Hayır. Ekran görüntüleri üzerinde oynama yapılması kolay deliller oldukları için değer görmüyor.
Görüşlerin bir tarafı Whatsapp yazışmaları, arama kayıtları ya da ekran resimleri gibi delilleri kabul etmemektedir. Ancak Yargıtay ya da sorumlu mahkemeler bu durumu bu şekilde değerlendirmemektedir.
Ekran görüntüsü ile şikayet etme hakkınız var. Yetkililer gerekirse siteden orijinal kayıtları ister, ona göre hüküm verir.
TCK'nın m. 132/3 hükmü uyarınca kendisiyle yapılan haberleşme içeriğini alenen ifşa eden kişiye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir. Mesajları ifşa etmek aşağıdaki örneklerde suçtur: WhatsApp mesajlarını yaymak. Instagram mesajlarının (direct message) ekran görüntüsünü almak ve story/post ile paylaşmak.
Ekran yakalama görüntüsü (İngilizce: screenshot, [ˈskriːn.ʃɑt]; kısaltılmış haliyle ss), çeşitli programlar vasıtası ile ekranda o andaki görüntünün anlık fotoğrafının çekilmesidir. Görüntü yakalama film ve benzeri hareketli görüntülerden gerçekleştirilebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Tüm ekranın görüntüsü almak ve ekran görüntüsünü otomatik olarak kaydetmek için Windows tuşu ile birlikte Print Screen tuşuna basın. SS alma sırasında ekran kısa bir süre kararır ve ekran görüntüsü Resimler - Ekran Görüntüleri klasörüne kaydedilir.
Ceza kanununda, hukuka uygun olmayarak izinsiz ses veya görüntü kaydı almak suç olarak değerlendirilmektedir. Kanunda bu eylem, özel hayatın gizliliğinin ihlali suçu kapsamına girmektedir.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Dolayısıyla Yargıtay Hukuk Dairesi tarafından verilen kararlarda da elektronik ortamdaki fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıların ancak diğer delillerle desteklendikleri takdirde delil olarak hükme esas alınabileceğine değinilmiştir.
Birçok insan, özel hukuk davalarında delil olarak kullanmak üzere mahkemeye “belge delili” sunmaktadır. Belge delili dediğimiz kavram her türlü ses, görüntü ve videoyu kapsar. Kural olarak hukuka aykırı yollarla elde edilmişse bu deliller, hakim tarafından reddedilir.
Ekran görüntüsü al
Güç ve Sesi azaltma düğmelerine aynı anda basın. Bu işe yaramazsa Güç düğmesini birkaç saniye süreyle basılı tutun. Ardından Ekran görüntüsü'ne dokunun.
Ekran görüntüsü almak ve dosyanızı otomatik olarak kaydetmek istiyorsanız 'Windows tuşu + PrtScn' tuşlarına basmanız gerekiyor. Bu durumda ekranınız kararıyor ve tüm ekranınızın görüntüsü 'pictures' dosyasındaki 'screenshots' klasörüne kaydediyor.
Gizli olarak elde edilmiş ses, fotoğraf, görüntü ve video gibi kayıtlar eğer hukuka uygun şekilde elde edilmiş ise ceza yargılamalarında ve özel hukuk davalarında delil olarak sayılır ve delil olarak kullanılabilir.
"Sistematik ve planlı bir şekilde delil üretmek amacıyla gizlice/habersizce kaydedilen, bu nedenle hukuka aykırı bir şekilde elde edildiği kabul edilen ses, görüntü veya video kayıtları bir vakıanın ispatı için hukuk veya ceza mahkemelerinde delil olarak kullanılamaz."
Başka bir deyişle, WhatsApp üzerinden yapılan bir yazışmada, yazışmanın tarafı olan tüm hesap sahipleri, o yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanabilirler. WhatsApp grubu üzerinden yapılan mesajlaşmalarda ise o grupta bulunan tüm kişilerin, yazışmadaki ifadeleri delil olarak kullanması mümkündür.
Whatsapp Ekran Görüntüsü Almak Suç mu
Dolayısıyla sadece whatsapp ekran görüntüsü almak suç değildir. Son olarak, görüşme içeriğinin karşı tarafın rızası olmadan üçüncü kişilerle paylaşılması gerekmektedir.
Kişi ses ve fotoğrafının kullanılmadığını, o ses veya fotoğrafın ilgili web sitesinde yayınlandığını mahkeme kanalıyla veya noter vasıtasıyla tespit ettirebilir. Ayrıca fotoğraf ve sesin kendisine ait olduğunun da ispatlanması gerekmemededir.
Konuyla ilgili ise Duman, şu bilgileri verdi: “Kişinin izinsiz olarak özel hayatının gizliliğini ihlal edecek nitelikte fotoğraf/video çekimine maruz kalması halinde 6 ay içerisinde Cumhuriyet Başsavcılığına yahut kolluk kuvvetlerine şikayetini bildirmesi gerekmektedir.
Konunun Türk Ceza Kanunu Bakımından Ele Alınması
Kişinin fotoğrafının izinsiz olarak sosyal medyadan paylaşılması Verileri Hukuka Aykırı Olarak Verme veya Ele Geçirme (TCK Md. 136, 137) suçunu oluşturur.
En az bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası
"Kişinin, rızası dışında fotoğraf yahut videosunun çekilmesi, TCK 134'te düzenlenmiş olan 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçunu oluşturur.
Daha önceden sosyal medyada paylaşılmış olsa bile kişisel veri kapsamında değerlendirilen fotoğraf ve video gibi paylaşımların şahsın rızası dışında paylaşılması verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunu oluşturur.
Herhangi birinin hikayesini ekran görüntüsü ya da videoya alırsanız karşı tarafa bu konuda bir bildirim gitmez. Yani istediğiniz gibi hikayeleri fotoğraf ya da video olarak gönül rahatlığıyla kaydedebilirsiniz.
Kayıtları ve ekran görüntülerini bulma
Kayıtlar ve ekran görüntüleri, "İndirilenler" klasörünüze kaydedilir.
Windows logo tuşu + Shift + S tuşlarına basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri