Eğitim, Anayasa tarafından doğrudan güvence altına alınmış bir haktır. Ayrıca eğitim, çok özel bir kamu hizmeti olarak sadece doğrudan faydaları olan bir hizmet değil geniş sosyal fonksiyonları da olan bir hizmettir. Eğitim kurumlarına erişim hakkı, eğitim hakkının sadece bir yönünü oluşturmaktadır.
Hak, hukukun tanıdığı ve koruduğu bir yetkidir. Eğitim hakkı: Hukuk düzeniyle bireylere sağlanan ve koruma altına alınan eğitim alma veya eğitim verme yetkisidir. Antikçağ'da eğitim denildiğinde bu, büyük ölçüde saray, din adamları ve zenginlerin aile ve çocuklarını kapsar.
En temel insan haklarından biri olarak kabul edilen eğitim hakkı, devletin olumlu katkısını zorunlu kılan sosyal bir haktır.
Madde 42 – Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılapları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır.
ÇOCUĞUN EĞİTİM (NİTELİKLİ EĞİTİM) HAKKI
“Gelişme hakları”, çocuğun yeteneklerinin en üst düzeyde ge- lişmesi için gerekli olan eğitim hakkı, oyun ve dinlenme hakkı, bilgi edinme hakkı, din, vicdan ve düşünce özgürlüğü, bilgi alma hakkı gibi haklardan oluşurlar.
İlgili 15 soru bulundu
Sosyal ve ekonomik kamu hakları Anayasa'nın 41. ve 65. maddeleri arasında yer almaktadır. Ailenin korunması, sosyal güvenlik hakkı, sözleşme özgürlüğü, çalışma hakkı, sağlık hakkı ve eğitim ve öğretim hakkı gibi haklar ekonomik ve sosyal haklar kapsamındadır. Bu haklar içinde eğitim ve öğrenim hakkı da yer alır.
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda Eğitim Hakkı
Anayasa'da temel hak olarak belirlenmiş olan eğitim ve öğrenim hakkının kullanılması İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nda (İEK) ayrıntılı biçimde düzenlenmiştir.
MADDE 42. — Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Eğitim ve öğretim, Devletin başıfia gelen ödevlerin dendir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devletin gö zetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz.
Eğitim, Anayasa tarafından doğrudan güvence altına alınmış bir haktır. Ayrıca eğitim, çok özel bir kamu hizmeti olarak sadece doğrudan faydaları olan bir hizmet değil geniş sosyal fonksiyonları da olan bir hizmettir. Eğitim kurumlarına erişim hakkı, eğitim hakkının sadece bir yönünü oluşturmaktadır.
Ülkemizdeki tüm bireyler, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve özel öğrenme güçlüğü olan bireyler de dâhil olmak üzere eğitim hakkına sahiptir. Bu eğitim hakkı kaynağını uluslararası sözleşme ilke ve standartlarının yanı sıra iç hukuktaki anayasa ve diğer mevzuat hükümlerinden almaktadır.
Eğitim ve insan hakları ortak bir ideal taşımaktadır. Bu ideal; herkes için özgürlük, refah ve onurlu bir yaşam olarak nitelendirilebilir (Akyeşilmen, 2014). Bu kapsamda eğitim hakkı ise temel bir insan hakkı olarak devletlerin katkısını zorunlu kılan sosyal bir hak olarak görülmektedir.
1982 Anayasası'nın 42. Maddesi “Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi” baş- lığını taşımaktadır. Madde 42'de “Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir.
Asıl konumuz olan eğitim hakkı, 42.maddede düzenlenir. Yani bir pozitif statü, bir isteme hakkıdır, ve 42/I şöyle der: “Kimse, eğitim ve öğretim haklarından yoksun bırakılamaz.” Bu hükümdeki ”kimse” ifadesi, hiçbir ayrıma tabi tutulmadan, herkesin eşit eğitim hakkına sahip olmasını gerektirir.
Eğitim hakkının sağlanması, bireylerin diğer insan haklarından yararlanmalarını ve haklarını korumalarını mümkün kılmaktadır. Bu hak aynı zamanda devlet tarafından bireye verilir çünkü eğitim bir iş sahibi olmak için de gerekli bir araç olup devletin kanun ve sözleşmeler tarafından kendisine verilen bir yükümlülüktür.
Hiç kimse eğitim hakkından yoksun bırakılamaz. Devlet, eğitim ve öğretim alanında yükleneceği görevlerin yerine getirilmesinde, ana ve babanın bu eğitim ve öğretimin kendi dini ve felsefi inançlarına göre yapılmasını sağlama haklarına saygı gösterir.
Eğitim hakkı ülkemizde 12 yıl zorunludur. Bunun yanında ücretsiz olarak devlet tarafından karşılanmaktadır. Türkiye'de eğitim İlkokul 4 yıl, ortaokul 4 yıl, lise 4 yıl şeklindedir. Çocuk Hakları Sözleşmesine göre çocukların eğitim haklarının fırsat eşitliği temelinde gerçekleşmesi gerekmektedir.
Merhaba, Eğitim hakkı, en temel haklarımızdan birisidir. Engellenemeyecek bir şeydir. Engelli birey, veya diğer çocukların arasındaki hiçbir farkı gözetmeksizin, devlet çalışanları tarafından çocuklara ileride meslek sahibi olması için eğitim verilmesidir.
Eğitim hakkı para ile satın alınamayan kişinin tam anlamıyla toplumda bir birey olmasını sağlayan, onun topluma yararlı bir birey olmasını sağlayacak haklardandır. Kimse bu hakkından alıkoyulamaz. Özellikle aileler tarafından çalıştırılan küçük çocuklar eğitim haklarından yararlandırılmamaktadır.
Eğitim doğduğumuz andan itibaren başlar. Eğitim, bir öğrenme işidir. Eğitim belli bir alanda belli bir konuda gerekli bilgi ve becerilerin öğrenilmesidir.
Kişinin eğitim ve öğretim hakkını kullanmasını engellerse suç oluşur. Örneğin; bir baba “Kız çocuğunun okulda ne işi var, otur evinde” şeklinde bir ifadeyle kızının okula gitmesini engellerse bu suçu işlemiş olur.
Madde 119 – Tabii afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.
Radikal 2, Hakan Ataman 'Eğitim hakkı', herkesin ırk, cinsiyet, cinsel yönelim, etnik/sosyal köken, din/politik görüş, yaş/engellilik vb. haline bakmaksızın ücretsiz temel eğitimden yararlanmasıdır. 'Eğitim özgürlüğü' ise anne ve babaya, çocuğuna verilecek eğitimin türü hakkında seçme hakkı tanımaktır.
MADDE 43- Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
Madde 44 – Devlet, toprağın verimli olarak işletilmesini korumak ve geliştirmek, erozyonla kaybedilmesini önlemek ve topraksız olan veya yeter toprağı bulunmayan çiftçilikle uğraşan köylüye toprak sağlamak amacıyla gerekli tedbirleri alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri