Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır.
Olay Hikayesi Temsilcileri
Dünya Edebiyatında olay hikayesinin en önemli yazarı, Fransız kökenli Guy de Maupassant olarak bilinir. Yazarın, olay hikayesi türünde 300 kadar hikâye yazdığı bilinmektedir. Türk edebiyatında ise olay hikayesi denildiğinde akıllara önce Ömer Seyfettin gelir.
Durum Hikâyesi: Olay anlatımına dayanmayan, kişilerin veya hayatın bir kesitinin ele alındığı hikâyelere denir. Bu tür hikâyelerde merak duygusu geri plana itilir ve bir durum veya kişi betimlenir. Durum hikâyesinin en önemli örnekleri, Rus yazar Anton Çehov tarafından verilmiştir.
Eğer hikayede yaşanan olayları rahatlıkla özetleyebiliyorsanız, bu bir olay öyküsüdür. Eğer özetlemeye çalıştığınızda bir karakterin düşündükleri, hissettikleri, bir olaya karşı verdiği tepkiler işinizi zorlaştırıyorsa, bu muhtemelen bir durum öyküsüdür.
İlgili 37 soru bulundu
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Çehov tarzı hikaye 1920'li yıllarda batı dünyasında Franz Kafka tarafından kullanılmıştır. Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi ise; Haldun Taner'dir.
Milli Edebiyat döne- minde Ömer Seyfettin “ olay öykücülüğünün (Maupassant 'mopasan' tarzı)” en mükemmel örneklerini verir. “Çehov tarzı” denilen durum-kesit öykücülüğünün ilk örneklerini ise Memduh Şevket Esendal (1883-1952) vermiştir.
Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir. Olay, metnin başat ögesidir.
Durum hikayesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Çehov vermiştir. Çehov tarzı öykü ismiyle de bilinen bu yazın türünde ilk kez klasik kurgunun dışına çıkılmıştır. Karakterlerin yaşadıklarından çok hislerinin, düşüncelerinin ve izlenimlerinin ön plana çıktığı durum hikayesinin kahramanları sıradan insanlardan seçilir.
Çehov tarzı hikaye, durum hikayesi olarak bilinen bir türdür. Bu türün diğer ismi ise kesit hikayesidir. Çehov tarzı hikayenin ismi Rus yazar Anton Çehov'dan gelmektedir.
Batılı anlamda ilk hikaye örneği Samipaşazade Sezai tarafından kaleme alınan Küçük Şeyler adlı eserdir.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır.
1) Serim: Hikayenin giriş bölümüdür. Bu bölümde olayın geçtiği çevre , kişiler tanıtılarak ana olaya giriş yapılır. 2) Düğüm: Hikayenin bütün yönleriyle anlatıldığı en geniş bölümdür. 3) Çözüm: Hikayenin sonuç bölümü olup merakın bir sonuca bağlanarak giderildiği bölümdür.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
Öykücülüğe başladığı ilk yıllarda, dilde sadeleşmenin öncüsü olan Ömer Seyfettin'in izinden giden Esendal, ustalık dönemine eriştiğinde, hem Ömer Seyfettin'den, hem de kendi çağdaşlarından daha sade ve düzgün bir dille yazmıştır.
Durum / Kesit öyküsünün dünya edebiyatındaki öncüsü, ünlü Rus sanatçı A. Çehov'dur. Bizim edebiyatımızda Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal gibi sanatçılar bu türün başarılı örneklerini vermişlerdir.
Öz. Türk Edebiyatı'nın tanınmış öykü yazarlarından biri olan “Memduh Şevket Esendal”, günlük yaşamın her hangi bir kesitini ele” alıp anlatan "Çehov Tarzı" öykü türü yazıların bilinen etkili isimlerindendir. Çehov'un karamsar yanı yerine yaşama ümit, neşe ve kuvvet veren yazılar yazmıştır.
Ömer Seyfettin Maupassant (Mopasan) tarzı olay öykücülüğünün tartışmasız en büyük ismidir. Sait Faik Abasıyanık ise ilk örneklerini Memduh Şevket Esendal'ın verdiği Çehov tarzı durum-kesit öykücülüğünün en önemli ismidir.
Çehov tarzı olarak bilinen durum hikayeciliği anlayışının öncülerindendir. Hikayeleri gerçek yaşamdan izler taşımaktadır. Sait Faik Abasıyanık edebi anlayışı, İstanbul sokaklarının gerçek yüzünün okuyucuya tüm gerçekliği ve samimiyetiyle ayna tutulması olmuştur.
Ömer Seyfettin, bir mefkûre ve dava adamıdır. Eserlerini içerik olarak bu esas üzerine geliştirmiştir. Türk edebiyatının en önemli hikâye yazarlarından Ömer Seyfettin, eserlerini olay hikâyesi (Maupassant tarzı hikâye) tarzında kaleme almıştır.
Sait Faik Abasıyanık, Cumhuriyet Dönemi Türk hikâyeciliğinde durum hikâyesi geleneğinin en önemli temsilcilerindendir.
Karakterlerin duygu ve düşüncelerinden çok birbiri ardınca gelişen olayların anlatıldığı öykülere, Maupassant tarzı hikaye denir. Bu tür hikayeler ilk kez Fransız yazar Guy de Maupassant tarafından kaleme alındığı için, olay öykülerine bu isim verilmiştir.
Kaşağı hikâyesinin basit, trajik bir olay örgüsü vardır. Anlatıcı kahraman olan yazar, annesinden uzak kaldığı çiftlik günlerinde kardeşi ile beraberdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri