Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Sonuç olarak, eczacı olmak için öncelikle Eczacılık bölümünü tamamlamak gerekiyor. Eczacılık mesleğini icra etmek için gereken diğer koşullar hakkında ise, meslek kanununu incelemeniz faydalı olacaktır.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
Bu oturum; alan yeterliliği şeklinde de isimlendirilir. Eczacılık bölümünü kazanmak isteyen kişiler; AYT sınavında fen bilimleri ve matematik testlerini çözmek mecburiyetindedirler. Eczacılık bölümü eğer iyi bir üniversitede okumak isteniyorsa alınacak olan puan 400 puanın üzerinde olmalıdır.
Eczacı olmak için Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Eczacılık Fakültesi, aynı isimli fakülte kapsamında eğitimi verilmekte olan 5 yıllık lisans bölümüdür. Eczacılık Sayısal puan türünden elde edilen sonuca göre tercih edilir.
Herhangi bir eczanede çalışmak için ilköğretim mezunu olmanız yeterlidir. Tabi ki sadece lise mezunu olmak yeterli değil, aynı zamanda eczacı kalfası kurslarından yararlanarak belge almanız gerekir.
ECZACILIK İÇİN SIRALAMA KAÇ OLMALI? Ülke genelinde 2 milyonun üzerinde öğrenci üniversite sınavına giriyor. Ancak bunlardan yalnızca belli 80.00'i eczacılık fakültelerine girebiliyor. Dolayısıyla eczacılık fakültesine girebilmek için sıralamada sayısal alanda en az 80.000 kişi içinde olmak gerekiyor.
Peki 2022 Eczacılık Fakültesi başarı sıralamaları açıklandı mı? Eczacılık Fakültesi programlarına yerleşmek için Sayısal puan türünde devlet üniversitelerinde en az 380 puanı almış olmak gerekiyor.
Eczacılık bölümü mezununun iş olanakları oldukça fazladır.Ar-ge de, Serbest eczacılık yaparak, hastane eczacılığı, ilaç fabrikaları, yardımcı eczacı, mesul müdür , akademisyen ve daha bir çok alanda çalışabilir.
Eczanelerin yıllık kazançları, eczanenin büyüklüğü, konumu ve müşteri yoğunluğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak eczaneler, yıllık olarak ortalama 500.000 TL ile 1.000.000 TL arasında kazanç elde edebilirler.
Eczacılık, derslerden de anlayacağınız üzere kimya ağırlıklı ve zor bir bölümdür.
Eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak şarttır. Eczacı; ilaç üretim tesisi, kozmetik imalathanesi, ilaç Ar-Ge merkezi gibi müesseseleri açabilir veya bu tür resmî ya da özel müesseselerde mesul müdürlük yapabilir.
Yukarıda yer alan bilgiler ışığında, hazırlık hariç 10 yarıyıl (5 yıl) süreli Eczacılık Fakültesi lisans derecesine sahip olmak, eczacılarımıza uzman vb. gibi farklı bir mesleki unvan sağlamayıp, sadece yüksek lisans yapmadan da doktora programlarına başvuru yapma hakkı sağlamaktadır.
Eczane hizmetleri bölümü, sağlık meslek yüksekokulu bünyesinde yer alan 2 yıllık bir önlisans programıdır.
Yapılan değişiklik ile 663 Sayılı KHK ile getirilen eczacılarımızın kamuya KPSS ile alınması uygulaması kaldırılmıştır. Bundan sonra eczacılarımız herhangi bir sınava girmeden kura ile kamuya atanabilecektir.
İşte Türkiye'nin en iyi eczacılık fakülteleri; Hacettepe Üniversitesi. İstanbul Üniversitesi. Ankara Üniversitesi.
Eczacılık eğitimi kaç yıldır ve ders içerikleri hakkında bilgi alabilir miyim? Eczacılık eğitimi hazırlık programı haricinde 5 yıldır.
Açılacak Yaz Okulu eğitimi; o dönem için Senato kararına uygun olarak Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi Yaz Okulu Yönergesi çerçevesinde uygulanır. MADDE 4- Lisans düzeyinde Eczacılık eğitimi 5 yıl (10 yarıyıl)dır.
Eczacı olmak için üniversitelerin beş yıllık eğitim veren Eczacılık Fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olma şartı aranmaktadır.
Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri