Efes Artemisi, Yunan ve Latin mitolojisinde bakireliğin sembolü olmasına rağmen, Anadolu'da Efes'te, Artemis doğurganlığın ve bereketin sembolü olan bir ana tanrıçayı simgeler.
Efes antik kentin üst kapısının yanından geçilerek çıkılan Meryem Ana ören yerinde, küçük bir Bizans kilisesi bulunmaktadır. Burada İsa'nın annesi Meryem'in yaşadığına ve öldüğüne inanılır. Hristiyanlar tarafından kutsal sayılır ve ziyaret edilir, hastalara şifa aranır, adaklar adanır.
Hristiyanlığın ortaya çıkışıyla birlikteyse şehir önce incilin önemli isimlerinden Aziz Paul'ün bir süre burada bulunması ve burada vaazlar vermesiyle, sonraları ise Aziz John ve Bakire Meryem'in buraya gelişi ile dini bir merkez haline gelmiştir.
Tanrıça Artemis
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
Doğum yapan kadınların yardımcısıdır, doğadaki vahşi hayvanların tanrıçasıdır. Aynı zamanda kentlerin koruyucu tanrıçasıdır (örneğin Efes. Efes'teki Artemis Tapınağı antik dünyanın Yedi Harikasından biridir). Evliliği reddedip bakire tanrıça olarak kalmayı seçmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Orion, Yunan mitolojisi'nde yer alan dev bir avcı. Hakkında anlatılan efsanelerden bulunanlar, Yunan mitolojisinin ilk dönemi hakkında spekülasyonlara neden olmuştur. Poseidon'un oğludur. Eos, ona âşık olmuştu ve Artemis de onu göğe bırakmıştı.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Avcılık ve Kır Tanrıçası
Artemis, Zeus ile Leto'nun kızı olarak da bilinir. Apollon'un ikiz kız kardeşi ve ay tanrıçasıdır. Ares'in dostu ve en büyük Yunan tanrıçalarından biridir.
Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir. Tanrıdoğum mitlerinin ilk tanrıçası, tüm yaşamın ata-anasıdır, engin göğüslü, doğurgan Toprak Ana'dır. Gök Baba Uranos'un hem anası, hem de eşidir.
Medusa, Yunan mitolojisinde gözlerine bakanı taşa çevirdiğine inanılan yılan saçlı, keskin dişli, dişi canavar.
Efes Anadolu'nun batı kıyısında, bugünkü Selçuk ilçesinin 3 km uzağında bulunan, daha sonra önemli bir Roma kenti olan antik bir Yunan kentiydi. Klasik Yunan döneminde İyonya'nın oniki şehrinden biriydi.
Su ayak izi, çoğu ürün ve hizmetlerin üretiminde kullanılan tatlı su miktarı demek.
Tanım. Efsaneye göre Efes (ayrıca Efesos), büyük kadın savaşçılar olan Amazonlar kabilesi tarafından kuruldu. Kentin adının "Arzawa Krallığı" nda "Ana Tanrıçanın şehri" anlamına gelen bir kentin adı olan "Apasas" tan türediği düşünülmektedir.
1881 yılında, Paris piskoposluğuna bağlı Gouyet adında bir rahip, Katerin Emmerik'in (1774-1824) yazdığı “Hazreti Meryem'in hayatı” kitabında anlatılan Meryem'e ait Ev'in, tanıma uygun olup olmadığını görmek için Efes'e gitmeğe karar verir.
Aziz Luke'un sembol hayvanı boğadır. Boğa, Aziz Irenaeus'a göre İsa'nın fedakarlığını ve önderliğini temsil eder. Efes şehrindeki yuvarlak yapı, kapısının üzerinde bulunmuş olan boğa kabartması nedeniyle Aziz Luke'un mezarı olarak kabul görmüştür.
Efes'in En Önemli 4 Özelliği
Hristiyanlığın Hac merkezi olarak kabul görülmesi ve asırlardır bir dini merkez olması. Dünyanın yedi harikasından biri olarak kabul edilen Artemis Tapınağı'nın çevresine kurulması.
Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir. Hatta Hera, Aphrodite'den sonra en güzel ikinci tanrıça olduğunu bildiği halde kendisine âşık olan erkekleri hep reddetmiş, kendisini hep Zeus'a sunmuştur.
1- Titanlar (6'sı erkek ve 6'sı dişi olmak üzere 12 Dev): Erkek Titan'lar: Okeanos, Koios, Krios, Hyperion, İapetos, Kronos. Dişi Titan'lar (Titanides): Theia, Rheia, Themis, Phoibe, Mnemosyne, Tethys. 2-Hekatonkheir'ler (Yüz Kollu Devler): Kottos, Briareus, Gyes.
Eros sadece aşkın ya da seksin tanrısı değil, bu inanca göre aynı zamanda sonsuza dek sürecek olan yaratıcı üreme işleminin de sembolüdür. Bir söylentiye göre attığı okla insanları birbirine aşık eder ama attığı okun kendisine hiçbir zaman yararı olmaz.
Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıçalar gök, su, toprak (orman ve kır) gibi elementlerin temsili içinde anılıyorlardı. Örneğin; Zeus bir gök tanrısı iken, Posedion su, Aristaeus da toprak tanrısıdır. Pan'da toprak yani doğa tanrıları kategorisinde anılmaktadır.
Poseidon, Olimpus deniz tanrısı ve deniz tanrılarının kralı. Ayrıca sel, kuraklık, depremler ve atların tanrısı. Onun Romalı eşdeğeri Neptün'dür.
Apollon (Yunanca: Απόλλων, Latince: Apollo), mitolojide müziğin, sanatların, Güneş'in, ateşin ve şiirin tanrısı, kehanet yapan, bilici tanrıdır. Aynı zamanda kâhinlik yeteneğini diğer insanlara da transfer edebilir.
Antik Roma din ve mitinde Luna, Ay'ın ilahi düzenlemesidir (Latin luna ; krş. İngilizce "ay"). Bir tanrı olarak tasavvur edilen Güneş'in tanrısı Sol'un dişi tamamlayıcısı olarak sunulur. Luna bazen Roma üçlü tanrıçasının (diva triformis) Proserpina ve Hecate ile birlikte bir yönü olarak temsil edilir.
Yunan Mitolojisi'nin en yakışıklı tanrısı, "Kareios" sıfatı ile iyiliğin temsilcisi Apollon, Zeus ve Leto'nun oğludur. Roma Mitolojisi'nde ise adı "Apollo" olarak bilinmektedir. İkizi Artemis ile birlikte en önemli özelliklerinden birisi çok başarılı ok ve yay kullanmasıdır.
Işık ve yakışıklılık tanrısı.... Sizlere çok eski bir şehirden yazıyorum. Tanrıların babası Zeus'un erkek güzelliğini ispat etmek için yarattığı Apollo'nun ışık şehri, Delos'tan. Işık ve yakışıklılık tanrısı Apollo ve kız kardeşi Artemis bu küçücük adada anneleri Leto tarafından gizlice dünyaya getirildiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri