2023-YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2023-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor. Adaylar, tercih yapma hakları bulunan tablolardan 24'ü geçmemek üzere istedikleri sayıda tercih yapabilecek.
Ek yerleştirmede tercihler puanlara göre yapılmalı!
Fakat ek yerleştirmede bu mümkün değil. Puana bakıyoruz. Çünkü kendi puanımıza denk ya da kendi puanımızdan daha düşük yerleri tercih etmemize ancak sistem izin verebiliyor.
Adaylar, 2022-YKS ek yerleştirme tercihlerini, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından bireysel olarak kendileri yapacak. Tercih işlemleri, 13 Eylül 2022 saat 23.59'da sona erecek.
Her yıl üniversite sınavını başarı ile geçip tercih hakkı kazanan adaylara ÖSYM tarafından 24 tercih yapma hakkı tanınmaktadır.
Ek Tercihlerde Başarı Sırası Şartı Var Mıdır? Başarı sıralaması şartı olan bölümlerin ek kontenjan tercih işlemlerinde yine aynı başarı şartı vardır. “Örneğin; ek kontenjanda mühendislik tercih etmek isteyen adayın ilk 300 binde olması gereklidir.
İlgili 38 soru bulundu
YKS 3. ek tercih işlemleri son olarak 2021 yılında yapılmıştı. Öte yandan 2023 YKS ek yerleştirme ardından açıklanan sayısal verilere göre, lisans ve ön lisans düzeyinde toplamda 71 bin 943 öğrenci üniversitelere yerleşirken, 47 bin 999 boş kontenjan da açıkta kaldı.
“Boş kalan kontenjanlar için ilave bir tercih fırsatı tanınarak” TYT Puanı 140 ve üzerinde olan adaylar ile AYT/YDT Puanı 170 ve üzerinde olan adaylar için ikinci ek yerleştirme işlemleri esnasında tercihte bulunma imkânı verilmiştir.
Ek tercihte 24 tercih hakkı bulunmaktadır. 2022 YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından bir yükseköğretim kurumu ve bölümüne yerleşen adaylar, üniversiteye kayıt hakkı kazanacak.
Evet, yerel yerleştirmede en az 1 okul tercih etmek zorunludur. Yerel yerleştirme listesinde tercih yapmayan öğrencilere merkezi yerleştirme listesi açılmayacaktır.
2023-YKS ek yerleştirmede tercih yapabilmek için adayların 2023-YKS yerleştirme puanlarının hesaplanmış olması gerekiyor.
11) TEK TERCİH ÇOK RİSKLİ: Bazı adaylar ya özgüvenle ya da başka gerekçelerle tek tercih yapıp süreci noktalamak isteyebiliyor. Bu yöntem yerleşme şansını riske atan bir tercih tutumu. Her tercih döneminde adayların olağan dışı sürprizlerle karşılaşması muhtemel.
Tercih işlemlerini kaçıran adaylar veya herhangi bir nedenle yapmayanlar ek yerleştirmeler için tercih yapabilir. 2022 Ek yerleştirmeye başvurabilmek için 2022-YKS'de ilk yerleştirmede hiçbir lisans/önlisans programına yerleşmemiş olan adaylar yararlanabilmektedir.
EK YERLEŞTİRME İLE GELENLER OKULA NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Ek yerleştirme sürecini tamamlayan ve evrakları kayıt altına alan öğrenciler, öğrenci kimlik kartlarını aldıktan sonra sınıflarına dahil olabilecek. Bunun için son tarih ise 3 Ekim 2023 olacak.
Ek tercih yapacak aday öğrencinin kontenjan açığı daha fazla sayıda olan bölümleri yazması yerleşme olasılığının daha yüksek olması anlamına gelmektedir.
Yükseköğretim programlarının 2023-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak.
Ek puanlı yerleştirme, TYT puanına ilave olarak hesaplanan bir ek puan sistemidir ve ortaöğretim başarı puanı üzerinden hesaplanır. Ek puan sadece yerleştirmelerde kullanılır, minimum baraj puanı aşmada etkisi yoktur.
Üniversitelerin kayıt dönemi yarın başlıyor. 1 Eylül'e kadar sürecek kayıt dönemi sonrasında da üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ek tercih dönemi başlayacak. Ancak uzmanlar uyarıyor. Bir bölüme yerleşen öğrenciler ek tercih döneminden yararlanamayacak.
YKS'de tercih sayısı zorunluluğu bulunmamaktadır. Adaylar, 24 ve daha az olacak sayıda tercihlerini istedikleri bölümleri tercih alanına yazabilir.
YKS EK TERCİH ÜCRETİ NE KADAR? Ek yerleştirme tercih ücreti 50 TL olacak. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacak.
Kılavuzda yer alan ek yerleştirme kontenjanlarını; ÖSYS merkezi yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlar ve kayıt hakkı kazandığı halde adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşta kalan kontenjanlar oluşturur.
Tercih süresi tamamlandıktan sonra tercihlerde değişiklik yapılamaz.
Programın puanı ise o bölüme en son yerleşen öğrencinin puanı anlamına geliyor. Merkezi yerleştirmede dolan ama kayıt yaptırmayanlar yüzünden boş kalan tüm programların karşısında puan yazıyor. Bu puan da artık o bölümler için “en küçük puan oluşmuş” olduğunu gösteriyor.
ÖSYM EK TERCİH YAPAMIYORUM SORUNU
Bunun nedeni ise henüz 140 puanı alanlar için tercih döneminin başlamamış olması. Ek tercih kılavuzuna göre, şuan TYT puanı 150 ve üzeri olan adaylar, Tablo 3'te yer alan ön lisans programlarını tercihleri arasında gösterebileceklerdir.
Toplam 162 bin 980 ek kontenjan için tercih yapılabilecek
Buna göre, şehit ve gazi yakını, depremzede ile 34 yaş üstü kadın ek kontenjanları hariç tutulduğunda, bu yıl herhangi bir programa yerleşemeyen adaylar için 150 bin 119 ek kontenjan bulunuyor.
Elektronik kayıt yaptırmak isteyen adaylar, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının e-devlet kapısı üzerinden sunduğu "Üniversite E-Kayıt" uygulamasını tıklayarak, https://www.turkiye.gov.tr/yok-universite-ekayit adresi üzerinden 27-29 Eylül 2023 tarihleri arasında elektronik kayıt işlemlerini gerçekleştirebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri