EFT'nizi iptal etmek istediğinizde, gönderi detayları, işlem tarihi ve saat gibi bilgileri hazır bulundurmalısınız. Banka görevlisi, bu bilgileri kullanarak işleminizi iptal etmeye çalışacaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, EFT alıcının hesabına ulaştıktan sonra iptali genellikle mümkün olmamaktadır.
Peki, EFT iptal edilir mi, edilebilir mi? EFT (Elektronik Fon Transferi) işlemleri genellikle bir kere başlatıldıktan sonra iptal edilemez. EFT işlemi, gönderen bankadan alıcı bankaya elektronik olarak para transferi yapılmasını ifade eder.
Yanlış yapılan havale işlemi iptal edilebilir. İşlemin yapıldığı zamana, paranın gönderildiği hesabın durumuna, bankanın politika ve kurallarına bağlı olarak havalenin iptal edilme durumu belli olur. Eğer iade işlemi gerekiyorsa yanlış havale işleminin çözümü hukuki yollarla yapılabilir.
FAST ile gönderilen para geri çekilebilir mi? Hesabınızın bulunduğu banka ile iletişime geçerek gerçekleştirdiğiniz FAST işlemini geri çekilmesini talep edebilirsiniz.
Parayı banka hesabınıza geri göndeririz ve siz de doğru kişiye yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Yanlış hesaba EFT ile para göndermeniz durumunda ancak bankanızı arayarak söz konusu tutara bloke koydurulmasını talep edebilirsiniz. Bunun ardından ise hukuki yolları deneyebilir ve paranızı geri alabilirsiniz.
İnternet şubesi veya mobil bankacılık uygulaması aracılığı ile işlemin iptal edilebilmesi mümkün değildir. Havale işleminin iptal edebilmek için ilgili banka ile görüşülmeli ve talimat yazdırılması gerekmektedir.
İşlem tamamlanmadan müşteri hizmetlerin veya mobil bankacılığı kullanarak iptal işlemi yapmak çok kolaydır. Fakat mesai saati içindeyseniz para karşı tarafın hesabına düşer ve para transferi yapılan kişinin onayı olmadan bu işlem yapılamaz.
IBAN ile birlikte Alıcı Adı soyadı/Unvanı bilgisi doğru ve tam olarak yazılmalıdır. Aksi halde işlem karşı banka tarafından reddedilmektedir.
Hatasız kul olmaz. Bu hatayı çözmenin en hızlı yolu transferi sizin iptal etmenizdir. Ardından doğru adı yazarak yeni bir transfer oluşturabilirsiniz.
En hızlı şekilde bankanın müşteri hizmetleri servisine ulaşarak hatalı para aktarımını bildirmelisiniz. Gönderici de aynı bankanın müşterisi ise sorunu banka ile kolayca çözebilirsiniz. Aksi durumda ise süreç biraz daha uzayabilir. Karşı tarafın hesabı için bloke edilmesini isteyebilirsiniz.
Banka transferinin banka hesabınızda tekrar görünmesi genellikle 0–3 iş günü alır. Para biriminiz ve ödeme yöntemizle ilgili daha özel zaman aralıkları bilgisi için ödeme yaptığınız para birimini bulun.
Kural olarak havale bir ödeme aracı olup, havale belgesinde paranın borç olarak gönderildiğinin belirtilmesi gereklidir. Aksi halde gönderilen havalenin bir borcun ödenmesi amacıyla gönderildiği karine olarak kabul edilmelidir. Borç ödeme belgesi olan havale nedeni ile alacaklı olduğunu davacı ispat etmelidir.
Havale sistemi ile gönderilen paralar direkt olarak sistemden düşer ve gönderilen hesaba geçer. Bu sebeple havale kullanılarak yapılan para transferi işlemlerinde geri alma, iptal etme gibi seçenekler söz konusu değildir. Havale işlemini iptal edebilmenin tek yolu, havalenin ileri tarihli olarak tanımlanmış olmasıdır.
Yani karşı tarafın hesabına anında geçmektedir. Bu yüzden fast işlemlerinde iptal etme ya da işlemi geri alma gibi bir durum kural olarak yoktur.
İade işlemleri, kredi kartları ile yapılan ödemelerde 1-3 iş günü içerisinde, debit (bankamatik) kartlar ile yapılan ödemelerde ise 7-14 iş günü içerisinde kart hesabına yansımaktadır.
Bir EFT işlemi "beklemede" olduğunda, gönderen kişinin hesabından para çekilmiş olsa da, henüz alıcı kişinin hesabına ulaşmamıştır. Bu durum, EFT işlemlerinin zaman alıcı olabilen süreçlerden geçtiği durumları ifade eder.
Havale işleminin iptal edebilmek için ilgili banka ile görüşülmeli ve talimat yazdırılması gerekmektedir. Eğer gönderilen para miktarı çok yüksek ise ve banka görevlisi karşı tarafa ulaşamıyorsa ilgili hesaba bloke koydurma hakkınız bulunmaktadır.
İsim Soyisim bilgileri haricinde hiçbir kişisel verin para gönderdiğin kişi tarafınca paylaşılmayacaktır.
Öncelikle hiç vakit kaybetmeden bankanın müşteri hizmetleri servisi aranarak, yanlış hesaba para transferi yapıldığı bildirilmeli. Eğer hesabın sahibi ile para gönderen aynı bankanın müşterisi ise; banka ile direkt iletişime geçerek konu hızlıca çözüme kavuşturulabilir.
Hafta içi bankalara göre farklılık gösteren EFT transferleri, genellikle saat 17.00'den sonra banka şubelerinden gerçekleştirilemez. Ayrıca banka şubeleri aracılığı ile hafta sonu ve resmi tatillerde de EFT işlemi yapılmamaktadır.
EFT ile transfer edilen tutarın alıcı hesabına ulaşması gönderici ve alıcı bankaların o andaki işlem yoğunluğuna bağlı olarak değişebilmekle birlikte eğer işlem EFT saatleri içinde yapıldıysa genellikle aynı gün, 1 - 2 saat içinde alıcı hesaba iletilir.
Yatırılmış olunan paranın miktarı fazla ise çağrı merkezi aranarak, para aktarılan yanlış hesabın bloke edilmesi talep edilebilir. Bu süreç mümkün olduğunca hızlı bir şekilde uygulanmalıdır. Çünkü para iade edilirken karşı tarafın gönderilen tutar ile yapmış olduğu harcamaların iadesi gerçekleştirilememektedir.
Peki banka havalesi dekontu delil başlangıcı sayılır mı? Açıklamasız banka havalesinin yazılı delil başlangıcı olarak kabul edilmesi mümkün değildir. Ancak açıklama olan banka havale dekontları delil başlangıcı olarak kabul edilmektedir.
Hukukçular, hesaba gelen yanlışlıkla gelen parayı harcamanın suç olduğunu belirtiyorlar. “Banka hesabına yanlışlıkla yatan parayı harcamak, sebepsiz zenginleşmeye girer.” diyen hukukçular buna gerekçe olarak da Türk Borçlar Kanunu 72-2 maddesini gerekçe gösteriyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri