Bitki zorlansa bile vegetatif dönem süresince çiçek oluşturamaz. Bitkinin gençlik döneminden çıkabilmesi için belirli bir gelişmeyi kazanmış olması gereklidir. Gençlik dönemini, çiçeklenmenin başladığı, fakat daha tam kapasiteye ulaşmadığı bir geçiş dönemi izlemektedir.
Bitkinin yetiştirildiği lokasyon sıcak-havadar bir noktada ve 3-4 yaşında ise çiçeklenme mart-nisan-mayıs aylarında olur ve meyve haziran ayından itibaren yenmeye hazır hale gelir fakat Ejder Meyvesi (Pitaya) 1-2 yaşlarında ise çiçeklenmesi haziran-temmuz aylarına kadar uzayabilir ve ağustos ayından itibaren meyve ...
Ejder meyvesinin fidanları büyümeden başlangıç aşamasında budanır. Meyve dalları sürekli budanarak dalların olgunlaşarak meyve vermesi sağlanır. Ağacın gelişimi için düzenli budama yapmak çok önemlidir.
Fidanın yaşı, boyu, çeşidi ve genel sağlık durumu ve dikim zamanına bağlı olarak 1 ila 1 buçuk yıl içerisinde meyve vermektedir.
Ejder meyvesi kaktüs türünde bir bitki olduğundan fazla sulanmaya ihtiyaç duymaz. Uygun koşullarda ekildiğinde havadaki nemden bile su ihtiyacını karşılayabilir. Yaz döneminde 5-7 günde bir kış döneminde ise 10-15 günde bir sulanması yerinde olacaktır.
İlgili 23 soru bulundu
Ejder Meyvesinin Toprak Seçimi
Ejder meyvesi ağacı için toprak seçimi çok önemlidir. Bu ağaç bir kaktüs türü olduğu için iyi drenajlı bir kumlu toprak tercih edilmelidir. Islak ve kirli toprakları sevmeyen ejder meyvesi, suyu geçiren ve gevşek yapılı toprakları çok sever.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için, Akdeniz iklimini sever. Bu yüzden ülkemizde en çok Mersin ve çevresinde yetiştirilir. Evinizde ejder meyvesi yetiştirmek için, kuru, sıcak ve güneş alan bölgeleri tercih edin.
Bakım içinde en başta budama ve bitki besleme gelir. Bitki besleme ne kadar önemli ise budama daha da önemlidir. Yıllar geçtikçe köklere binen aşırı yük hafifletilmeli bitki rahatlatılmalıdır. Bunun en güzel zamanlaması meyve döneminden hemen önceki son zaman aralığıdır.
Ejder meyvesi bitkisi kaktüsgillerden olduğu için çok sık sulamaya ihtiyaç duymaz. yalnızca toprağı tamamıyla kuruduğunda sulama yapılması yeterlidir. Sulama esnasında bitkinin doğrudan toprağını hedef almaya dikkat edilmelidir. Bitkinin gövdesine suyun gelmemesi önemlidir.
Sıcaklık: Ejder meyvesi tropikal bir meyve olduğu için her iklim koşulunda yetiştirilmesi uygun değildir. Tam da bu yüzden ülkemizde Mersin ve çevresi başta olmak üzere Akdeniz ikliminin yaşandığı alanlarda yetiştirilir.
Yapılan araştırmalar, toprak gübrelerine ilave olarak yapılan yapraktan gübrelemelerle, ürünlerde %12-25 arası verim artışı sağlandığını göstermektedir. Kumlu topraklarda, yaprak gübrelerinin, toprak gübrelerine oranla 20 kat daha etkili olduğu bilinmektedir.
Pitayanızın her daim bol güneş almasına özen gösterin. Kökler gölgede olabilir ama bitkinin uçlarının çiçek açması için güneşte olması gerekir. Uzun, ılık mevsimlere sahip sıcak bir bölgede yaşıyorsanız, pitayanızı her mevsim balkonda bırakabilirsiniz.
Buda genelde ilk hasat sezonu olan haziran – temmuz aylarında 500 adet, ikinci hasat dönemi olan ağustos – eylül aylarında 1.000 civarı, üçüncü hasat dönemi olan eylül – ekim aylarında 1.500 civarı ve son hasat dönemi olan kasım – aralık ayında yaklaşık 1.000 adet civarı meyve hasat edilmektedir.
Ejder meyveleri, bitki çiçek açtıktan yaklaşık 30 gün sonra olgunlaşır. Bu süre zarfında meyveleri toplayıp hasat edebilirsiniz. İlkbahar döneminde, şubat, mart veya nisan aylarında yapılan dikimlerde, yaz aylarına kadar 4-5 yavru fidan elde edebilirsiniz.
100 civarında türe sahip olan Ejder Meyvesi Pitaya elle dölleme yapılırken genelde kendi çiçeğinin içindeki erkek organlarının ürettiği polenlerle döllenebilirken bazı türleri kendi tozları ile döllenemez ve mecburen farklı türlerden alınan polenlerle çapraz dölleme şeklinde yapılabilmektedir.
Ejder meyvesinin tadı, tam olgunlaştığında lezzetli bir hale gelir. Ejder meyvesi pembe veya parlak kırmızı renginde olmalıdır. Olgun olup olmadığını anlamak için, parmağınızla hafifçe üzerine bastırın. Eğer içe doğru biraz çöküyorsa, meyve olgunlaşmış demektir.
1-2 saat kadar – eksi derecelere belki dayanabilir fakat uzun süreli eksi dereceler bitkiyi dondurarak öldürecektir. Aşırı su, bataklık alanları ve aşırı yağmur suyu da direk köklerini etkileyerek çürütmekte ve bitkiyi tamamen öldürmektedir.
Pitaya ejder meyvesi fidanı - 241,13 TL.
Ejder Meyvesin deki bu kuruluk ve solgunluk aşırı sulamadan yada aşırı susuzluktan, havanın durumuna göre aşırı soğuktan, kök veya dal mantarından, toprağın veya gübrenin yanlış kullanımı, kök kısmında yaşayan toprak altındaki haşereden, gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılığından, sağlıklı beslenememe ve nematod ...
Ağaç budama işlemini yılın her mevsiminde yapamayız. Ağaçlar özellikle yapraklarını döktükten sonra budanmalıdır. Tam anlamıyla tarih vermek gerekirse ülkemizde ağaç budama işlemi için en uygun zaman aralığı kasım ve mart aylarıdır.
Ejder meyvesi Nisan ayının sonlarında veya Mayıs ayının başlarında meyve üretmeye başlar. Haziran ve Temmuz ayları meyve vermenin en yoğun mevsimidir. Hasat mevsimi Ekim veya Kasım aylarında sona erer ve bazen Aralık ayına kadar uzar.
-Tohumun çimlenme süresi 14-28 gündür.
Ejder meyvesi, sadece geceleri çiçek açar. Büyük beyaz kokulu çiçeklerinin şekli sebebiyle ay çiçeği veya gecenin kraliçesi olarak da anılır.
Ejder Meyvesi Pitaya gölgelendirme olmadan direk güneşin altında kalırsa yanar ve çürür. Çok ender rastlanan türlerinde direk gölgelendirme olmadan güneş ışığına dayanabilmektedir. Video da güneş yanığının sonucunda ne olurun cevabını izleyerek görebilirsiniz.
Lifli yapısı sayesinde zayıflamaya yardımcı olur ve ciltteki nem dengesini sağlar. Ejder meyvesi içerdiği besin ve mineraller itibariyle gözleri kuvvetlendirir. Cinsel gücü artırmada oldukça etkilidir. Afrodizyak etkisi vardır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri