Bası doğrudan parmak veya el ile uygulanabilirse de steril gazlı bez veya pamuklu kompres ile kanayan yer üzerine bastırılması daha doğrudur. Kanama durmuyorsa el ile yapılan bası artırılarak kanama durdurulmaya çalışılır.
Kanayan yere parmak bastırmak. Kanayan damar parmakla kemik arasında sıkıştırılarak kanama durdurulabilir. ilkyardım çantasındaki mikropsuz gazlı bez yaranın üstüne konur ve üzerinden parmakla bastırılır. Gazlı bez yoksa temiz elle de aynı işlem yapılır.
Kanayan damarı inceltmek için kesiğin üstüne 15-30 saniye boyunca buz tutun veya soğuk kompres yapın. Bu kanamayı tamamen durduracaktır. Bu aslında temel olarak gözenekleri sıkılaştırmak veya cildin tıraştan dolayı gerilmesini önlemek için soğuk su uygulamamızla aynı mantıktır.
Zeytinyağı bitkisel kan sulandırıcı olarak nitelendirilmektedir. Son yıllarda alternatif tıp alanında adını sıklıkla duyuran zeytinyağı, kanın incelmesinde önemli bir rol oynar. Zeytinyağında bulunan polifenol adlı maddeler, farklı şekillerde bölünerek kanın pıhtılaşmasını engeller ve yeniden düzeni sağlar.
Hipovolemik şok (kanamanın niceliği ve hızı etkendir): Kanın %20'sinin kaybı önemli bir zarar vermez. Akut olarak %33'ünün kaybı öldürücüdür. Kanama yavaşsa örneğin 24 saatlik bir sürede kanın %50'si kaybedilirse öldürücü olmayabilir ama tehlikelidir.
İlgili 22 soru bulundu
Kanamayı önlemek için direk bası uygulanması, soğuk uygulama, immobilizasyon ve yüksekte tutma işlemleri gibi durdurma yöntemleri kullanılır. Akut dönemde, etkilenen alana soğuk kompres yapılması kanamayı azaltır. Kronik dönemde ise emilimi hızlandırmak ve ağrıyı azaltmak için sıcak uygulama önerilmektedir.
Atardamar Kanaması
Fışkırarak kesik kesik akar (köpüklü), açık kırmızı renklidir. Bu kanamalarda kısa sürede çok kan kaybedilebilir. Bu yüzden en tehlikeli kanama atardamar kanamasıdır.
Kantaron yağının birçok faydası vardır bu faydalarını sıralayacak olursak; Cilt lekelerinin yok olmasını sağlar. Vücutta oluşan kanamayı durdurur.
Hemofili, kanın gerektiği gibi pıhtılaşmaması sonucu kanamanın durmaması ya da geç durması ile kendini belli eden kalıtsal bir hastalıktır. Vücutta bir bölge kanadığında, kan hücreleri pıhtılaşarak kanayan damar ucunun tıkanmasını sağlar.
Kılcal damar kanamaları genellikle az miktarda olup hayati tehlike oluşturmadığı için özel bir tedavi uygulaması gerektirmez. Yara bölgesinin bol su ve sabunla yıkanarak temizlenmesinin ardından, kompresyon uygulama yoluyla kanama kolaylıkla durdurulabilir.
Traş olurken beklenmedik kesikler insanların canını sıkar. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda ve traş kesiği kanaması en çabuk nasıl durdurulur dediğinizde, özellikle buz kompresi etkili bir yöntem olarak ortaya çıkmaktadır. Buz ve soğuk damarları büzerken, damarlarda kanama elbette daha düşük seviyede olacaktır.
Ameliyattan ortalama 14 gün sonra deri yaması yatağına yapışmış ve deri yaması alınan alan da kendiliğinden iyileşmiş olur.
Nane kas gevşetici özelliğe de sahiptir. Gebelik döneminde tüketilmesi sağlıklı değildir. Mutlaka doktora danışılmalıdır. Nane çayını gün içinde aşırı tüketmek, mide yanmasına ve ishale neden olacaktır.
Kanayan yere en yakın basınç noktasına baskı uygulanır Kanayan bölge yukarı kaldırılır. Çok sayıda yaralının bulunduğu bir ortamda tek ilkyardımcı varsa, yaralı güç ko- şullarda bir yere taşınacaksa, uzuv kopması varsa ve/veya baskı noktalarına baskı uygulamak yeterli olmuyorsa turnike uygulanır.
Ancak yine de herhangi bir enfeksiyona karşı kılcal damar kanamalarında da ilk yardım önem arz etmektedir. Öncelikle kılcal damar kanaması görülen bölge üzerine temiz bir bez yardımı ile basınç uygulanır. Belli bir süre sonunda kanın durması beklenir. Kan durmamış ise basınç artırılarak baskıya devam edilir.
Kana; latincede hema, kanı inceleyen bilim dalına ise hematoloji denir. Bu sözcükler eski Yunancada kan sözcüğünü karşılayan haimadan türetilmiştir. Kan, kolloit bir madde olup homojen görünse bile, heterojen bir karışımdır.
Aşırı adet kanaması, progesteron ve östrojen hormonlarındaki dengesizliklerden kaynaklanabilir. Adet döngüsünün bozulması ve ağır kanama bu tür hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Rahim anomalileri olan polipler veya miyomlar aşırı adet kanamasına neden olabilir.
Hemofili, bu mekanizma içinde yer alan pıhtılaşma faktörlerinin doğuştan eksikliği sonucu oluşur. Buna bağlı olarak kanama durmaz pıhtı oluşmaz. Başlıca 2 tipi vardır. Faktör 8 eksikliği Hemofili A ve faktör 9 eksikliği Hemofili B olarak adlandırılır.
Postkoital kanama, cinsel ilişkiden sonra vajinadan gelen kanamadır. Ağrı ile ilişkili olabilir veya olmayabilir. Kanama rahim, serviks, vajina ve vajina yakınında bulunan diğer doku veya organlardan olabilir. Postkoital kanama rahim ağzı kanserinin ilk belirtilerinden biri olabilir.
Kılcal kanama genellikle kısa bir süre içinde kendi kendine durur. Kanamayı bir an önce durdurmak istiyorsanız steril bir gazlı bez veya temiz bir bez kullanarak yaraya nazikçe uygulayabilirsiniz. Ancak bundan önce yarayı temizlemek ve dezenfekte etmek çok önemlidir.
Vücudun herhangi bir yerinde gelişen kanamalarda kanın damar dışına akmasını engelleyen mekanizmaya pıhtılaşma yani hemostaz denir.
Baskı yapılan bölgede kanamanın durmaması durumunda bölgeye bandaj uygulaması yapılmalıdır( turnike değil). Kanamanın hala durmaması durumunda kanayan bölge kalp seviyesinden yukarı kaldırılıp en yakın bası noktasından damardan gelen kanı azaltmak için baskıyla ilkyardım uygulanabilir.
Ekimoz, çarpma, düşme gibi bir travma sonucu deri altında kan birikmesidir. Kılcal kan damarları hasar görür, kan sızar ve yakın dokularda toplanır. Bu derinin altındaki herhangi bir alanda veya ağız gibi mukoza zarında olabilir. Ekimoz ciltte büyük kırmızı, mavi veya mor bir alan olarak görünebilir.
Kanın herhangi bir nedenledamar bütünlüğünün bozularak kanın damardan çıkmasına kanama (hemoraji) denir. Yetişkin bir insanda ortalama 4.5-6 litre kan vardır. Bunun %10 nun kaybedilmesi ile halsizlik yorgunluk, baş dönmesi , çarpıntı gibi belirtiler görülür. %2o kan kaybı ile şok ve hayati tehlike oluşur.
Kılcal damar çatlaması kılcal damarların zayıflamış noktalarının genişlemesi ve yırtılması ile gerçekleşir. Kılcal damar çatladığında kan cildin yüzeyine sızar. Bu durumda, kılcal damarlar deride kırmızı şeritler halinde gözükür ve ciltte morluklar oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri