Eğitim bilimi yirminci yüzyılın başlarından itibaren var olmuş bir disiplindir. Eğitimin deneye, gözleme ve araştırmaya dayalı olarak bilimsel bakışla ele alınmaya başlamasıyla birlikte doğmuştur.
Eğitimin bir bilim olup olmadığını anlamak için çeşitli tanımlamalar ve kaynaklardan yararlanarak yorumladığımızda eğitimin bir bilim dalı olmaktan çok başlı başına bir olgu olduğu sonucuna ulaşabiliriz. Eğitim ile bilim birbirleri ilişkili bir sarmal haline gelmiş iki olgudur ve birbirlerini tamamlar niteliktedirler.
Eğitim bir bilim olduğu kadarda sanattır aynı zamanda. Eğitim de sanatla bilim arasında farklılıklar olsa da , karşıtlık yoktur. Mühendisliğin pratikte sanat olmakla beraber, teorikte bilimin rehberliğine ihtiyaç duyması, bilim-sanat ilişkisinin birbirini tamamlayan ilişkisinin ispatıdır.
Eğitim bilimleri ya da pedagoji, eğitimi inceleyen bilim dallarının tamamına verilen addır. Eğitim bilimleri ailesi özellikle son yüzyıl içerisinde büyük bir gelişim kaydetmiş, 1960 sonrasında, post-sputnik döneminde hızlanarak bugünkü geniş aileyi oluşturmuştur.
Topluma hizmet etme isteği olan. Öğrencilerine karşı açık görüşlü ve objektif olan. Eğitim bilimleri kavramını bilen. Eğitimle ilgili sorunları bilimsel yönden araştırabilen.
İlgili 34 soru bulundu
Eğitim Bilimleri Bölümünde, Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık , Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Anabilim Dalı ve Eğitimde Ölçme Değerlendirme Anabilim Dalı, Hayat Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Anabilim Dalı olmak üzere beş anabilim dalı vardır.
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN
Bir yandan öğretmen yetiştirmek, diğer yandan eğitim kademelerinde öğrenci gelişiminin düzeyini güçlü tutmak, motivasyonu artırmak, öğrenmeyi çeşitlendirmek bu sorumluluklara verilebilecek sayısız örnekten sadece birkaçıdır.
Bilim veya ilim, (bil- fiilinden türetilmiştir) nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür. Kimi kullanımlarda bu tanımın "ilim" için geçerli olmadığının altını çizmek gerekir.
Eğitim bilimi yirminci yüzyılın başlarından itibaren var olmuş bir disiplindir. Eğitimin deneye, gözleme ve araştırmaya dayalı olarak bilimsel bakışla ele alınmaya başlamasıyla birlikte doğmuştur.
Eğitim nedir sorusuna verilecek birçok cevap vardır. Genel manada eğitim, bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmesidir. Bilgi kazanmak, davranışlarını geliştirmek yolunda atılan adımların hepsi eğitimin kapsamında yer almaktadır.
yolarını öğrenmesine rehberlik eden ve davranışlarıyla öğrenen gruba örnek oluşturan kişidir. hem eğitim yaşantılarını düzenleme hem de düzenlenen çevrede, eğitim durumunda bir örnek oluşturacak şekilde yer alma konumundadır. Bu nedenle öğretmen hem bir bilim insanı hem de bir sanatkâr olma durumundadır.
Bilim ve sanatın ortak yönleri olduğu kadar farklılıkları da vardır. Sanat ve bilim arasında iki önemli fark vardır. Birincisi, bilim nesnel iken sanat özneldir. İkincisi, sanatın bilgiyi, çoğunlukla öznel temsil biçiminde ifade etmesi, bilim ise bilgi edinme sistemi olmasıdır.
Tıp, pozitif bilimdir. Tıp, kanıta dayalıdır (Evidence-based Medicine). “Hastalık”ları değil, hastaları tedavi eder. Tedaviyi de, rastgele değil, bilimsel araştırmalara ve kanıta dayalı, kabul edilmiş, güncel tanı ve tedavi yöntemlerini kullanarak yapar.
Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
Aristoteles, Sokrates ve Platon, felsefenin öncü isimleri arasında yer alır. Diğer sosyal bilimler ise şu şekilde sıralanabilir: Nümizmatik, siyaset bilimi, dil bilimi, teoloji, uluslararası ilişkiler, tarih ve eğitim bilimleri.
Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler sürecidir. Eğitim; bireyin davranışlarındaki yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak ve isteyerek değişme meydana getirme sürecidir.
Öğretim, bir kişiye yeni bilgilerin aktarılmasıdır; eğitim ise insanlara tecrübe kazandırmaya yöneliktir. Eğitim, zaten bilinen bir bilginin deneyimlenmesini ve pratiğe dökülmesini sağlar. Öğretimde bilgi ve içerik ön plandadır; eğitimde ise beceri, yetenek ve deneyimler ön plana çıkar.
Bu kategoriye eğitim durumlarının farklı bileşenleri ve onların bütünsel görünümleriyle aynı anda ilgilenen bilimsel disiplinler girmektedir: Eğitim felsefesi, eğitim tarihi, karşılaştırmalı eğitim.
Bilim, nesneleri ve olayları gözlem ile başlar. da olayın özellikleri belirlenmeye çalışılır. Duyu organlarına destek olmak için araç gereç kullanılması gerekebilir.
H.Spencer'in yaptığı sınıflandırmada; 1) Soyut bilimler (matematik), 2) Soyut-somut bilimler (astronomi, fizik, kimya,mekanik), 3) Somut bilimler (biyoloji, psikoloji, sosyoloji).
Tarihçi; siyasi, askerî, kültürel, sosyal veya biyografik çalışmalar yaparken coğrafya, sosyoloji, felsefe, ekonomi, kronoloji, etnografya, hukuk, heraldik, arke- oloji, sanat tarihi, dil bilimi gibi farklı bilim dallarından yararlanır.
Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Bu açıklamaların ışığında eğitimin amacı birey açısından bakıldığında, “bireye kişilik kazandırmak”, “bireyde demokrasi bilincini oluşturmak ve geliştirmek” ve “bireyin yaşama ve topluma uyum yeteneğini geliştirmek” olarak özetlenebilir.
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri