Yükseköğretim Kurumları Sınavı Adaylar, 2023-YKS Ek Yerleştirme için tercihlerini, 12-17 Eylül 2023 tarihleri arasında T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak yapacaktır.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor. Dolayısıyla tercih edeceğimiz yerler puanımıza denk olacak.
YKS EK TERCİH ŞARTLARI NEDİR? Ek tercih hakkını kullanmak isteyen adaylar, tercih yaptıkları bölümün taban puanından daha yüksek bir puana sahip olmalıdır. Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir.
Liselere nakil tercihte 3 okul seçme hakkı verilirken, üniversitelere ek tercihte genelde olduğu gibi 24 tercih hakkı veriliyor.
YKS EK TERCİH ŞARTLARI NELER? 2023-YKS merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip değildir. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için, 2023-YKS merkezî yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekir.
İlgili 31 soru bulundu
2023-YKS merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, ek yerleştirmede tercih yapma hakkına sahip olmayacak. Ek yerleştirmede tercih yapabilmek için 2023-YKS merkezi yerleştirmede hiçbir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olmak gerekecek.
“Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Geçen sene ek tercihler 7-13 Eylül tarihleri arasında gerçekleşmişti. Ek Tercihlerden Kimler Yararlanabilecek? Ek yerleştirme tercihlerinden birinci tercihlerde tercih yapmayan veya birinci tercihlerde tercih yapmasına rağmen herhangi bir programa yerleşemeyen öğrenciler yararlanabilecek.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
4- Yerleştirme hangi puana göre yapılacak? Sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplandı. Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanı eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla puan üstünlüğüne göre yerleştirilecek.
ÖSYM EK TERCİH YAPAMIYORUM SORUNU
Bunun nedeni ise henüz 140 puanı alanlar için tercih döneminin başlamamış olması. Ek tercih kılavuzuna göre, şuan TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
ÖSYM tarafından yayınlanan ek tercih ile kontenjanı dolmayan bölümlere girilebilir.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
EK YERLEŞTİRME KAYITLARI NE ZAMAN 2023? Ek yerleştirme sonuçlarına göre bir programa kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri, 27 Eylül-3 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Elektronik kayıtlar ise 27-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
ADAYLAR 163 BİN KİŞİLİK KONTENJAN İÇİN TERCİH YAPTI
Bu kontenjanlar dahil edildiğinde YKS için adaylar, verilen ikinci şans döneminde toplam 162 bin 980 ek kontenjan için tercihte bulundu.
YKS ek tercihleri, 2023 Yükseköğretim Kurumları Sınavı tercih sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasının ardından araştırılmaya başlandı. Üniversite yerleştirme sonuçlarına göre herhangi bir okulu kazanamayan öğrenciler YKS 2. ek tercihlerini boş kontenjanlar ışığında gerçekleştirecek.
Ancak uzmanlar uyarıyor. Bir bölüme yerleşen öğrenciler ek tercih döneminden yararlanamayacak.
Bölümünüzün devamı niteliğinde olan lisans bölümleri için 235 puan ile ek puanlı yerleştirmede bulunabilirsiniz. Farklı bölüm ve lisans tercihlerinizde ise 50 x 5 x 0,12 ile 30 puan alarak 220 puanla tercihte bulunabilirsiniz.
İki Türkiye birincisi de İTÜ dedi
Ayrıca, YKS 2023 yerleştirme sonuçlarına göre TYT Türkiye 1.'si ve YDT İngilizce Türkiye 1.'si İTÜ'yü tercih etti. TYT 2023 Türkiye 1.'si Harun Durak, Bilgisayar Mühendisliği'ni tercih etti.
2023 yılında yapılan yerleştirme işlemleri sonrasında tüm üniversitelerde kalan toplam boş kontenjan sayısı ise 26 bin.387 oldu.
Ek puanlı yerleştirme, meslek lise mezunları için geçerlidir. Sonuç hesaplamada öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercih yapması durumunda elde edeceği puandır. Adayın lisede okuduğu bölümle paralel bir Üniversite bölümü seçmesi halinde devreye girebilmektedir.
ÖSYM'nin resmi internet sitesinde, bir sonraki sene YKS'ye katıldığında puanın düşmeyeceği durumlar şöyle açıklanmıştır: Herhangi bir biçimde tercih ettiğiniz bölüme yerleşemezseniz okul puanınız düşmez. Ek yerleştirmelerde tercih yaptığınız ve yerleşemediğiniz için puanınız kesilmez.
Kontenjanlar Nasıl Belirleniyor? Ek yerleştirme kontenjanlarını, 2020-YKS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ile 2020-YKS merkezi yerleştirme ile kayıt hakkı kazanan adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan kontenjanlar oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri