyorsanız veya göz yorgunluğu hissediyorsanız, dürbün ayarsızdır. Ayarı tamamladıktan sonra seçtiğiniz bir cisme bakarken, dürbünü gözünüzden birkaç cm uzaklaştırın. Dikkat etmeniz gereken, bu durumda oluşan görüntünün kesinlikle çift olmamasıdır.
Teleskoplardaki dürbünlerin görüntüyü ters gösterme nedeni, ışığın optik merceklerin odak noktalarından nasıl geçtiğine bağlıdır. Teleskoplarda, görüntü ters çevrilir çünkü ışık, merceklerin farklı şekillerde kırılmasına neden olan optik özelliklerle karşılaşır.
Dürbün, birbirinin aynı veya simetrik olan mercekler grubunun aynı noktaya odaklanacak şekilde yerleştirilerek gözlem yapacak kişinin her iki gözünü de kullanarak baktığında uzaktaki nesneleri yakındaymış gibi görmesine olanak veren cihazlara verilen genel addır.
GÜNEŞ'E BELLİ AMAÇLA ÜRETİLMİŞ ÖZEL FİLTRELER KULLANILMAKSIZIN DOĞRUDAN ÇIPLAK GÖZLE, FOTOĞRAF MAKİNASIYLA, DÜRBÜNLE VEYA TELESKOPLA BAKMAK GÖZLERDE KALICI HASARA, HATTA KÖRLÜĞE SEBEP OLABİLİR!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri