32 “Ecel-i müsemma” terkibi, Kur'an'da 20 yerde geçmektedir. Bu âyetler: (Bakara, 2/283; En'am, 6/2,60; Hûd, 11/3; R'ad, 13/2; İbrahim, 14/10; Nahl, 16/61; Tâhâ, 20/129; Hac, 22/5,33; Ankebût, 29/53; Rum, 30/8; Lokman, 31/29; Fâtır, 35/13,45; Zümer, 39/5,42; Mü'min, 40/67; Şûrâ, 42/14; Ahkâf, 46/3; Nuh,71/4).
En'am Suresi, 2. ayet: Sizi çamurdan yaratan, sonra bir ecel belirleyen O'dur. Adı konulmuş ecel, O'nun Katındadır. Sonra siz (yine) kuşkuya kapılıyorsunuz.
Hicr Suresi, 5. ayet: Hiçbir ümmet, kendi ecelini ne öne alabilir, ne de onlar ertelenebilirler. Nahl Suresi, 61. ayet: Eğer Allah, insanları zulümleri nedeniyle sorguya çekecek olsaydı, onun üstünde (yeryüzünde) canlılardan hiçbir şey bırakmazdı; ancak onları adı konulmuş bir süreye kadar ertelemektedir.
Allah'ın takdir ettiği, ecelin değişmesi söz konusu değildir.
Ecelleri gelince, ne bir an geri kalırlar ne de bir an öne gelebilirler. Ve her toplum için bir vade belirlenmiştir. Öyle ki, vadeleri dolduğunda ne bir an geri kalabilirler ne de bir an öne geçebilirler. Her ümmetin eceli vardır, ecel zamânını insânlar ne takrîb ve de te'hîr idemezler.
İlgili 31 soru bulundu
Kur'an âyetlerinden anlaşıldığına göre, ecel ne vaktinden önce gelebilir ne de geciktirilebilir: "Her ümmetin bir eceli vardır. Ecelleri gelince ne bir an geri kalırlar, ne de bir an ileri gidebilirler" (el-A'râf 7/34; Yûnus 10/49), "Allah eceli geldiğinde hiçbir kimse için erteleme yapmaz..." (Münâfikun 63/11).
Fakat, ecel hasıl olmadan önce, sadaka, dua ve amel-i salih ile, ömür uzar. Zira Fâtır sûresinde meâlen; (Herkesin ömrü ve ömürlerin kısalması hep yazılıdır) buyurulmaktadır' dedi.”
Hayatımızda yaşanmış ve yaşanacak şeylerin özetle her şeyimizin detaylı bir şekilde yazılı olduğu kaderimizin defteri olan Levh-i Mahfuz'da doğum zamanı ile beraber elbette ölüm tarihimizde bellidir.
Siz inanıyor musunuz? İnsanın hayatında değişmeyen 3 şey varmış; Doğum tarihi, ölüm tarihi ve evleneceği kişi. Duayla hayatındaki şeyleri değiştirebilirmişsin ama bu 3 şey değişmezmiş.
Yani her insanın bir tek eceli vardır ve o ecel, ezelde Rabbimiz tarafından yazılmıştır.
Ecel (Arapça: أجل) (Sözlük anlamı: Hayatın sonu, ölüm zamanı.) İslam dininde insanın mukadder (Allah tarafından yazılıp kararlaşmış) olan ömrünün son bulmasına denir. Ecel geldiği zaman, ne bir dakika ileri gider ne de bir dakika geri kalır. İslam inancında insan her ne sebeple ölürse ölsün, eceli ile ölmüş olur.
32 “Ecel-i müsemma” terkibi, Kur'an'da 20 yerde geçmektedir. Bu âyetler: (Bakara, 2/283; En'am, 6/2,60; Hûd, 11/3; R'ad, 13/2; İbrahim, 14/10; Nahl, 16/61; Tâhâ, 20/129; Hac, 22/5,33; Ankebût, 29/53; Rum, 30/8; Lokman, 31/29; Fâtır, 35/13,45; Zümer, 39/5,42; Mü'min, 40/67; Şûrâ, 42/14; Ahkâf, 46/3; Nuh,71/4).
Zümer Suresi 30. ayet:
“Elbette sen öleceksin, onlar da ölecek. Sonra da kıyamet gününde rabbinizin huzurunda davalaşacaksınız.”
6: Biz elbette kendilerine peygamber gönderilenleri de sorguya çekeceğiz, gönderilen peygamberleri de mutlaka sorguya çekeceğiz. 7: Sonra olup biten her şeyi kesin bir bilgiye dayanarak kendilerine anlatacağız. Çünkü biz, hiçbir zaman onlardan uzak ve habersiz değildik.
Secde sûresinde (32/11) insanların canını almakla görevli olan melekten “melekü'l-mevt” (ölüm meleği) diye bahsedilir.
Hiç şüphesiz tam bir ilimle kendilerine (yaptıklarını) anlatacağız ve biz (onlardan asla) uzak değildik. Sonra da, tüm yaptıklarını şaşmaz ve kesin bir bilgi ile onlara bildireceğiz. ÇünküBiz, her an onların yanındaydık ve olup bitenlerden asla habersiz değildik! Onlara bilgi ile anlatırız.
el Cevab: Evlilik hem kaderdir hem de tercihtir. Tercih ile kader çelişmezler. Mükellef bireylerin tercihleri kendilerine verilen seçme hürriyeti ile olur. Yüce Allahın ilmi ve ezelde kullarının ne yapacaklarını bilip onların kaderlerini levhi mahfuz da yazması ise kaderleridir.
Kader, herkesin kendi iradesiyle ne yapacağını, kiminle evleneceğini, Cenab-ı Hakk'ın, ezelî ilmiyle önceden bilmesi demektir. Zorla yaptırması demek değildir. Biz, kiminle evlenmeye karar vermişsek, o bizim kaderimiz oluyor. Allahü teâlâ, olacak her şeyi bilir.
Buna göre ecel, hayat süresi ve ölüm için takdir edilen zamanı ifade ettiğinden kaderle ilgili bir konudur. Bu sebeple canlıların her birinin yaşayacağı ecel tek olup kesinlikle değişmez. Hiçbir canlı kendisi için takdir edilen zamandan önce hayat bulamayacağı gibi hakkında takdir edilen ölüm vakti gelmeden de ölmez.
Mümine düşen ise, kaderini bilmediğinden dolayı her çeşit bela ve musibete karşı tedbir almak, bunlara maruz kalınması durumunda ise sabredip kadere inanarak teslimiyet göstermektir. Şunu unutmamak gerekir ki Allah sonsuz rahmet ve inayet sahibidir.
Dr. Ali İhsan Göker, binlerce insanın can verdiği deprem hakkında skandal bir açıklamada bulundu: “Deprem veya binalar öldürmez, Allah öldürür. O da eceli geleni. Depremde ölenler aynı anda Mars'ta bile olsalar yine öleceklerdi.”
Ölüm insanoğlunun doğumdan sonraki tek gerçeğidir. Aslında ölüm, sadece insanoğlunun değil dünya üzerinde bulunan bütün canlıların ortak kaderidir. Varlık sahnesinde bulunan her şey, günün birinde ölmeye mahkumdur. Alemleri yaratan Cenab-ı Hak Kur'an-ı Kerim'de pek çok kez bu gerçekten bahsetmiştir.
ÖLÜM ALLAH'IN EMRİYLE GELİR
1- Hayatımızın her noktası Allah'ın elinde, iradesinde ve takdirindedir. Ömrümüz Allah'ın emrine bağlı olarak devam eder. Ecelimiz Allah'ın emrine bağlı olarak gelir. 3- Ölüm üzerinde Allah'tan başka hiçbir güç kaynağı etkili ve yetkili değildir.
En uzun sure 286 ayetten meydana gelen Bakara Suresi, en kısa sure ise 3 ayetten meydana gelen Kevser Suresidir. Kuranda Tevbe Suresi dışındaki sureler besmeleyle başlar. Neml Suresi'nde de iki kez besmele geçer.
Ehl-i Sünnet'e Göre Ecel
Vakti gelince ne bir an geri kalırlar ne de bir an ileri gidebilirler” (el-A'râf, 7/34), “Her ümmetin bir eceli vardır. Onların eceli geldiği zaman artık bir saat tehir edilmez ve öne alınmaz” (Yûnus 10/49) ayetleri buna işaret etmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri