EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Bu duyuru; 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Ek Yerleştirme ile yerleştirilip kayıt yaptıracak adayların, çevrimiçi başvuru ve kayıt işlemlerini kapsamaktadır. Çevrimiçi Başvuru ve Kayıt Tarihleri : 28 Eylül 2023 Perşembe günü saat 10:00'da başlayıp, 06 Ekim 2023 Cuma günü saat 17:00'de sona erecektir.
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak.
Ek Tercihler Neye Göre Yapılır? Ek tercihlere başvuracak üniversiteli adaylarının tercih işlemlerini yaparken üniversitelerin puanlarını göz önünde bulundurması gerekmektedir. Bu kapsaman öğrencilerin tercih edecekleri bölümlerinin taban puanlarına eşit veya bu puandan daha yüksek puana sahip olmaları gerekmektedir.
Ek yerleştirme, adaylar için zaman, puan ve motivasyon kaybını önlemek açısından avantajlıdır. Bir sınav ve tercih dönemi ardından adaylarda yeniden sınava hazırlanma konusunda büyük bir motivasyon kaybı gözlemlenebilir.
İlgili 44 soru bulundu
Elektronik kayıt yaptıracak öğrenciler 27-29 Eylül 2023 tarihleri arasında www.turkiye.gov.tr adresindeki e-hizmetler bölümü altında yer alan “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı” bölümünden kayıtlarını gerçekleştireceklerdir. E-Kayıtta öğrencinin yerleşme bilgileri ÖSYM verisinden otomatik olarak gelecek olup.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek tercihte sıralama ile mi puanla mı tercih yapmalıyım? Sıralama sadece genel tercih döneminde kullanman gereken bir referanstır. Çünkü henüz o bölümlere yeni öğrenci yerleşmemiş ve bu yıla ilişkin bir puan referansı oluşmamıştır.
Programın puanı ise o bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı anlamına geliyor. Merkezi yerleştirmede dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan tüm programların karşısında puan yazıyor. Bu puan da artık o bölümler için “en küçük puan oluşmuş” olduğunu gösteriyor.
Ek puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır. Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur.
Böylece 2023-YKS Ek Yerleştirme sonuçlarına göre devlet, vakıf, KKTC ve diğer üniversitelerdeki lisans ve önlisans programlarına toplam 71 bin 943 aday yerleşme hakkı elde etti.
ADAYLAR 163 BİN KİŞİLİK KONTENJAN İÇİN TERCİH YAPTI
Bu kontenjanlar dahil edildiğinde YKS için adaylar, verilen ikinci şans döneminde toplam 162 bin 980 ek kontenjan için tercihte bulundu.
Yerel yerleştirme listesinde ilk 3 okul kayıt alanında olmak zorundadır. Ancak 4 ve 5.tercihe komşu kayıt alanından okul yazılabilir. Aynı şekilde diğer kayıt alanından da okul yazılabilir. Merkezi yerleştirmede kayıt alanı kriteri var mı?
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 28 Ağustos-1 Eylül 2023 tarihleri arasında, elektronik kayıtlar ise 28-30 Ağustos 2023 tarihleri arasında yapılacak. ÜNİVERSİTE DERS KAYITLARI NE ZAMAN? 2023-2024 eğitim yılı güz dönemi ders seçme ve kayıt işlemleri, her üniversiteye göre farklılık gösteriyor.
elektronik kayda dahil olmadığından 27 Eylül - 3 Ekim 2023 tarihleri arasında ÖN KAYIT işlemlerini yapmaları gerekmektedir.
Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Ek puanlı yerleştirme, meslek lise mezunları için geçerlidir. Sonuç hesaplamada öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercih yapması durumunda elde edeceği puandır. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir Üniversite bölümü seçmesi halinde devreye girebilmektedir.
YKS EK TERCİH ŞARTLARI NELER? 2023-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
2022-YKS'den itibaren SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanan TYT puan türünde 150 puan alma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırıldı.
Bu nedenle bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde 100 fazlasına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Örneğin EA türünde 150 bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin-300 bin arasında tutması öneriliyor.
Yıllara göre değerlendirdiğimizde puanlarda büyük aralıklarda oynamalar olurken başarı sıralarında bu oynamalar çok fazla olmamaktadır. Bu nedenle doğru tercih yapmak için kesinlikle başarı sırası dikkate alınmalıdır.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLER NE YAPACAK? Üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler için ek yerleştirme fırsatı olacak. Ek yerleştirmede kontenjanlar üniversite kayıt işlemleri sona erdikten sonra açıklanacak.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından herhangi bir üniversiteye yerleşemeyen öğrenciler ek tercih başvurusunda bulunabilecek. Aynı ilk tercihlerde olduğu gibi adaylar T.C. kimlik numarası ve aday şifreleriyle 2 ve 4 yıllık bölümleri tercih edebilecek.
İki Türkiye birincisi de İTÜ dedi
Ayrıca, YKS 2023 yerleştirme sonuçlarına göre TYT Türkiye 1.'si ve YDT İngilizce Türkiye 1.'si İTÜ'yü tercih etti. TYT 2023 Türkiye 1.'si Harun Durak, Bilgisayar Mühendisliği'ni tercih etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri