İcmâın Kur'an'daki delili olarak başta Nisâ sûresinin 115. âyeti olmak üzere birçok âyet gösterilmektedir (el-Bakara 2/143, 257; Âl-i İmrân 3/103, 110; en-Nisâ 4/59, 83; el-Â'râf 7/181; et-Tevbe 9/16, 115, 119, 122; el-Hac 22/78; Lokmân 31/15; el-Ahzâb 33/43; eş-Şûrâ 42/10).
Kehf Sûresi'nde geçen kıssada Hz. Mûsâ, salih kul (bilge adam) ve ilim sahibi Hızır'ın çıkmış olduğu bir yolculuk serüveni ve bu yolculuk sırasında gerçekleşen bazı sıra dışı gibi görünen durumlar anlatılmaktadır.
Oruç bittiğinde ve ehlibeyt hanedanları iyileştiğinde, Peygamber efendimiz bu kişilerin Hz.Hızır olduğunu ve Allah tarafından sabır imtihanına tabi tutulduklarını söyler. İnsan Suresi 7,8,9 ve 10. ayetlerinin nazil olduğu rivayet edilmektedir. 2020 yılında da dünyamız üzerinde bir çok felaket gerçekleşmiştir.
Kuran-ı Kerim'de yer alan ve ayetlerden oluşan 114 bölümden her birine sure denilmektedir. Bu bağlamda kitaptaki sıralamaya göre 23. sırada bulunan sure Kasas Suresi'dir. Kasas Suresi içerinde genellikle Hz. Musa'nın çocukluğu ve peygamberliği esnasında yaptıkları anlatılmaktadır.
Sûre, adını; ilk defa dokuzuncu âyette olmak üzere,birkaç yerde geçen “kehf ” kelimesinden almıştır. Kehf, mağara demektir. Sûre de temel konu olarak, inançları sebebiyle öldürülmekten kurtulmak için bir mağaraya sığınan gençlerin mucizevî hâlleri, ayrıca Hz. Mûsâ ile Zülkarneyn konu edilmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
- Yecüc ve mecüc anlatıldığı için, Kehf Suresini okuyan kişi, ahir zamanda Allah yolundan saptırılmak isteyenlerin fitnesine karşı korur. - Hz. Muhammed (s.a.s), 'Kim Kehf Suresinin ilk 10 ayetini ezberlerse, Allah onu deccalin şerrinden korur.
Tırmizi'nin aktardığına göre bu duayı okuyanlar dileklerine ve isteklerine kavuşmuşlardır. Cuma günü okunacak dualarla ilgili Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki: Cuma gecesi Kehf suresi okuyan, Kıyamette, yerden göğe kadar bir nurla aydınlanır.
Mümin olan bir kavim için, Musa ve Firavun'un haberinden (bir bölümünü) hak olarak sana okuyacağız. İman edecek bir kavim için, Musa ve Firavun'un haberlerinden sana Gerçek ile okuyoruz. İnanan bir toplum için ibret olsun diye Musa ile Firavunun arasında geçenlerden söz edeceğiz.
Kasas sûresinin son bölümünde (âyet 76-82) Kārûn kıssası anlatılmaktadır. Hz. Mûsâ'nın kavminden olup büyük bir servete sahip bulunan Kārûn zenginliğine güvenerek böbürlenmiş, insanlara haksızlık etmiş ve sonunda Allah kendisini servetiyle birlikte yerin dibine geçirmiştir.
Musa büyüdükten sonra yanlışlıkla bir adamı öldürmüş ve bunun vezası olarak da Mısır'dan ayrılmak zorunda kalmıştır. Medyen'e giden Hz. Musa burada Şuayp peygamberin kızı ile tanışmış ve onunla evlenmiştir.
Hızır insanlara ak sakallı biri gibi ya da bir tanıdığı gibi görünebilmektedir. Hz. Hızır bazen darda olan insanlara yardım etmek için gelirken bazen de onlara bir ilim öğretmek amacı ile gelmektedir. Kur'an-ı Kerimde de Allah (cc) tarafından kendisine bazı özel hikmetler ve ilimler verilen birinden bahsedilmektedir.
İsminin, Belyâ bin Melkan, künyesinin Ebü'l-Abbâs olduğu ve soyunun Nuh'un Sam isimli oğluna dayandığı bildirilmiştir. Bazıları da Hızır'ın İsrâiloğullarından olduğunu söylemiştir. Hızır; Türk, İslam ve Orta Doğu inançlarında peygamber olması muhtemel kişiler arasında sayılır. Hıdır veya Kıdır olarak da söylenir.
Sıhhatleri tartışmalı olan rivayetlere göre Hızır, Hz. Âdem'in çocuklarından Kābil'in oğlu Hazrûn veya Hz. Nûh'un oğlu Sâm'ın torunlarından Belyâ b. Melkân yahut Hz. İshak'ın torunlarından Hazrûn b. Amâyîl'dir.
Kur'an'a göre Mûsâ ile Hızır'ın buluştuğu yerin adı. “İki denizin birleştiği yer” anlamındaki bu ifade Kur'ân-ı Kerîm'de Hz. Mûsâ ile ilgili bir kıssa sebebiyle yer almaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'de onun ismi veya sıfatı olarak hızır lafzı geçmemektedir. Ama Hz. Peygamber bir hadîs-i şerîfinde onu Hızır olarak nitelendirmiştir. Onun Mûsâ Peygamber ile olan yolculuğu Kehf sûresinde anlatılmaktadır.
Âb-ı hayat, bütün dünya mitolojilerinde mevcut bir kavramdır. Efsanelerin dışında, âb-ı hayâta İslam kitabı Kur'ân'da Musa ve Hızır kıssası anlatılırken (el-Kehf 18/60-82) dolaylı olarak temas edilmiştir.
İslâmî kaynaklarda Kārûn'la ilgili çeşitli rivayetler vardır. Tevrat'taki şecere verilerek onun Mûsâ'nın amcasının oğlu olduğu belirtilir.
Pazıların şifası; Kasas suresi 35. ayeti 7 kere terkibe uygun okunur. Ellerin şifası için; Maide suresinin 64. ayeti 7 kere terkibe uygun okunur. Dizlerin şifası için; Enam suresinin 73. ayeti, Fatır suresinin 29. ve 30. ayetleri er-rauf esmasıyla birlikte 7 kere terkibe uygun okunur.
Hz. Musa'nın yakınlarından biri olan Karun, Hz. Musa'ya önce iman etmiş, fakat daha sonra hırsı ve kıskançlığı yüzünden ona karşı çıkmıştır. Hazinelerinin anahtarlarını ancak güçlü bir topluluğun taşıyabildiği serveti ve ilmiyle övünür, soydaşlarına karşı büyüklük taslardı.
77. âyetteki öğüt, Allah'a ve peygamberine iman ederek aydınlanmış müminlerin öğüdüdür. Dünyadan nasibin unutulmaması iki şekilde anlaşılabilir: a) Asıl amaç âhiret yurdunu kazanmaktır, ancak dünya nimetlerinden de meşru şekilde yararlanmak gerekir.
“Allah'ın sana ihsan ettiği bu servetle ebedî âhiret yurdunu mâmur etmeye gayret göster, ama dünyadan da nasibini unutma! (ihtiyacına yetecek kadarını sakla). Allah sana ihsan ettiği gibi sen de insanlara iyilik et, sakın ülkede nizamı bozma peşinde olma! Çünkü Allah bozguncuları sevmez. ”
Tefsirlerde anlatıldığına göre Hz. Mûsâ'nın Medyen suyu başında gördüğü iki kadın Medyen halkına peygamber olarak gönderilmiş olan Şuayb aleyhisselâmın kızları olup, ancak halk hayvanlarını sulayıp kuyunun başından ayrıldıktan sonra hayvanlarını sulayabiliyorlardı.
Kıtmir, Ashab-ı Kehf ya da Yedi Uyuyanlar olarak bilinen ve cennetle müjdelenen kavmin yanında bulunan köpeğin adıdır. Kitmir Duası da Kehf Suresinin 18. ayetinde yer alır. Duaların kabul edilmesi arzu edilen işlerin gerçekleşmesi için her gün mutlaka okunması tavsiye edilir.
Rahman Suresini okuyup dileğini Allah'tan kim isterse o kişinin yaşamında istediği şeyler gerçekleşir. Ahirette ve Dünya'da Allah (cc) Rahman Suresini okuyandan razı olacaktır denir. Rahman Suresini okuyan kişi eğer hasta ise hastalığından kurtulacaktır.
Kehf suresinin bu ayeti, Kur'an'ın 295. sayfasında yer alırken, köpeğin ismi olduğu iddia edilen "kıtmîr" kelimesinin geçtiği ayet 435. sayfadadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri