İmâm Nevevî'nin namaz, oruç, evlilik, yolculuk vb. durumlarda yapılacak zikir ve duaları sahih hadis kaynaklarından derleyip bir araya getirdiği eseri el-Ezkâr, Prof. Dr. Mehmet Yaşar Kandemir'in tercüme ve şerhiyle çıktı.
1. Zikirler, anmalar, hatırlamalar. 2. Allah'ın isimlerini ve belli duâları okumak sûretiyle yapılan zikirler: Mısrî'ye vücûb imkân bir oldu kamu a'yan / Tâat ile ezkârım yağmâdır alan alsın (Niyâzî-i Mısrî).
Ezkar ve Deavat Külliyatı ve Dua İlmihali (1. Cilt) (Ahmet Mahmut Ünlü) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Nevevî bu eserinde, bir insanın hayatı boyunca karşılaşacağı çeşitli durumlar ve yapacağı ibadetlerle ilgili olarak topladığı dua ve zikirleri konularına göre on dokuz bölüm, 356 bab halinde sıralamış, ayrıca eserin sonuna genel dualarla ilgili otuz kadar hadis ilâve etmiştir.
Semavi ve arzi musibetlerde yangın, deprem, sel, savaşlar ve zalimlere karşı okunur. Normal zamanlarda okurken sabah ve akşam namazlarının peşinden 3-5-7 defa okunur.
İlgili 38 soru bulundu
El-Ezkar (2 Cilt Takım) (Deri Ciltli)
Evrâd ü ezkâr: Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salevât, zikir ve duâlar.
Evrad ü ezkar, Vird ve zikirler, belli vakitlerde düzenli olarak okunan ayet, salevat, zikir ve dualar demektir.
Evrâd okunurken dikkat edilmesi gereken âdâbın en önemlileri şunlardır: Evrâd mürşidin izin ve icâzetiyle okunur. İzinsiz okumak mümkünse de yeteri kadar faydalı değildir.
- Bediüzzaman Hazretleri Evrad-ı Kudsiye'yi nasıl okurdu? Üstad Hazretleri bu duâyı, "İki salâvat arasında yapılan dualar makbul olur." kaidesince, bir salâvat-ı şerife demeti olan "Delâli'n-Nur"dan bir miktar okuduktan sonra okur, dua (Evrad-ı Kudsiye) bitince Delâli'n-Nur'un kalan kısmını okurdu.
Vird kelimesinin çoğulu olan evrâd; Allah'a yaklaşmak için belirli zamanlarda ve belli miktarda yapılan nafile ibadet, dua ve zikri ifade eden bir tasavvuf terimidir.
Allah'a yaklaşmak için belirli zamanda ve belli miktarda yapılan ibadet, dua ve zikri ifade eden tasavvuf terimi.
Vird: Kur'ân-ı Kerîm'den hergün okunmak üzere ayrılan kısım; belli vakitlerde düzenli olarak okunan âyet, salavat ve duâlar. Mürîdin hergün tekrarladığı ders. Dile dolanıp hergün söylenen söz anlamlarına gelmektedir.
Evrâd kitaplarında yer alan sûre ve âyetler daha çok Allah'ın isim ve sıfatlarıyla ilgili âyetler ve "rabbenâ", "Allāhümme" gibi ifadelerle başlayan metinlerdir. Salavat kısmında ise Hz. Peygamber'in özelliklerini sıralayan cümleler ve onun tavsiye ettiği dualar yer alır.
Kalp zikrine 5.000 lafza-i celâl (Allah) diyerek başlanır, belirli zamanlarda 2.000 arttırılır. Bu zikirde dil damağa yapıştırılır, sükûnet içinde bulunularak ve sessiz olarak "Allah, Allah" denir. Bu zikirle ruhun güzel özellikleri ortaya çıkar, nefs yavaş yavaş ölür.
Soru 1: Yatarak dua edilir mi, tesbih çekilir mi, zikredilebilir mi? Cevap 1: Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde, tesbih edilmesinde ve zikir çekilmesinde bir sakınca yoktur.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
Namazdan sonra abdest gitmişse tesbihat yaparken yeniden abdest almak daha iyi olabilir ancak, abdestsiz tesbih çekilmesinde de bir sakınca yoktur. Kişinin abdesti yoksa yine aynı şekilde dualar okuyabilir, salavat-ı şerifler çekebilir.
Tasavvuf, emeli bırakıp amele devam etmektir. Tasavvuf, kalbi kötü huylardan temizlemek ve iyi huylarla doldurmaktır. Tasavvuf, namaz, oruç ve geceleri ibadet etmek demek değildir. Bunları yapmak her insanın kulluk vazifesidir.
Virtte kalb sadece zikre bağlanır; alemlerin Rabbini zikrettiğini düşünür, bütün dikkatini kalbindeki zikirde toplar. Kalp zikrini vekiller 21 bine kadar artırabilirler. Alınan bir zikrin vücuda yerleşmesi ve vücudun zikre alışması için en az 4 ay çekilmesi güzel olur. Bundan sonra istenirse artırılır.
vird-i zeban / vird-i zebân / وِرْدِ زَبَانْ
Dilde tesbih. Sık sık tekrar edilen dua, söz, zikir.
Vird, kişiye özel verilen zikir dersidir. 24 saat içinde bir defa yapılır. En azı 5000 defa kalp üzerinde Allah adı zikredilir. 21.000'den sonrası 101.000'e kadar "letaif zikri"adı verilir. Bundan sonra da nefiy ve ispat (kelime-i tevhid zikri) adıyla zikir yapılır.
Vird kelimesi Kur'ân'da yalnız bir yerde geçmektedir. Bu kelimenin geçtiği âyetin meâli şöyledir: "Suçluları da susuz olarak cehenneme sürdüğümüz (gün)" (Meryem, 19/86).
Bu mecmua genel olarak Hz. Peygamber (A.S)'ın tavsiye ettiği duâlar, Kuran-ı Kerim ayetleri, Hz. Mevlânâ'nın duâları ve Esmâ-ı Hüsnâ'yı ihtiva etmektedir ki bu da “isteyen herkes tarafından okunabilir”, izlenimi vermekteyse de öyle değildir. Mevlevîlik bir “tarîkat”dır.
Evrad-ı Fethiyye (cep boy) (Seyyid Ali Hemedani) Fiyatı, Yorumları, Satın Al - Kitapyurdu.com.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri