Değerli kardeşimiz, Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz.
Duşta, yani ayakta idrar yapmak, uzun vadede farklı sonuçlar doğurabiliyor. Dr. Alicia Jeffrey-Thomas, ayakta idrar yapmanın pelvik tabanına zarar verdiğini belirtiyor. Zira düzenli olarak ayakta idrar yapmak kadınların pelvik tabanını olumsuz etkileyerek idrar kaçırmalarına neden olabiliyor.
Banyo esnasında idrarımı tutmayıp banyoya yapıp ve banyoyu güzelce yıkadıktan sonra burada gusül abdesti alıyorum, aldığım abdest sahih midir? Bu durumun gusül veya abdeste bir zararı olmaz.
İbadetleri yerine getirirken de necasetten uzak durmalıdır. Dinimizin necis (pis) saydığı şeylerden biri de idrardır. Eğer bir kimsenin bedeninde, elbisesinde, namaz kılacağı yerde böyle bir pislik bulunursa kıldığı namaz kabul olmaz. Çünkü namazın şartlarından bir tanesi necasetten taharettir.
Haramlığın söz konusu olmadığı durum, su kişiye ait olduğu ve taharet için başka suyun bulunduğu, o suyun tek su olmadığı durumdur. Ancak o su başkasının mülkü olursa veya kamuya ait olursa yahut ona ait olmakla birlikte başka su bulunmaz ve vakit girdiğinden o su ile abdest almak zorunlu olursa haram olur.
İlgili 25 soru bulundu
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Dinimizde ayakta idrar yapma tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi ayakta yaparken kıyafetlere ve etrafa sıçrayan idrardır. Ayrıca ayakta idrar yapıldığı zaman idrar kesesi tamamen boşalmayıp kalan idrar sonradan çamaşırda ıslaklık ve kirlenmeye sebep olmaktadır.
Bu durum da ibadetlerine zarar verebilir. Peygamber Efendimiz (asm) bu konuya dikkat çekmek için ikaz ve uyarıda bulunmuştur. Yoksa necaset bulaşmadan ayakta idrar yapmak günah olmaz. Bununla beraber oturarak tuvalet ihtiyacını gidermek hem adaba uygundur hem de sağlık açısından daha faydalıdır.
Bazı sağlık uzmanları ve haber kaynakları, tıbben doğru olmamasına rağmen ayakta idrar yapmanın erkek sağlığına zarar verdiği bilgisini yaymışlardır. Sonuç olarak, ayakta idrar yapmak dinde yasak olmadığı gibi sağlık açısından iddia edildiği gibi sakıncalı görünmemektedir.
Ateşin üstüne işenmesi yasak değildir. Ateşe işeme yasağı eski türklerin dininde mevcut bir yasaktı ve oradan gelenekler aracılığıyla bu zamana kadar gelmiş demek ki ve halen söyleniyor. İslamda yeri yoktur.
Gusletmek isteyen kimse niyet ederek besmele çeker. Ellerini yıkar, vücudunda bir necaset/maddî kirlilik var ise onu temizler, avret yerlerini yıkar. Sonra sağ eli ile üç defa ağzına su vererek iyice çalkalar, daha sonra üç defa burnuna su çekerek temizler ve namaz abdesti gibi abdestini tamamlar.
Birine bakmak veya birine dokunmak neticesinde eğer şehvetle meni gelirse bu, guslü gerektirir. Akan şeyin rengi ve kokusundan meni olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer akan şey beyaz renkli ince bir sıvıysa bu meni değil, mezidir. Dolayısıyla boy abdestini gerektirmez, sadece abdestinizi bozar.
Bu yüzden abdest aldığımız yer necasetten (pislikten) temiz olmalıdır. O sebeple alaturka tuvaletin bulunduğu yerde, zaruret olmadıkça, boy abdesti veya normal abdest almak uygun değildir. Ama mecbur kalınca necasete dikkat ederek abdest alınabilir.
İDRAR TUTUKLUĞUNUN NEDENLERİ
Böbreklerden gelen bir taş parçasının idrar yolunu tıkaması veya doğuştan idrar yolunun yapısının düzgün olmaması, idrar tutukluğu sebeplerinden birkaçıdır. İdrarın dışarı atılacağı yolu ya böbrekteki taş yüzünden tıkalı ya da prostat büyümesi sebebiyle sorunludur.
Banyoda mümkün mertebe konuşulmamalı aşikare Kuran, ilahi, türkü vb söylenmemelidir. Banyoda su ayakta dökünülmeli, zaruri bir durum olmadıkça oturarak yıkanılmamalıdır. Cünüplük yoksa bile her banyo sonunda sünnete uymak adına gusül abdesti alınmalıdır. Banyoda kesin suretle küçük ya da büyük abdest yapılmamalıdır.
Banyo yapılan yere küçük abdest bozmak haram değildir; bundan dolayı bir günah olmaz. Ancak bu durum banyo adabına uygun düşmez. Peygamberimiz bu hususta da önemle durur. "Sizden biriniz banyo yaptığı yere idrar etmesin.
Çatallı İdrar – Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi. Share: İşeme halinde idrar fıskiyeden çıkar şeklinde çatallı olarak akıyor ise bu mesanenin aşırı aktivitesinden ya da mesane çıkımında tıkanıklığa yol açan bir nedenden kaynaklanıyor olabilir.
Çünkü idrarın mesanede uzun süre kalması, orada hastalık yapan bakterilerin artmasına, koruyucu hücrelerin bozularak idrar yolu enfeksiyonu oluşmasına yol açar. Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen enfeksiyondur.
İdrar yapıldıktan sonra idrar yollarında kalabilecek damla ve sızıntıların temizlenmesine özen gösterilmesi gerekir. Bu şekilde idrar yollarında tam kurulanma sağlanmışsa abdest alınabilir.
Buhari ve Müslim, Abdullah b. Abbas (r. a)'ın şöyle söylediğini rivayet etmişlerdir. Rasulullah (asm) iki kabrin yanından geçti ve şöyle buyurdu: “Bu kabirlerde yatanlar azap görmektedirler ama büyük bir şeyden dolayı azap görmüyorlar.” İdrarı ayakta yapmak günah değildir.
Namaz kılan idrarı üzerine sıçratmamak için duyarlılık göstermesi gerekir. İslam fıkhında buna 'istibra' denir. Kişi ayakta idrar yaptıktan sonra abdest alırsa ve bu birkaç adım sonra çıkarsa abdestin bozulmasına yol açar. Bu durumda namazın sıhhatini tehlikeye düşürür.
“Birçok erkek mesanesini tam olarak boşaltamazsa idrar yapmak için oturur. Oturduğunuzda karın kaslarınızı daha fazla kullanabiliyor ve mesanenizi tam anlamıyla boşaltabiliyorsunuz” dedi.
Genel olarak çoğu erkek ayakta boşaltır idrarını. Ayakta idrar boşaltımı yapanların bir kısmı bir eliyle duvara destek alacak şekilde dayanır. Bazı erkekler de , sağlık, din, alışkanlık gibi nedenlerden ötürü de genellikle oturarak idrarını boşaltır.
BBC Türkçe'nin haberine göre, doktorlar, bağışıklık sistemini güçlendirmek, haşimoto ve fibromiyalji gibi hastalıklardan kurtulmak ve cildi güzelleştirmek için içilen idrarın bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına yol açabileceğini, idrarın yararlı olduğu konusunda hiçbir bilimsel verinin olmadığını söylüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri